Δευ, 25 Μαϊ 2020
Αρχική  > Νομαρχίες  > Νομαρχία Πειραιά

Νομαρχία Πειραιά 2003-2010. Δημόσιος απολογισμός από τον Γιάννη Μίχα

23/12/2010
Τον δημόσιο απολογισμό της δημιουργικής οκταετούς του διαδρομής από το 2003 έως το 2010 στη Νομαρχία Πειραιά, πραγματοποίησε χθες ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Πολυχώρου Απόλλωνα στα Καμίνια.
Μπροστά σε ένα ένθερμο ακροατήριο που διέκοπτε συχνά πυκνά την ομιλία του με χειροκροτήματα, ο κ. Μίχας αναφέρθηκε στα χρόνια που πέρασαν, χρόνια που ήταν ζωντανά, δημιουργικά, γεμάτα αγώνες και νίκες, συγκρούσεις και επιτυχίες. Επιτυχίες που όπως τόνισε, έβγαλαν από την αφάνεια το θεσμό, ανέδειξαν το σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην κοινωνία και τον καταξίωσαν στη συνείδηση των πολιτών, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν, τόσο ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός όσο και οι αντιπεριφερειάρχες Πειραιώς και Νήσων κ.κ. Στέφανος Χρήστου και Δημήτρης Κατσικάρης που αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στο έργο που έγινε στη Νομαρχία Πειραιά που αποτελεί υποθήκη για το μέλλον και βάζει πολύ ψηλά τον πήχη για την επόμενη μέρα.
«Συνήθως όσες διοικήσεις αποχωρούν, το πράττουν είτε σιωπηρά είτε στα κλεφτά. Εμείς επιλέξαμε να κλείσουμε όπως ακριβώς ξεκινήσαμε. Κοιτώντας τους πολίτες στα μάτια, με σεβασμό και ειλικρίνεια, με δημόσιο απολογισμό» επεσήμανε εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Μίχας ο οποίος ως τελευταίος Νομάρχης Πειραιά παραδίδει τη σκυτάλη στην αιρετή περιφέρεια.
Κλείνοντας ο κ. Μίχας είχε ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους. Τις παρατάξεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά για την εποικοδομητική κριτική, κάθε συλλογικό όργανο, αντιπροσωπευτικό φορέα της περιοχής, όλες διαχρονικά τις δημοτικές αρχές στους 16 Δήμους και στις 2 Κοινότητες της Νομαρχίας για τη συνεργασία, τους νομαρχιακούς υπαλλήλους και τους συνεργάτες του για την πολύτιμη συνεισφορά τους και κυρίως τους πολίτες που πίστεψαν στο όραμα της διοίκησης και περιέβαλαν με εμπιστοσύνη τις προσπάθειές της.
Στην τοποθέτησή του ο Νομάρχης Πειραιά αναφέρθηκε στις δράσεις και παρεμβάσεις που αναπτύχθηκαν για χρηστή και σύγχρονη διοίκηση, αναβαθμισμένο περιβάλλον, περισσότερη κοινωνική προστασία, καλύτερη παιδεία, ποιοτικές υποδομές, αναπτυξιακές προοπτικές, ασφαλείς αγορές, πολιτιστικές διεξόδους.

Απ’ όσα αναφέρθηκαν ξεχωρίζουν :
Η ολοκλήρωση 239 έργων υποδομών προϋπολογισμού στους 16 Δήμους και τις 2 Κοινότητες της Νομαρχίας άνω των 140 εκ. € από κάθε πηγή χρηματοδότησης
Η σύνταξη κάθε χρόνο πλεονασματικών προϋπολογισμών και η παράδοση στην αιρετή περιφέρεια για το 2011 ταμειακού υπολοίπου που υπερβαίνει τα 15 εκ. €
Η εκ βάθρων διοικητική ανασυγκρότηση, μηχανοργάνωση και μεταστέγαση των υπηρεσιών με στόχο την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους πολίτες και καλύτερων συνθηκών εργασίας στους υπαλλήλους.
Η δημιουργία μιας νέας αντίληψης για τον κοινωνικό ρόλο της αυτοδιοίκησης μέσα από την ίδρυση του βραβευμένου από το Συμβούλιο της Ευρώπης Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το Δίκτυο παρείχε όλα αυτά τα χρόνια υπηρεσίες υγιεινής, φροντίδας και συμβουλευτικής σε κατά μέσο όρο 1.600 πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
Η αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των καταναλωτών με τη διενέργεια εντατικών ελέγχων στην αγορά. Οι περισσότεροι από 175.000 έλεγχοι είχαν ως αποτέλεσμα την κατάσχεση ή απαγόρευση εισόδου στην χώρα σε περισσότερα από 7.000.000 ακατάλληλα για κατανάλωση τρόφιμα και την επιβολή προστίμων ύψους 5,3 εκ. €
Οι συνεχείς παρεμβάσεις, στους ελέγχους, για την προστασία του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος όπως στις περιπτώσεις της Ψυττάλειας, του Κηφισού, της Μαρίνας Ζέας, στις μελέτες και έρευνες με την πανεπιστημιακή κοινότητα για την ηχορύπανση, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τους υδάτινους πόρους, την πράσινη ανάπτυξη.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος τεχνικών έργων της Διεύθυνσης Δασών και την προμήθεια 5 υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων για την προστασία του δασικού πλούτου
Η στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας με προγράμματα προληπτικής οδοντιατρικής, αγωγής υγείας και την πολιτιστική διαπαιδαγώγηση μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την κλασική μουσική με την Ορχήστρα Σαξοφώνων, και την Τέχνη της Γλυπτικής με τον Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδας
Η υλοποίηση πλήθους επιμορφωτικών προγραμμάτων της ΝΕΛΕ, του ΚΕΚ ΝΕΛΕ, του Πολιτιστικού Επιμορφωτικού Οργανισμού με στόχο την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε πολίτη, στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 5.500 πολίτες.
Η ίδρυση της μοναδικής στην Ελλάδα Ορχήστρας Σαξοφώνων και η δημιουργία στα Καμίνια του Πολυχώρου «Απόλλων», ο οποίος άνοιξε νέους ορίζοντες για την Τέχνη, τη Μαθητική Δημιουργία, τις Επιστημονικές αναζητήσεις στον ευρύτερο Πειραιά
Οι προσπάθειες για την προστασία και διάσωση της ιστορικής κληρονομιάς με την τοποθέτηση μνημείου στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, την ίδρυση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, την χρηματοδότηση έργων για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της πόλης του Πειραιά, της Ηετιώνειας Πύλης και του Κονώνειου Τείχους σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού
Ο κ. Μίχας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην μεγάλη πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση, τον Καλλικράτη. Σημείωσε ότι το ξεκίνημα όπως κάθε νέο ξεκίνημα κρύβει δυσκολίες, πόσω μάλλον όταν το οικονομικό περιβάλλον είναι τόσο δυσμενές όσο το σημερινό, επεσήμανε ωστόσο την ανάγκη στις δύσκολες στιγμές που περνά ο ελληνικός λαός η αυτοδιοίκηση να σταθεί στο πλευρό του, αναδεικνύοντας τον σημαντικό κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο.
Απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρό και στους αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Χρήστου, Κατσικάρη ο Νομάρχης Πειραιά ευχήθηκε καλή επιτυχία και δύναμη προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα νέα τους καθήκοντα ενώ τόνισε ότι θα σταθεί με όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό τους για να πετύχουν στο έργο τους.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Α’ Πειραιά Δημήτρης Καρύδης, οι δήμαρχοι Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Τροιζήνας Γιάννης Σαμπάνης, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, οι πρώην νομάρχες Πειραιά Χρήστος Φωτίου και Μαίρη Τσανάκη, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδας Ξενοφών Δεστέφανος, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι Πειραιά, νεοεκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων και φορέων του ευρύτερου Πειραιά και των νησιών.