Κυρ, 16 Ιουν 2024
Αρχική  > Περιφέρειες

Ομιλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, στην έναρξη του θεματικού συνεδρίου της ΕΝΠΕ στην Πάτρα

23/5/2024
Στη δύναμη της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στην ανάγκη να ενισχυθεί, να θωρακιστεί και να αποκτήσει τον θεσμικό και δημοσιονομικό «χώρο» που θα μεγαλώσει τις ευθύνες, αλλά και την αποτελεσματικότητά της, εστίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Πρόεδρος του συνεδρίου Νεκτάριος Φαρμάκης ανοίγοντας τις εργασίες του θεματικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας που πραγματοποιείται στην Πάτρα.

«Ειδικά, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει την ικανότητά της να δρα τοπικά και να σκέφτεται εθνικά. Γι’ αυτό και ειδικά σήμερα, οι Περιφέρειες επιζητούμε την ευθύνη! Η μεταρρύθμιση του κράτους λοιπόν, πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Σημαντικός πυλώνας αυτής της μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η επένδυση στην «εθνική Ελλάδος των Περιφερειών», η οικονομική και θεσμική ολοκλήρωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τελικά, αυτό που αποκαλείται, Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Αυτό σημαίνει μετάγγιση ευθύνης αλλά και δύναμης στις τοπικές κοινωνίες, ώστε αφενός να υπηρετούνται οι εθνικές στρατηγικές επιλογές και αφετέρου, οι τοπικές προτεραιότητες να μετατρέπονται σε εθνικές επιλογές» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης.

Παρατήρησε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει πως αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα, έναν πολύτιμο πυλώνα κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης, μέρος της εναρκτήριας τοποθέτησής του αφιέρωσε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής του, όπως τη διαρκή όσμωση της Πάτρας με την Ευρώπη, τις ισχυρές αξίες του δυτικού πολιτισμού που αποτυπώνονται στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και η σημασία της ναυμαχίας της Ναυπάκτου στην ιστορία της δυτικής Ευρώπης.

«Η ιστορική κληρονομιά αυτού του τόπου λοιπόν, δείχνει ότι Ελλάδα και Ευρώπη είναι δύο έννοιες παράλληλες, αλληλένδετες και αλληλοσυμπληρούμενες. Δύο έννοιες που δεν ήσαν πάντοτε ομοειδείς, αλλά που ιδιαίτερα στην εποχή μας ξέρουμε ότι είναι – και πρέπει να παραμείνουν – ισχυρές και ακατάλυτες» ανέφερε.