Τρι, 16 Ιουλ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Η κυβέρνηση προτάσσει την ατομική ευθύνη

5/4/2024

Του Νίκου Βοσδογάνη, δημοσιογράφου, δημιουργού του airetos.grΑίσθηση σε όλη τη χώρα δημιούργησε το χθεσινό πρώτο θέμα του airetos.gr  (διαβάστε ΕΔΩ) για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων.
Το θέμα από μόνο του καίει και η «σπίθα» των κυβερνητικών ρυθμίσεων έγινε «φωτιά».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου δέχεται διαμαρτυρίες από όλη την Ελλάδα και το θέμα θα τεθεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό.

Το ζήτημα του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων δεν είναι μόνον  γραφειοκρατικό που αποδεικνύει για άλλη μια φορά την προχειρότητα του κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών και υπουργείων. Το θέμα δεν είναι μόνον αν οι δήμοι έχουν την οργάνωση, την ενημέρωση και μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για την έκδοση των πιστοποιητικών και την τήρηση του νόμου σε όλη την Ελλάδα. Το θέμα δεν είναι μόνο ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν που πρέπει να απευθυνθούν, πόσο θα κοστίσει και αν τελικά αυτός ο νόμος αφορά την ιδιοκτησία τους.

Το βαθιά πολιτικό θέμα είναι ότι η κυβέρνηση προτάσσει το ατομικό έναντι του συλλογικού. Αποποιείται την συνταγματική ευθύνη του κράτους για την σχεδίαση και υλοποίηση της πυροπροστασίας και προτάσσει την ατομική ευθύνη, επιβάλλοντας ένα ακόμη χαράτσι. Κλείνει το μάτι σε μια συγκεκριμένη επαγγελματική τάξη και ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών ακόμη  μια φορά στην αυτοδιοίκηση.

Το ζήτημα  του Κανονισμού  Πυροπροστασίας Ακινήτων με αυτή την έννοια αφορά όλους τους πολίτες αυτής της χώρας που πιστεύουν στο κοινωνικό κράτος και απαιτούν προστασία και ασφάλεια.