Κυρ, 20 Οκτ 2019
Αρχική  > Νομαρχίες  > Ε.Ν.Α.Ε

ΕΝΑΕ: Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται οι Νομαρχίες…

28/11/2009
Σε σοβαρό οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται οι Νομαρχίες, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να περικόψει, λόγω των κακών οικονομικών της χώρας, σημαντικά κονδύλια και από το φετινό προϋπολογισμό, αλλά και από αυτόν του 2010. Σε συνδυασμό δε με το γεγονός ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν κατέβαλε παρά μόλις 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 120 που απαιτούνταν για να συντηρήσουν οι Νομαρχίες το οδικό δίκτυο που «κληρονόμησαν» από το ΥΠΕΧΩΔΕ, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Στην παραπάνω εκτίμηση κατέληξε ομόφωνα η ΕΝΑΕ, το Δ.Σ της οποίας συνεδρίασε προχθές στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της διεξαγωγής της Έκθεσης «Πόλις 2009», στην οποία συμμετείχε και η Ένωση των Νομαρχιών.
Οι περικοπές αυτές δεν είναι απλά λογιστικά μεγέθη. Θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή. Σημαίνουν λιγότερα έργα, προβλήματα στο οδικό δίκτυο, λιγότερα σχολεία, λιγότερο καλές υπηρεσίες και όλα αυτά σε βάρος των πολιτών.

Οι πρώτοι υπολογισμοί της ΕΝΑΕ, δείχνουν ότι από φέτος κιόλας, τα εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του 2009 έσοδα περικόπηκαν κατά 13%, αγγίζοντας το ποσό των 62,6 εκατ. ευρώ. Οι μεγάλες Νομαρχίες , έχασαν έσοδα 2 εκατ. ευρώ, που είναι καταλυτικά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Οι ίδιοι υπολογισμοί δείχνουν ότι το 2010 οι περικοπές στους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους- που είναι το βασικό έσοδο των Νομαρχιών) θα φτάσουν τα 76,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή, θα είναι μειωμένοι κατά 15,25% σε σχέση με το 2009.
Αντιθέτως, καλύτερα είναι τα νέα από το μέτωπο των δαπανών μεταφοράς μαθητών, για την οποία ο προϋπολογισμός του 2010 προβλέπει αύξηση κατά 79,48%, ικανή να καλύψει –εφόσον δοθεί- πολλά από τα χρέη παρελθόντων ετών προς τα ΚΤΕΛ.

Η ΕΝΑΕ, προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής και δείχνει διατυεθειμένη να συζητήσει με την κυβέρνηση τρόπους για το ξεπέρασμα της κρίσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι Νομαρχίες δεν έχουν άλλα περιθώρια και πως εν τέλει οι περικοπές είναι περικοπές από τους πολίτες της περιφέρειας.

* Σχετικά με τα άλλα μέτωπα των Νομαρχιών : Η Διοικητική Μεταρρύθμιση θεωρείται δεδομένο ότι θα υλοποιηθεί εντός του 2010 και η ΕΝΑΕ είναι σε διαρκή διαβούλευση με την Κυβέρνηση ενόψει κατάρτισης του νέου Νόμου που οριοθετείται τα Χριστούγεννα.

*Ζήτημα σοβαρό υπάρχει με τις συμβάσεις και τα stage. Πολλές Νομαρχίες δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν μόλις απομακρυνθούν οι σημερινοί συμβασιούχοι. Ζητείται επομένως η κάλυψη των αναγκών δεδομένου ότι εδώ και χρόνια προσλήψεις μονίμου προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο.

*Πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής»: Η ΕΝΑΕ αντιδρά έντονα και ζητά συνάντηση με την υπουργό Κ. Μπατζελή, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να ακυρωθεί ο σχεδιασμός που έχει γίνει και τα ενταγμένα έργα.