Πεμ, 25 Ιουλ 2024
Αρχική  > Δήμοι  > Φυλή

(BINTEO) Πανηγυρική υπογραφή της σύμβασης για την ανάπλαση, μετά τη λιτάνευση της εικόνας, στη Φυλή

16/8/2023

Στην υπογραφή της σύμβασης για την ανάπλαση της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής προχώρησε το πρωί της Τρίτης 15 Αυγούστου 2023, με την ανάδοχο εταιρία, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.

Η υπογραφή της σύμβασης συνέπεσε με την τοπική πανήγυρη και πραγματοποιήθηκε, στη διάρκεια πανηγυρικής τελετής, στο Δημαρχείο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΑΚΟΣ, αμέσως μετά τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής.

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Φυλής είναι έργο πνοής, προϋπολογισμού 9,7 εκατ. Ευρώ, περιλαμβανομένου ΦΠΑ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Περιλαμβάνει:

1. Διαμόρφωση οδών και πεζοδρομίων στη Λεωφόρο Φυλής, στην οδό Θρασύλλου, στους ενδιάμεσους δρόμους από την οδό Φυλής έως την οδό Μπιζανίου και από τη Λεωφόρο Φυλής έως την οδό Ηρακλείτου.
2. Ειδική διαμόρφωση ραμπών, διαβάσεων και οδεύσεων τυφλών για την βελτίωση της προσβασιμότητας σε άτομα με δυσκολία στην κίνηση και ΑμΕΑ.
3.Τοποθέτηση νέων ιστών και φωτιστικών σωμάτων, με τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων αστικού φωτισμού κατά μήκος των οδών στις οποίες θα γίνει ανάπλαση. Τα φωτιστικά θα περιλαμβάνουν ελεγκτή ασύρματης επικοινωνίας με το κεντρικό σύστημα και αντίστοιχη «έξυπνη» εφαρμογή.
4.Παρεμβάσεις ανάδειξης της εισόδου και του περιβάλλοντος χώρου του Δημαρχείου στην οδό Φιλικής εταιρείας και Σουλίου.
5.Αναβάθμιση πρασίνου με αρδευτικό σύστημα και τηλε-έλεγχο.
6.Εφαρμογές smart city (Έξυπνες διαβάσεις, έξυπνα παγκάκια, φωτιζόμενα εύκαμπτα κολωνάκια κλπ)
7.Τοποθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων με αισθητήρες πλήρωσης.

 

Ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς τόνισε ότι το νέο έργο αναμένεται να αλλάξει, πλήρως, την εικόνα της πόλης, διατηρώντας την παράδοση και την ιστορική της κληρονομιά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στόχος του Δήμου είναι να μετατραπεί η Φυλή σε Αράχωβα της Αττικής, προσελκύοντας επισκέπτες που θα τονώσουν τις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία. Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα οραματικά έργα που έχουν δρομολογηθεί, όπως η φύτευση και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη Χωματερή, η ανέγερση φοιτητούπολης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στα Άνω Λιόσια και το Κέντρο Μεταφορών στο κτήμα του πρώην Δήμου Φυλής.
Μίλησε επίσης για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Φυλή, με κύρια στόχευση την ανάδειξη του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, όπως το δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών και η αξιοποίηση του νερού των πηγών «Ρουμάνι» και «Γκούρα».
Προανήγγειλε ακόμα την υπογραφή νέας σύμβασης με αντικείμενο την συνολική ανάπλαση των Άνω Λιοσίων και της Ζωφριάς, τονίζοντας ότι ο Δήμος επιδιώκει ολιστική ανάπλαση σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες και συνοικίες.
Παρεμβαίνοντας στην εκδήλωση, ο Αρχιερατικός Επίτροπος πατήρ Τίτος Χρήστου υπερθεμάτισε, όχι μόνο για τα έργα ανάπλασης του Δήμου, αλλά και για το έργο στέγασης της Μητροπόλεως στο Δήμο Φυλής. Εξάλλου, στη σύντομη παρέμβασή του ο εφημέριος της Φυλής πατήρ Δημήτριος Παναγακόπουλος αναφέρθηκε στην έντονη δραστηριότητα του Δήμου Φυλής και στη στήριξή του προς την Ενορία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πριν προλάβουμε να πούμε κάτι, το κάνουν».
Στην πανηγυρική εκδήλωση έδωσαν το παρών ο υφυπουργός εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, ο Βουλευτής Ευάγγελος Λιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Νομικών Προσώπων, αναπληρωτές Δήμαρχοι καθώς και υποψήφιοι Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι.