Πεμ, 25 Ιουλ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Μάριος Ψυχάλης στο airetos.gr: Θέλουμε να μετατρέψουμε την πόλη μας σε ένα όμορφο, φιλικό, προσβάσιμο και ασφαλή Δήμο

24/10/2023

«Θέλουμε να  διαβεβαιώσουμε τους πολίτες  πως θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και πολύ σκληρή δουλειά, ώστε να ανταποδώσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη με έργα που θα μετατρέψουν την πόλη μας σε ένα όμορφο, φιλικό, προσβάσιμο και ασφαλή Δήμο, όπου θα νιώθουν περήφανοι να ζουν και να εργάζονται» τονίζει στη συνέντευξη του στο airetoς.gr, ο νέος δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης.

 

«Τα πιο σοβαρά προβλήματα, στα οποία θα σκύψουμε από την πρώτη μέρα είναι αυτά της καθημερινότητας», σημειώνει ο Μάριος Ψυχάλης και επισημαίνει ότι έχει ξεκινήσει ήδη να εργάζεται και δεν περιμένει την επίσημη ανάληψη  των καθηκόντων του ώστε να μην πάει ούτε μια μέρα χαμένη.

 

 

Διαβάστε τη συνέντευξη του Μάριου Ψυχάλη στο airetos.gr και τον Νικο Βοσδογάνη

 

 

-           Γιατί  πιστεύετε ότι σας στήριξαν οι δημότες σας; Τι περιμένουν από εσάς;

 

Ήταν μια επιβράβευση της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και ενός αγώνα που δόθηκε καθημερινά, χωρίς καμία απουσία, σε κάθε γωνιά και κάθε γειτονιά της πόλης. Οι δημότες αναγνώρισαν τη συνέπεια που έδειξαν τα στελέχη μας όλο αυτό το διάστημα. Κατανόησαν πως τόσο η προσωπική μου ανάμιξη όσο και του συνόλου του ψηφοδελτίου μας, δεν ήταν πρόσκαιρη και ευκαιριακή, αλλά αποτελεί προϊόν βαθιάς αγάπης για την πόλη και διάθεσης για προσφορά. Εμπιστεύθηκαν το ολοκληρωμένο, κοστολογημένο και εφαρμόσιμο πρόγραμμά μας. Εκτίμησαν το επίπεδο πολιτικού πολιτισμού που επιδείξαμε κατά την προεκλογική περίοδο, όπως επίσης την συναίνεση και την ενθάρρυνση για συνεργασία και συμμετοχή όλων στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Όλα τα παραπάνω, ήταν από τους βασικούς λόγους που από τις συνολικά επτά προτάσεις που κατατέθηκαν, οι δημότες επέλεξαν την δική μας ως την πιο κατάλληλη για τη διοίκηση του Δήμου.

Πλέον, περιμένουν από εμάς να δείξουμε την ίδια συνέπεια και να θέσουμε σε άμεση εφαρμογή το πρόγραμμά μας. Να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να εργαστούμε σκληρά, ώστε να φέρουμε την αλλαγή που όλοι μας επιθυμούμε στον Δήμο και που, βεβαίως, μας ανέθεσαν να φέρουμε εις πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή.

 

-           Τι θα θέλατε να πείτε σε έναν - έναν και σε όλους μαζί στους πολίτες του Δήμου σας;

 

Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά όλους τους δημότες μας, οι οποίοι αρχικά συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Σε μια τεταμένη εκλογική περίοδο, όπου η αποχή ήταν μεγάλος πρωταγωνιστής, ήταν εξαιρετικά κρίσιμο να πείσουμε τους δημότες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Βεβαίως, οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους όσοι μας τίμησαν με την ψήφο τους να αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε πως θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και πολύ σκληρή δουλειά, ώστε να ανταποδώσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη με έργα που θα μετατρέψουν την πόλη μας σε ένα όμορφο, φιλικό, προσβάσιμο και ασφαλή Δήμο, όπου θα νιώθουν περήφανοι να ζουν και να εργάζονται. Θα ήθελα, επίσης, να απευθυνθώ και σε όλους τους δημότες που δεν πείστηκαν από την δική μας πρόταση. Οι προβληματισμοί, οι ανάγκες τους, οι προτάσεις τους είναι προτεραιότητα όλων μας. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε όλους να συνεχίσουν να προτείνουν, να συμμετέχουν και να διεκδικούν. Να μας ελέγχουν και να μας κρίνουν δίκαια. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι θα είμαι δήμαρχος όλων και όχι μόνο λίγων. Στην προσπάθεια να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την πόλη μας, είμαστε όλοι σύμμαχοι και δεν περισσεύει καμία χρήσιμη φωνή.

 

-           Υπάρχουν πράγματα που αποτελούν για εσάς άμεσες προτεραιότητες, ένα πρόγραμμα 100 ημερών;

 

Αρχικά, να ξεκαθαρίσω πως για εμάς η δουλειά δεν αναμένεται να ξεκινήσει από την 1/1/2024, όταν και επισήμως θα αναλάβουμε τα καθήκοντά μας. Ήδη από την επόμενη των εκλογών, συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, την παρουσία μας στην κοινωνία. Συναντάμε φορείς και συλλόγους, μιλάμε με δημότες, συνεχίζουμε να καταγράφουμε ανάγκες και προβλήματα, ετοιμαζόμαστε δυναμικά και θέλουμε να μην αφήσουμε ούτε μία μέρα να πάει χαμένη.

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, τα πιο σοβαρά προβλήματα, στα οποία θα σκύψουμε από την πρώτη μέρα είναι αυτά της καθημερινότητας. Καθαριότητα, προσβασιμότητα των ΑμεΑ, γονέων με καροτσάκια και ατόμων Τρίτης Ηλικίας στα πεζοδρόμια. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες στελέχωσης των υπηρεσιών, ώστε να βελτιώσουμε αυτό που προσφέρουμε στον πολίτη. Κατόπιν, θα μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμά μας, το οποίο έχει πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ελεύθεροι χώροι πρασίνου, πλατείες, χώροι αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, στους οποίους έχουμε έλλειψη. Είναι ένας δυναμικός και καθημερινός αγώνας που ήδη έχουμε ξεκινήσει να τον δίνουμε και είμαστε πολύ χαρούμενοι, αλλά και αισιόδοξοι για την έκβασή του!

 

-Ποια είναι τα πολιτικά  συμπεράσματα από τη  μάχη στους Δήμους; Εκφράστηκαν  οι τοπικές κοινωνίες ή ήταν μια ακόμη αναμέτρηση κομματικών δυνάμεων;

 

Όπως προανέφερα, ένα ιδιαίτερα σημαντικό πολιτικό ζήτημα που θα πρέπει να μας προβληματίσει, ήταν η αυξημένη αποχή που σημειώθηκε στην εκλογική διαδικασία. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα ενεργοποιήσουν τους πολίτες και θα τους κάνουν συμμέτοχους στην λήψη αποφάσεων. Έχω τονίσει και προεκλογικά, ότι ο ενεργός πολίτης είναι εκείνος που συναποφασίζει, ελέγχει την εξουσία, παίρνει ο ίδιος το μέλλον του στα χέρια του.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, ξεκάθαρα η τοπική κοινωνία ήταν εκείνη που εκφράστηκε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Ο συνδυασμός μας ήταν πολιτικά, οικονομικά, αυτοδιοικητικά και γεωγραφικά ανεξάρτητος. Οι 73 υποψήφιοι δημοτικοί μας σύμβουλοι προέρχονταν από όλο το φάσμα του επαγγελματικού, επιστημονικού, τοπικού, επιχειρηματικού φάσματος, από κάθε γωνιά της πόλης μας. Απέναντί μας στον δεύτερο γύρο είχαμε έναν ξεκάθαρα κομματικό συνδυασμό, αποτελούμενο ως επί το πλείστον από στελέχη που ήταν εδώ και χρόνια στη διοίκηση του Δήμου και ο κόσμος γνώριζε τι έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα και τι μπορούν να προσφέρουν από εδώ και πέρα. Η επιλογή της δικής μας πρότασης, θεωρώ ότι ήταν η απάντηση της κοινωνίας στην όποια πολιτική τοποθέτηση με κομματική ταυτότητα, αλλά και στην ανάγκη να εμπιστευθούν νέα, χρήσιμα, άφθαρτα και με έμπρακτη αγάπη για την πόλη πρόσωπα.

 

-                      Αν διαλέγατε 5 λέξεις που θα χαρακτήριζαν εσάς και τους στόχους σας ποιες θα ήταν αυτές;

 

Δεν θα ήθελα να διαφοροποιηθώ σε σχέση με όλα όσα προεκλογικά έχουμε αναφέρει πως χαρακτηρίζουν τόσο εμένα ως άτομο, όσο και το σύνολο των στελεχών μας. Υπάρχουν πολλές λέξεις που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Αν, ωστόσο, πρέπει να διαλέξω μόνο πέντε, αυτές θα ήταν:

 

Συνέπεια: Είμαστε παρόντες, ενεργοί, συμμέτοχοι, από την πρώτη μέρα, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε αδιάκοπα. Κίνητρό μας είναι η αγάπη μας για την πόλη μας, η διάθεση για προσφορά και η ανάγκη μας να δούμε τον τόπο μας να αναπτύσσεται. Οι δημότες μας γνωρίζουν και αναγνωρίζουν στα πρόσωπά μας αυτή τη συνέπεια. Στα έργα, στο λόγο, στις αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι αυτό θα συνεχιστεί.

 

Ανεξαρτησία: Δεν εξαρτώμαστε από κανένα οικονομικό, επιχειρηματικό ή αυτοδιοικητικό συμφέρον. Το αποδείξαμε κατά την προεκλογική μας προσπάθεια, το ίδιο θα πράξουμε πλέον και ως διοίκηση. Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες, τις ικανότητες και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας και όχι να ανέβουμε σε οποιοδήποτε «άρμα» προς άγραν πρόσκαιρων και προσωπικών οφελών.

 

Οργάνωση: Έχουμε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο, κοστολογημένο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα, το οποίο θέτουμε σε εφαρμογή από την πρώτη κιόλας μέρα. Έχουμε τη μεθοδολογία, τα στελέχη, το χρονοδιάγραμμα και το πλάνο, ώστε να φτάσουμε βήμα βήμα, στην εκπλήρωση κάθε μικρού και μεγάλου, κάθε βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου στόχου.

 

Συνεργασία: Θα επαναλάβω πως μέχρι σήμερα φτάσαμε ως εδώ, όχι μόνο με τη δουλειά του επικεφαλής και πλέον εκλεγμένου δημάρχου, αλλά με την σκληρή και συντονισμένη προσπάθεια ενός συνόλου ανθρώπων που εργάστηκαν σκληρά με ένα κοινό όραμα. Αυτό συνεχίζει ήδη και θα συνεχίσει και στο μέλλον, καθώς αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή όλων μας. Επιπλέον, έχουμε τη γνώση και την πρόθεση να συνεργαστούμε στενά με κάθε πυλώνα που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας.  Οι υπηρεσίες και το μόνιμο προσωπικό του Δήμου, της Περιφέρειας και των Υπουργείων, η συνεργασία με τους όμορους Δήμους, τους φορείς της πόλης, τα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία, εκπροσώπους του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα είναι βασική επιδίωξή μας. Και, βεβαίως, επιζητούμε και ενθαρρύνουμε την συνεργασία με κάθε κύτταρο της πόλης μας, κάθε πολίτη, κάθε χρήσιμη φωνή που θα συμβάλει στο να φέρουμε όλοι μαζί την αλλαγή που ονειρευόμαστε στην πόλη μας.

 

Διεύρυνση: Σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε και δεν θέλουμε να είμαστε μόνοι. Έχουμε πει από την αρχή ότι η επόμενη μέρα των εκλογών απαιτεί διεύρυνση, συναίνεση και συνεργασία. Θέλουμε και επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλες τις παρατάξεις. Να δούμε τα σημεία που συμφωνούμε και αυτά που μπορούμε να αντλήσουμε καλές ιδέες και πρακτικές για να πετύχουμε τους στόχους μας. Θα επαναλάβω το μήνυμα μας, το οποίο, μετά τις εκλογές θέλουμε να κάνουμε ακόμα πιο ξεκάθαρο. Αντίπαλός μας δεν είναι καμία απερχόμενη δημοτική Αρχή, καμία δημοτική παράταξη ή δημοτικός σύμβουλος. Αντίπαλός μας είναι μόνο τα προβλήματα του Δήμου. Επιζητούμε την προγραμματική συνεργασία, ενθαρρύνουμε την συμπόρευση και καλούμε όλους να εργαστούμε από κοινού για το καλό του τόπου μας.