Δευ, 30 Μαρ 2020
Αρχική  > Ανάπτυξη - Μεταφορές  > Ανάπτυξη - Δημόσια έργα

Ερώτηση προς τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων σχετικά με επικίνδυνη κακοτεχνία στη σήραγγα της Μεσοχώρας από τη Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας  Κώστα Πουλάκη

11/3/2013
Ερώτηση προς τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, κ. Χρ. Μιχαλάκη, σχετικά με επικίνδυνη κακοτεχνία, λόγω εισροής νερού και πάγου, στη σήραγγα της Μεσοχώρας, στην Ε.Ο. Τρικάλων-Άρτας, κατέθεσε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κώστας Πουλάκης.

Στην ερώτησή του, ο κ. Πουλάκης επισημαίνει ότι τα νερά που εισρέουν στη σήραγγα και ο πάγος που σχηματίζεται τους χειμερινούς μήνες αποτελεί γεγονός «ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους οδηγούς και έχει ήδη προκαλέσει αρκετά ατυχήματα, αποτελεί δε ευτυχή συγκυρία το ότι δεν θρηνήσαμε μέχρι σήμερα ανθρώπινα θύματα, διότι είναι εντελώς αναπάντεχη η ύπαρξη υδάτων, ή και πάγου, μέσα σε μια σήραγγα».
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλείται, ο κ. Πουλάκης καταγγέλλει ότι «παρ’ όλο που η εταιρεία γνώριζε για τη συγκεκριμένη αστοχία, επέλεξε να την αγνοήσει και προχώρησε κανονικά στην ασφαλτόστρωση και στην παράδοση του έργου», ενώ τονίζει ότι «αντί του ελέγχου του προβλήματος και της αποκατάστασής του, μόνο μέτρο που έχει ληφθεί μέχρι σήμερα είναι μία προειδοποιητική πινακίδα, η οποία προφανώς δεν αρκεί για να προλάβει τα ατυχήματα και αναρωτιέται κανείς ποιον άλλο σκοπό εξυπηρετεί εκτός της μετάθεσης της ευθύνης στους ανυποψίαστους οδηγούς».
Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Πουλάκης ζητά να πληροφορηθεί ποιος ευθύνεται για την παραλαβή, αλλά και για τη διαχείριση, συντήρηση και ασφαλή λειτουργία του έργου, καθώς και ποια μέτρα θα λάβει η Π.Ε. Τρικάλων για την αποκατάσταση του προβλήματος. Επιπλέον, ο κ. Πουλάκης ρωτά τον κ. Μιχαλάκη εάν το κόστος της αποκατάστασης θα επιβαρύνει την Περιφέρεια ή θα αναζητηθεί – βάσει των συμβατικών, ενδεχομένως δε και αδικοπρακτικών, ευθυνών της – από την κατασκευάστρια εταιρία.
 
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του κ. Πουλάκη, όπως κατατέθηκε.
 


Τρίκαλα, 11/3/2013
Ε ρ ώ τ η σ η
προς τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Τρικάλων, κ. Χρ. Μιχαλάκη
 

Θέμα : Προβλήματα στον οδικό άξονα Τρικάλων – Άρτας
 
Όπως γνωρίζετε, στον άξονα της Ε.Ο. Τρικάλων-Άρτας, 4 χιλιόμετρα μετά τη Μεσοχώρα, υπάρχει μία σήραγγα μήκους 1.500 μέτρων, η οποία βγαίνει ακριβώς πάνω στο φράγμα Μεσοχώρας. Προφανώς από τεράστια κακοτεχνία, η συγκεκριμένη σήραγγα μπάζει νερά, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Συγκεκριμένα, από τις σχάρες του αποστραγγιστικού δικτύου, αντί να απομακρύνονται τυχόν υφιστάμενα εντός της σήραγγας νερά, μπαίνουν νερά στη σήραγγα, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται πάγος το χειμώνα και, γενικότερα, η σήραγγα να έχει νερά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η κακοτεχνία δε και η έκταση του προβλήματος είναι ορατά και στις φωτογραφίες που ενδεικτικά σας επισυνάπτουμε.

Αντιλαμβάνεστε ότι το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους οδηγούς και έχει ήδη προκαλέσει αρκετά ατυχήματα, αποτελεί δε ευτυχή συγκυρία το ότι δεν θρηνήσαμε μέχρι σήμερα ανθρώπινα θύματα, διότι είναι εντελώς αναπάντεχη η ύπαρξη υδάτων, ή και πάγου, μέσα σε μια σήραγγα.
Σύμφωνα μάλιστα με εργάτες του συγκεκριμένου έργου, αλλά και κατοίκους της περιοχής, παρ’ όλο που η εταιρεία γνώριζε για τη συγκεκριμένη αστοχία, επέλεξε να την αγνοήσει και προχώρησε κανονικά στην ασφαλτόστρωση και στην παράδοση του έργου.
Αντί δε του ελέγχου του προβλήματος και της αποκατάστασής του, μόνο μέτρο που έχει ληφθεί μέχρι σήμερα είναι μία προειδοποιητική πινακίδα, η οποία προφανώς δεν αρκεί για να προλάβει τα ατυχήματα και αναρωτιέται κανείς ποιον άλλο σκοπό εξυπηρετεί εκτός της μετάθεσης της ευθύνης στους ανυποψίαστους οδηγούς.

Είναι προφανές ότι – εάν οι καταγγελίες των εργαζομένων και των κατοίκων ευσταθούν – είναι τεράστια και εγκληματική η ευθύνη που βαρύνει τόσο την κατασκευάστρια εταιρία όσο και την αρμόδια για την παραλαβή του έργου υπηρεσία, είναι δε απαραίτητο να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα αποκατάστασης του προβλήματος.
Βάσει των ανωτέρω, ερωτάσθε :
 
1. Ποιος έχει την ευθύνη για την παραλαβή του συγκεκριμένου έργου;
2. Ποιος έχει την ευθύνη για τη διαχείριση, συντήρηση και ασφαλή λειτουργία του έργου;
3. Είναι σε γνώση των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας το πρόβλημα;
4. Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για την αποκατάσταση του προβλήματος, πριν γίνουμε μάρτυρες ενός ενδεχομένως θανατηφόρου ατυχήματος;
5. Το κόστος της αποκατάστασης θα επιβαρύνει την Περιφέρεια ή προτίθεσθε να το αναζητήσετε – βάσει των συμβατικών, ενδεχομένως δε και αδικοπρακτικών, ευθυνών της – από την κατασκευάστρια εταιρία;

Με τιμή,

Ο ερωτών περιφερειακός σύμβουλος
και επικεφαλής της παράταξης
«ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ»
Κων/νος Πουλάκης