Τετ, 03 Ιουν 2020
Αρχική  > Νομαρχίες  > Ε.Ν.Α.Ε

Επιστολή Αντιπροέδρου ΕΝΑΕ Κώστα Τάτση για τη χρηση του ονόματος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

28/5/2008
Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών κ. Luc Van Den Brande απέστειλε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ , Υπερνομάρχης Δράμας Καβάλας Ξάνθης και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπεία στην ΕτΠ κ. Κώστας Τάτσης, σχετικά με την χρήση του ονόματος "Μακεδονία" στα κείμενα της ΕτΠ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επιστολής:

Αγαπητέ Πρόεδρε,
Aγαπητέ συνάδελφε,
Θα μου επιτρέψετε να επιστήσω την προσοχή σας για ένα πολύ σημαντικό πολιτικό ζήτημα, αυτό της χρήσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ στα έγγραφα και τις μελέτες της Επιτροπής των Περιφερειών.

Τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις, ήτοι στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2009 που εξετάστηκε κατά την 55η συνεδρίαση της CAFA, στις 25-3-2008, και στην Μελέτη «Η αποκέντρωση στα Δυτικά Βαλκάνια» που εμφανίστηκε στο ΤOAD στις 20-5-2008 παρατηρούμε ότι χρησιμοποιείται το όνομα «Μακεδονία».

Η επιλογή του ονόματος «Μακεδονία» από την πΓΔΜ θέτει ευθέως ζήτημα σφετερισμού της πολιτιστικής κληρονομιάς όμορου κράτους. Το όνομα αποτελεί τη βάση για την έγερση αποκλειστικών δικαιωμάτων επί του συνόλου της γεωγραφικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, με το να κατονομάζονται «Μακεδόνες» μόνο οι Σλαβομακεδόνες μονοπωλείται το όνομα αυτό υπέρ των Σλαβομακεδόνων και δημιουργείται σημειολογική σύγχυση άρα καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ατομικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των Ελλήνων Μακεδόνων., ένας εκ των οποίων είμαι και εγώ. Η χρήση του ονόματος μόνο από την πΓΔΜ μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα στον εμπορικό τομέα, ως εφαλτήριο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και βάση δραστηριοτήτων που πόρρω απέχουν από τα πρότυπα που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα η ρήτρα περί σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Γενική Συνέλευση) για πρώτη φορά στην ιστορία τους, αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα που δημιουργείται επέβαλαν την προσωρινή ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ)» στο νεοσύστατο κράτος.

Στην 1η Συνάντηση του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ε.Ε.-πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (Βρυξέλλες, 14 Σεπτεμβρίου 2004), η Ευρωπαϊκή Ένωση "σημείωσε ότι η διαφορά για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εξακολουθεί να υφίσταται και ενεθάρρυνε την εξεύρεση μίας αποδεκτής λύσης εντός του πλαισίου των Αποφάσεων 817/93 και 845/93 μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας".
Στις 25 Απριλίου 2005, τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. αναφέρονται στις πρόσφατες εξελίξεις του θέματος του ονόματος της «πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ως εξής : «Το Συμβούλιο σημείωσε τις πρόσφατες εξελίξεις ως προς τη διαφορά του ονόματος της «πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και συγκεκριμένα το σύνολο των προτάσεων που παρουσίασε ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στα Η.Ε. του οποίου και στηρίζει τις προσπάθειες. Το Συμβούλιο παρότρυνε τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους προκειμένου να βρεθεί σύντομα, ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, μια κοινώς αποδεκτή λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων 817/1993 και 845/1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Η Ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ είναι μια καλή ευκαιρία για την διευθέτηση του προβλήματος καθόσον οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν δέσμευση των κρατών που επιδιώκουν να γίνουν μέλη της Ε.Ε. και δεν συμβαδίζουν με την εμμονή των ιθυνόντων της ΠΓΔΜ να διατηρούν αδιάλλακτη στάση και απορριπτική θέση προς τις προσπάθειες εξέρευσης λύσεως.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Επιτροπή των Περιφερειών είναι αποφασισμένη να συμβάλλει στην πραγματοποίηση της Ευρωπαϊκής Προοπτικής της ΠΓΔΜ σεβόμενη τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., σας ζητώ λοιπόν αγαπητέ συνάδελφε, να δώσετε οδηγίες ώστε τα λάθη που αναφέραμε παραπάνω να διορθωθούν και να μην επαναληφθούν στο μέλλον.