Δευ, 18 Νοε 2019
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Γιάννης Βούρος* στον AIRETO: Κάποιος πρέπει να νοιαστεί για τα αυτονόητα

29/5/2019

* υποψήφιος δήμαρχος Νεας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας 

 

 Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Β’ Τεύχος Μαΐου της Εφημερίδας AIRETOS.

Μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε ολόκληρη την Εφημερίδα ΕΔΩ

 

“Κάποιος επιτέλους στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα πρέπει να ξανασχοληθεί με τα αυτονόητα και τα καθημερινά” δηλώνει στη συνέντευξη του στον AIRETO , o υποψήφιος δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος. Οι προτεραιότητες του όπως σημειώνει  είναι το πράσινο, η καθαριότητα και ο φωτισμός.

Αναφερόμενος στο νέο εκλογικό σύστημα, ο κ. Βουρός  τονίζει ότι για να υπάρξουν ισχυρές δημοτικές αρχές και η τελευταία ψήφος αποκτά μέγιστη ισχύ και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να τα λάβουν σοβαρά  υπόψη τους οι πολίτες  στην πορεία προς την καλπη.

 

 

1.Κύριε Βούρο, από τα τηλεοπτικά στούντιο και το χώρο του θεάματος στην αρένα της τοπικής πολιτικής σκηνής. Ποιοι οι λόγοι γι’ αυτή σας την απόφαση;

Το πρώτο ερέθισμα για να ασχοληθώ με τα κοινά της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας ήταν κατά βάση η απαξίωση του δήμου,  τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και η προσπάθεια ορισμένων να αποκτήσουν πανελλήνιας εμβέλειας δημοσιότητα μέσω των διχαστικών  απόψεών τους.

Σίγουρα υπήρξαν συζητήσεις και ζυμώσεις με φίλους, γείτονες και παλιούς μου συμμαθητές. Να θυμίσω ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στις εργατικές κατοικίες της Νέας Φιλαδέλφειας, στην περιοχή της Μαδύτου.

Εν κατακλείδι θέτω την υποψηφιότητά μου στην κρίση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας με παρακαταθήκη την έως σήμερα εμπειρία μου από θέσεις ευθύνης, με 40 χρόνια εργασιακού βίου και 11.500 ένσημα, επειδή θέλω να προσφέρω στον τόπο που μεγάλωσα, που έπαιξα για πρώτη φορά μπάλα στις αλάνες, που πήγα σχολείο, που πρώτη φορά ερωτεύτηκα, στον τόπο που συνέβαλε με τις εμπειρίες που μου προσέφερε αυτή η γειτονιά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου. Σε μία περιοχή που έχει όλες τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες ώστε να καταστεί Δήμος πρότυπο.

 

2. Ποια τα βασικά προβλήματα της πόλης και ποιες οι προτεραιότητες σας αν εκλεγείτε δημοτική αρχή;

Κάποιος επιτέλους στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα πρέπει να ξανασχοληθεί με τα αυτονόητα και τα καθημερινά. Όπως έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν ο Γιώργος Αποστολάκης και ο Νίκος Παπαμικρούλης στη Νέα Χαλκηδόνα. Πράσινο, καθαριότητα, φωτισμός είναι οι βασικές μας προτεραιότητες.

 

3. Ποια η γνώμη σας για τον Κλεισθένη και το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών;

Οφείλω ως υποψήφιος δήμαρχος να ενημερώσω τον κόσμο της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας για το σύστημα της απλής αναλογικής που θα φέρει νέα δεδομένα στην διοίκηση δήμων και περιφερειών. Το πράττουμε αυτό σε κάθε ανοιχτή μας εκδήλωση και όποτε μας δίνετε βήμα σε κάποιο ΜΜΕ.

Φυσικά είναι εκ των ουκ άνευ ότι έτσι και αλλιώς οφείλουμε να αναζητούμε συνεργασίες και κοινούς τόπους. Για την πόλη μας μιλάμε. Αλλά ποιοι μπορούν να το κάνουν αυτό; Ο σημερινός δήμαρχος που έχει απωλέσει την στήριξη στενότατων συνεργατών του (π. αντιδημάρχων, δημ. Συμβούλων κλπ);

Η εκτίμησή μου λοιπόν είναι ότι αυτό δεν μπορούν να το κάνουν άνθρωποι που τα προηγούμενα χρόνια κουνούσαν το δάχτυλο επιδεικτικά και διακατέχονταν από έπαρση και αλαζονική συμπεριφορά. Η τοπική κοινωνία όλα αυτά τα γνωρίζει καλά και τα σταθμίζει ανάλογα.

Σε κάθε περίπτωση τονίζω πως για να υπάρξουν ισχυρές δημοτικές αρχές και η τελευταία ψήφος αποκτά μέγιστη ισχύ.

Μία  ψήφος μπορεί να σημαίνει μία έδρα παραπάνω στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό το γεγονός οφείλουμε να το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ώστε να μην βρεθούμε την επαύριο των εκλογών σε μία κατάσταση που θα θυμίζει δισεπίλυτο γρίφο.

 Όσο πιο ισχυρή λοιπόν δημοτική ομάδα διαθέτει αύριο ο δήμαρχος τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι και η διοίκησή του. Το ποιο θα είναι το τελικό κριτήριο του κόσμου όπως καταλαβαίνεται δεν μπορεί να υποδειχθεί από εμάς. Αλλά μπορούμε να θέσουμε επί τάπητος όλες τις παραμέτρους…

 

4. Η Νέα Φιλαδέλφεια έχει μείνει πίσω σε υποδομές και νέες τεχνολογίες, ενώ το αίσθημα ασφάλειας ολοένα και πέφτει. Τι σκοπεύετε να κάνετε;

Έχουμε ασχοληθεί από την πρώτη ημέρα ανακοίνωσης του ανεξάρτητου συνδυασμού μας «Νέα Φιλαδέλφεια Νέα Χαλκηδόνα Πολιτών Πολιτεία» με αυτό το ζήτημα και μαζί με τους συνεργάτες μου έχουμε εκπονήσει ένα απόλυτα συγκεκριμένο και υλοποιήσιμο σχέδιο που θα περιλαμβάνει:

·         Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσω της χρήσης εφαρμογών Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) σε συνδυασμό με το Internet of Things (IοT).  Άμεση αναφορά – επίλυση των απεσταλμένων αναφορών των δημοτών – εκμηδενισμός γραφειοκρατίας

·         Δημιουργία κέντρου ελέγχου αιτημάτων του δημότη (24ωρη βάσης) σε σύνδεση με εφαρμογή που θα λειτουργεί μέσω κινητού τηλεφώνου-tablet

·         e – ΚΕΠ – ATM πιστοποιητικών

·         Δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος στάθμευσης που θα λειτουργεί μέσω κινητού τηλεφώνου και θα δείχνει τις διαθέσιμες θέσης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης με ειδικούς αισθητήρες. Στόχος η αποσυμφόρηση της πόλης καθώς και η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των οδηγών (κατοίκων και επισκεπτών)

·         Ευρυζωνικότητα σε κάθε σημείο της πόλης

Όλα αυτά έγιναν στα Τρίκαλα και σε άλλους Δήμους της χώρας. Γιατί δεν μπορούν να γίνουν στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα;

 

5. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σας για τις  ευάλωτες ομάδες δημοτών;

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο Α’ βαθμός αυτοδιοίκησης, ο Δήμος, είναι το πρώτο απάγκιο του συμπολίτη μας, του γείτονά μας, του φίλου μας. Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να έχουμε εκπονήσει ένα πρόγραμμα για τις ευάλωτες ομάδες που θα μπορεί να υλοποιηθεί από τους πρώτους μήνες της θητείας μας ως δημοτική αρχή.

·         Επαναλειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων

·         Αναβάθμιση των ΚΑΠΗ

·         Δημιουργία προγράμματος στήριξης των ειδικών κοινωνικών ομάδων

·         Δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑΜΕΑ

·         Διεύρυνση του θεσμού του κοινωνικού παντοπωλείου

·         Δημιουργία δημοτικού κοινωνικού εστιατορίου

·         Σύσταση γραφείου ενημέρωσης για θέματα υγείας, σύνταξης & εργασιακά

·         Δημιουργία δημοτικής τράπεζας αίματος

·         Διεκδικούμε θέσεις εργασίας στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ με βάση την εντοπιότητα

·         Δημιουργία γραφείου διασύνδεσης σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις της πόλης και με την αγορά εργασίας

·         Μείωση από τον πρώτο χρόνο της θητείας μας τα δημοτικά τέλη στις κατοικίες, όπως επίσης και σε κατηγορίες των τελών του κοιμητηρίου

Είναι ορισμένες από τις βασικές μας σκέψεις και ιδέες που θέλουμε, μπορούμε και πρέπει να υλοποιήσουμε.