Πεμ, 02 Φεβ 2023
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Παναγιώτα Γεωργακοπούλου*: Αυτό που έχουμε όλοι καταφέρει μέχρι σήμερα δεν πρέπει να χαθεί

21/4/2020

* Δήμαρχος Οιχαλίας

 

Αντιμετωπίζουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση στη χώρα μας όπως άλλωστε και ολόκληρος ο κόσμος. Σήμερα οι ειδικοί επιστήμονες παρακολουθούν και εξετάζουν την πανδημία του Κορονοιού (Covid-19).

Πιστεύουμε ότι σύντομα θα βρεθεί το φάρμακο της αντιμετώπισης του. Μέχρι τότε όμως το μόνο φάρμακο είναι η πρόληψη. Θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που είναι οι μόνοι αρμόδιοι φορείς. Οι στιγμές που ζούμε  δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Στη χώρα μας η Κυβέρνηση έδειξε ότι έχει καλά αντανακλαστικά και έλαβε αμέσως μέτρα για τον περιορισμό της Πανδημίας και έτσι όπως φαίνεται μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με άλλες χώρες ευτυχώς βαδίζουμε στο καλό σενάριο. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι  η πλειοψηφία του Έλληνα έδειξε την κρίσιμη ώρα μεγάλη υπευθυνότητα και αντέδρασε ψύχραιμα στις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Τα νοσοκομεία της χώρας μας με το προσωπικό τους ιατρούς και νοσηλευτές από την πρώτη στιγμή με αυταπάρνηση και ζήλο εκτελούν για πολλές ώρες το καθήκον τους και για αυτό τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστώ μαζί.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά οι Δήμοι με τις Κοινωνικές Δομές τους αλλά και με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι είναι στις επάλξεις και δίπλα σε κάθε πολίτη που το έχει ανάγκη. Το βάρος είναι μεγάλο και όμως παρόλο τις δυσκολίες προσπαθούμε να ανταποκριθούμε.

Από την πρώτη στιγμή στο Δήμο Οιχαλίας προχωρήσαμε σε ενέργειες για την πρόληψη και προστασία από την πανδημία και μάλιστα πριν από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα.

Προχωρήσαμε σε απολυμάνσεις των σχολικών κτιρίων πριν καν ανασταλεί η λειτουργία τους.

Συνεχίσαμε τις απολυμάνσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα σε κοινοχρήστους χώρους, πλατείες, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημοτικά κτήρια, αποθηκών του Δήμου και σε χώρους εργασίας του προσωπικού κλπ.

Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι ήταν δίπλα στους ωφελούμενους τους και υπήρχε και πιο τακτική επικοινωνία για το τι χρειάζονταν σε είδη πρώτης ανάγκης.

Δημιουργήσαμε προσωρινή Υποστηρικτική Δομή Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Οιχαλίας που ενισχύθηκε από το προσωπικό των παιδικών σταθμών και του ΚΔΑΠ για την κατ' οίκον υποστήριξη όλων των δημοτών μας (όχι μονο των ωφελουμένων του Βοήθεια στο Σπίτι) με τηλεφωνική εξυπηρέτηση και ανταπόκριση όλο το 24 ωρο.

Το Βοήθεια στο Σπίτι εντατικοποίησε την επικοινωνία και τις επισκέψεις στους ωφελούμενους. 

Οι υπηρεσίες του Δήμου παρόλο την κατάσταση αυτή δεν έχουν αφήσει ούτε ένα δημότη που δεν εξυπηρείται. Ειδικά τα εύσημα τα αξίζουν το προσωπικό της Βοήθειας στο Σπίτι και της Κοινωνικής Δομής του Δήμου αλλά και όλο το προσωπικό που με αυταπάρνηση αυτές τις ώρες προσπαθεί να ανταπεξέλθει κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Προχωρήσαμε σε ενέργειες για την προμήθεια και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες όπως οι δικαιούχοι της Τράπεζας Αλληλεγγύης της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Οιχαλίας. Επίσης έγιναν και γίνονται προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για εθελοντική συνεισφορά σε είδη πρώτης ανάγκης ώστε να ενισχυθεί η βοήθεια που προσφέρεται στους συνανθρώπους μας.

Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στον καταυλισμό των Ρομά της Τ.Κ. Μελιγαλά, για τη χρήση των ατομικών μέσων προστασίας αλλά και γενικά για τα μέτρα προφύλαξης που θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά, από το προσωπικό της Βοήθειας στο Σπίτι και τους μοιράστηκαν μάσκες μιας χρήσεως και αντισηπτικά.

Επίσης ο Δήμος προχώρησε σε προμήθειες και μοίρασε αντισηπτικά, μάσκες και γάντια στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες της περιοχής του Δήμου όπως το Κέντρο Υγείας, το Αστυνομικό Τμήμα και Πυροσβεστικό Κλιμάκιο.

Η στήριξη του Δήμου από την πρώτη στιγμή ήταν άμεση όπου διαπιστώνεται ανάγκη λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε όλοι και αυτό συνεχίζεται και θα συνεχιστεί για όσο κρατήσει αυτή η κατάσταση.

Η πολιτεία θα πρέπει να καταλάβει ότι οι Δήμοι σηκώνουν όλο το φορτίο και αυτή τη φορά όπως πάντα με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν και ειδικά οι μικροί Δήμοι όπως ο δικός μας. Οι Δήμοι είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Ακόμα δεν έχουμε ανακάμψει σαν Δήμος από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που είχαν πλήξει την περιοχή μας την 20/11/2019 όπως και από προηγούμενες ζημιές – φυσικές καταστροφές. Αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί από την πολιτεία και θα πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμός.

Ένα δείγμα βέβαια αναγνώρισης είναι και οι πρόσφατες εξαγγελίες για το πρόγραμμα  «Αντώνης Τρίτσης», για την ανάκαμψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύψους, 2,5 δισ. ευρώ και αφορά την κατασκευή έργων ιδίως στους τομείς των υποδομών, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας και ειδικότερα την άρση των οικονομικών επιπτώσεων από τη διασπορά του κορωνοϊού, καθώς και για την εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Θα πρέπει όμως να ενισχυθεί και σημαντικά σε προσωπικό και αύξηση των μόνιμων λειτουργικών και επενδυτικών πόρων της, η τοπική αυτοδιοίκηση γιατί έως τώρα το μόνο που έχει σημαντικό είναι οι αρμοδιότητες της. Τα αιτήματα της ΚΕΔΕ θα πρέπει να γίνουν δεκτά που αντιπροσωπεύουν όλους τους Δήμους.

Οι Δήμοι όπως οι περισσότεροι πολίτες έχουν πληγεί σημαντικά οικονομικά και θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για την συνέχιση της λειτουργίας τους ώστε να υποστηρίξουν την καθημερινότητα του δημότη. Μην ξεχνάμε ότι οι Δήμοι συγκεκριμένα ήταν και είναι ο θεσμός που από κατά την έναρξη της κρίσης αλλά και καθόλη την διάρκεια της, έχουν επομιστεί το μεγαλύτερο βάρος των οικονομικών περικοπών. Όμως ταυτόχρονα είναι αυτοί, οι ίδιοι Δήμοι, οι οποίοι έχουν σταθεί πάντα δίπλα στο πολίτη. Αυτό υπάρχει ως προτεραιότητα και θα συνεχίσει να υπάρχει από όλους τους Αυτοδιοικητικούς. 

Ευχή όλων μας είναι να τελειώσει όλο αυτό που ζούμε σύντομα και για να πραγματοποιηθεί αυτό θα πρέπει να έχουμε υπευθυνότητα, ψυχραιμία και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας. Αυτό που έχουμε όλοι καταφέρει μέχρι σήμερα δεν πρέπει να χαθεί.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ