Τρι, 03 Οκτ 2023
Αρχική  > Προσλήψεις - Εργασιακά

Χατζηδάκης: Ποιες τομές αλλάζει το νομοσχέδιο για τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ

18/1/2022

Με το σχέδιο νόμου που είναι σε διαβούλευση, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης βάζει τέλος στις χρονοβόρες διαδικασίες για την εξασφάλιση των απαιτούμενων αναλώσιμων προμηθειών στον e-ΕΦΚΑ

Απίστευτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση στον e-ΕΦΚΑ και ιδιαίτερα στο θέμα των προμηθειών υλικών, καυσίμων, υπολογιστών.Αυτό αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος με το σχέδιο νόμου που είναι σε διαβούλευση και θα κατατεθεί στη Βουλή βάζει τέλος στις χρονοβόρες διαδικασίες για την εξασφάλιση των απαιτούμενων αναλώσιμων προμηθειών και εξοπλισμού στον e-ΕΦΚΑ.Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες για να προμηθευτούν οι Κεντρικές Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ χαρτί υγείας, ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι 6 μήνες, χωρίς να συνυπολογιστούν σε αυτό το διάστημα που μπορούν να διαρκέσουν τυχόν προσφυγές επί της διαδικασίας.Για να προμηθευτεί μια Περιφερειακή Διεύθυνση 1 κλιματιστικό χρειάζεται μέσο όρο 4 μήνες. Το ίδιο και για την συντήρηση και την προμήθεια των ανταλλακτικών. Την ώρα μάλιστα που για τα καύσιμα της θέρμανσης ο διαγωνισμός δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη!Επίσης οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, έχουν καταγράφει αναμονή 15 μηνών για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτών απαραίτητους για την ολοκλήρωση συνταξιοδοτικών αποφάσεων και την καταγραφή του ασφαλιστικού βίου εκατομμύρια πολιτών.

Για να ολοκληρωθεί η προμήθεια 1.150 σταθερών υπολογιστών και 345 εκτυπωτών πέρασαν 15 μήνες. Στο μεσοδιάστημα οι υπάλληλοι εκτύπωναν από το σπίτι τους τα απαιτούμενα έγγραφα, όπως έγινε και στο κτήριο του ΕΦΚΑ στη Νικηφόρου όπου οι υπάλληλοι είναι υπεύθυνοι για την έκδοση χιλιάδων συντάξεων.Οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ πληρώνουν μέχρι και βενζίνη από την τσέπη τους για να επισκεφτούν κατάκοιτους ασφαλισμένους, σύμφωνα με καταγγελίες που έχει συγκεντρώσει η διοίκηση του ταμείου γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί έναν ολόκληρο χρόνο ο διαγωνισμός για την προμήθεια καυσίμων. Μάλιστα για να προμηθευτούν καύσιμα οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ τρέχει διαγωνισμός από τους πρώτους μήνες του 2021 και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί για την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής με αποτέλεσμα διευθυντές και οδηγοί των ΚΕΠΑ να καταβάλλουν το αντίτιμο από την τσέπη τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την μεταφορά γιατρών σε σπίτι κατάκοιτων. Το θέμα λύθηκε προσωρινά με προμήθεια καυσίμων κίνησης μέσω της Αστυνομίας.Αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης του έργου «Συντήρηση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού – Μισθοδοσίας» που διήρκησε 14 μήνες, υπήρξε κίνδυνος να μην πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ τον Ιούνιο του 2021.Ακόμη αυτή τη στιγμή στην διεύθυνση πληροφορικής και στην τεχνική υπηρεσία λιμνάζουν για πάνω από 4 μήνες περισσότερα από 25 αιτήματα προμήθειας εκτυπωτών, αναλώσιμων, τόνερ, ακουστικών για τηλεδιασκέψεις που είναι απαραίτητα κατά την διάρκεια της πανδημίας και καλωδίων για intenet.Αυτό που ουσιαστικά θα αλλάξει θα είναι η σύντμηση των χρονικών προθεσμιών. Για παράδειγμα για διαγωνισμό 215.000 ευρώ και άνω η προθεσμία για την υποβολή φακέλου φτάνει τις 30 ημέρες και για την υποβολή ενστάσεων υπάρχει περιθώριο επιπλέον 15 ημερών. Μετά από 1,5 μήνα, έρχονται να προστεθούν επιπλέον 15 ημέρες για την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν κατατεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μειωθούν οι μέρες τουλάχιστον κατά 30%, προκειμένου να μην υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών.Επίσης θα καταργηθούν στάδια έγκρισης από διαφορετικές διευθύνσεις, ή ακόμη κι από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας. Για παράδειγμα θα καταργηθούν οι διοικητικές εγκρίσεις Υπουργού για μια σειρά από προμήθειες όπως π.χ. η προμήθεια ενός εκτυπωτή ή ενός laptop. Μόνο από την κατάργηση του συγκεκριμένου σταδίου εξοικονομείται 1,5 μήνας αναμονής.Ακόμη εξετάζεται να καταργηθεί η απόφαση πολυετούς υποχρέωσης για την έκδοση της οποίας απαιτείται ένας ολόκληρος μήνας. Πρόκειται για έγγραφο που ζητά το υπουργείο Εργασίας από τον ΕΦΚΑ σχετικά με το αν έχει προβλέψει πώς θα κατανεμηθεί η δαπάνη για την αγορά εξοπλισμού, η αποπληρωμή της οποίας θα ολοκληρωθεί σε μεγαλύτερο διαστήματος του ενός έτους.
Με την προβλεπόμενη διαδικασία για την προμήθεια ειδών ή την παροχή υπηρεσιών που η προϋπολογισθείσα (ετήσια) δαπάνη ξεπερνάει το ποσό των 30.001 χωρίς ΦΠΑ απαιτούνται 17 διαφορετικά στάδια έως ότου πληρωθεί ο προμηθευτής για όσα παρέδωσε στον e-ΕΦΚΑ.Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το σύστημα προμηθειών καθίσταται πιο ευέλικτο, ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα, όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά κ.λπ.).Στην ίδια λογική της αύξησης της ταχύτητας και της ευελιξίας καταργούνται μια σειρά από παρωχημένες διατάξεις που προβλέπουν χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για δαπάνες που αφορούν τον ΕΦΚΑ (έγκριση για τη σκοπιμότητα ανάθεσης υπηρεσιών μηχανοργάνωσης, εργασιών συντήρησης κλπ.) και παρεμποδίζουν τη δράση της διοίκησης.

 

 

 

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr