Ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2019, συνεχίστηκε σε κάθε λογής Νομοσχέδια και Τροπολογίες και ακόμα σήμερα, στα πρόθυρα του 2022, δεν έχει σταματημό.
Αναφερόμαστε προφανώς στην τακτική της Κυβέρνησης να αποψιλώνει τα Δημοτικά Συμβούλια από αρμοδιότητες, μεταφέροντας αυτές στην Οικονομική Επιτροπή, δηλαδή στο συλλογικά όργανο όπου την πλειοψηφία έχουν οι Δήμαρχοι (βάσει της σχετικής νομοθετικής παρέμβασης της νυν Κυβέρνησης).
Όπως έχει ήδη παρουσιάσει ο AIRETOS.GR , σχετικό άρθρο υπάρχει και στο νέο Νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών , που κατετέθη στη Βουλή τη νύχτα της Δευτέρας και ψηφίζεται σε ρυθμό τροχάδην.
Αναλυτικότερα λοιπόν, με το άρθρο 50 του Νομοσχεδίου τροποποιείται για πολλοστή φορά το πολύπαθο άρθρο 72 του Καλλικράτη (ν.3852/2010), το ίδιο δηλαδή που αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι.
(A) Οι νέες αρμοδιότητες που περνάνε στην Οικονομική Επιτροπή είναι οι εξής:
I] Θα αποφασίζει για τον ορισμό εκπροσώπου του Δήμου στις Γενικές Συνελεύσεις Ανωνύμων Εταιρειών και Αναπτυξιακών Οργανισμών του αρ.2 του ν.4674/2020
ΙΙ] Θα αποφασίζει για το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Δήμου που έχουν ανατεθεί με τον ν.4375/2016 και την παρ.10 του αρ.14 του ν.4332/2015. Πρόκειται για αρμοδιότητες που αφορούν ζητήματα σχετικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό.
ΙΙΙ] Θα ασκεί τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στους Δήμους με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους.
(B) Σημειώνεται ότι επιπλέον, με την παρ.1 του υπό ψήφιση άρθρου επέρχεται νομοτεχνικής φύσεως τροποποίηση στην αρμοδιότητα της περ.ιγ’ της παρ.1 του ίδιου άρθρου του Καλλικράτη. Ειδικότερα, αλλάζει η αναφορά στις παραπεμπόμενες διατάξεις.
Σήμερα ΙΣΧΥΕΙ:
«ιγ) Εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο τα σχέδια κανονιστικών αποφάσεων του Δήμου, με την επιφύλαξη της περ.v΄ της παρ.1Β του αρ.73, αξιολογεί την υλοποίησή τους και εισηγείται τροποποιήσεις, όπου απαιτούνται. Οι κανονιστικές αποφάσεις αξιολογούνται υποχρεωτικά από την Οικονομική Επιτροπή κάθε 2 χρόνια, από την έναρξη ισχύος τους»
Αυτό αλλάζει σε:
«ιγ) Εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο τα σχέδια κανονιστικών αποφάσεων του Δήμου, με την επιφύλαξη της περ.βε΄ της παρ.1Β του αρ.73, αξιολογεί την υλοποίησή τους και εισηγείται τροποποιήσεις, όπου απαιτούνται. Οι κανονιστικές αποφάσεις αξιολογούνται υποχρεωτικά από την Οικονομική Επιτροπή κάθε 2 χρόνια, από την έναρξη ισχύος τους».
Η Κυβέρνηση, στην Έκθεση που συνοδεύει το Νομοσχέδιο, όπως κάθε φορά επικαλείται «(...) τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας και της απρόσκοπτης εκπροσώπησης της πλειοψηφίας, χωρίς να απαιτείται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, όπως απαιτείται σήμερα, με συνακόλουθα εμπόδια και κωλυσιεργίες (...)».