Σαβ, 24 Οκτ 2020
Αρχική  > Δαίμων...

Νοσοκομείο "Ελπίς": Αντί για Αιρετός, θα προεδρεύει ο “εγνωσμένου κύρους”...

1/10/2020

Τροποποίηση, αυτοδιοικητικής σημασίας, επέρχεται στο νομικό πλαίσιο ορισμού Διοίκησης του Νοσοκομείου Ελπίς της Αθήνας.

Με το άρθρο 49 του Ν/Σ-“σκούπα του Υπουργείου Εσωτερικών,αντικαθίσταται το α’ εδάφιο της παρ.4 του αρ.9 του ν.1397/1983, όπου ορίζονται οι ιδιότητες μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ανωτέρω Νοσοκομείου.

Εν συγκρίσει με το ισχύον, η διαφορά εντοπίζεται στο ποιος θα προεδρεύει:

Ισχύον:Α) το Δήμαρχο Αθηναίων ή Δημοτικό Σύμβουλο που ορίζεται απ`αυτόν ως Πρόεδρο,

Ν/Σ:Α) τον Δήμαρχο Αθηναίων ή άλλο πρόσωπο εγνωσμένου κύρους που ορίζεται απ’ αυτόν, ως Πρόεδρο,”

 

Κατ’ αρχήν,κάθε νομοθετική αντικατάσταση Δημοτικού Συμβούλου από πρόσωπο άνευ αιρετού αξιώματος και μάλιστα σε προεδρική θέση, αποτελεί θεσμικά αρνητική αυτοδιοικητική εξέλιξη. Και αυτό ανεξαρτήτως των όποιων αρμοδιοτήτων έχει ή δεν έχει ο Πρόεδρος ανά περίπτωση.

Στο συγκεκριμένο, εάν ο Δήμαρχος Αθηναίων δεν επιθυμεί να παραμείνει ο ίδιος στη θέση, σαφώς είναι διαφορετικό να προεδρεύσει Αιρετός που τιμήθηκε με την ψήφο των δημοτών της Αθήνας και διαφορετικό να προεδρεύσει ο Χ, Ψ, Ζ τον οποίο θα διαλέξει,με τα όποια δικά του κριτήρια ο κ.Μπακογιάννης.

 

Γενικότερα, είναι γνωστό ότι η φράση «πρόσωπο(ή, άλλες φορές, εμπειρογνώμονας/επιστήμονας κλπ) εγνωσμένου κύρους»διαχρονικά έχει ψηφιστεί σε σωρεία διατάξεων για συνθέσεις διοικήσεων, επιτροπών, ομάδων κ.ο.κ., αλλά νομικά δεν σημαίνει τίποτα. Χρησιμοποιείται για τον ορισμό προσώπων όταν ο νομοθέτης δεν επιθυμεί να θεσπίσει επιλογή βάσει αξιώματος, ιδιότητας, κριτηρίων, προϋποθέσεων κλπ. Στους κόλπους δε της Δημόσιας Διοίκησης η φράση έχει λάβει με τα χρόνια κωμική χροιά (“insidejoke”) στις συζητήσεις μεταξύ υπαλλήλων, καθώς τα ευτράπελα που ζουν με πρόσωπα που εμφανίζονται βάσει αντίστοιχων διατάξεων είναι αναρίθμητα.