Κυρ, 20 Οκτ 2019
Αρχική  > Νομαρχίες  > Ε.Ν.Α.Ε

ΕΝΑΕ: Ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες 

21/1/2009
Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους αγώνες των αγροτών που γίνονται με στόχο τη διασφάλιση της οικονομικής τους επιβίωσης αλλά και των προοπτικών συνέχειας της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, εκφράζει σε ψήφισμά του με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος.

Ζητά δε από την Κυβέρνηση να επέμβει αποφασιστικά, συμβάλλοντας, μέσω του διαλόγου, με τις πολιτικές της επιλογές στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των αγροτών που αποτελούν βασικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας και καθοριστικό παράγοντα της κοινωνικής συνοχής.
«Σήμερα η αγροτική οικονομία κυριολεκτικά αιμορραγεί και συρρικνώνεται. Το κόστος παραγωγής είναι υψηλό και η απώλεια εισοδήματος σημαντική.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οι μεσάζοντες και τα καρτέλ χρόνια τώρα λυμαίνονται την παραγωγή, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη τα οποία εκτοξεύουν τις τιμές των προϊόντων σε βάρος των καταναλωτών και συμπιέζουν προς τα κάτω τα κέρδη των παραγωγών.

Το αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα παρουσιάζει συνεχή κάμψη.

Το αγροτικό πρόβλημα είναι εθνικό θέμα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η ΕΝΑΕ ως αντιπροσωπευτικό όργανο των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων όλης της χώρας βρίσκεται κοντά στους αγρότες, θεωρεί τον αγώνα τους δίκαιο και τη σταδιακή δρομολόγηση των αιτημάτων τους μέσα από το διάλογο και τη διαβούλευση ως τη μόνη και ενδεδειγμένη λύση για τη επιβίωση της πρωτογενούς μας παραγωγής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα της ΕΝΑΕ.