Τετ, 16 Οκτ 2019
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Κώστας Ασκούνης στον AIRETO: Τελευταία ευκαιρία για αναζωογόννηση της Καλλιθέας

27/5/2019

 *υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας

  Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Β’ Τεύχος Μαΐου της Εφημερίδας AIRETOS.

Μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε ολόκληρη την Εφημερίδα ΕΔΩ

 

Η Καλλιθέα έχει μπροστά της μία μεγάλη πρόκληση και παράλληλα μία μεγάλη ευκαιρία, την πρόκληση και την ευκαιρία της ισόρροπης ανάπτυξης. Χρειάζεται συνολικός ανασχεδιασμός της λειτουργίας της πόλης, προκειμένου να «εκμεταλλευτεί» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και για όλους τους δημότες και τους κατοίκους της, τα οφέλη της μετατροπής της σε υπερτοπικό προορισμό πολιτισμού τέχνης και αναψυχής, που συνδέονται άμεσα με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της.

Εάν δε σχεδιαστεί με λεπτομέρεια αυτό σήμερα και δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις, τότε κινδυνεύει η πόλη μας να λειτουργεί με «δύο ταχύτητες» αυτής των αναπτυγμένων περιοχών που θα υποδέχεται τον μεγάλο όγκο της ανάπτυξης, αλλά και την πίεση που αυτή θα προκαλεί, και αυτής του κέντρου και της βόρειας Καλλιθέας  που θα μείνουν στάσιμες και θα υποβαθμίζονται.

Το Σχέδιό μας συνοψίζεται στην πρόταση «Τοπική Ανάπτυξη και Στήριξη του πολίτη, του κατοίκου, της οικογένειας»

Το αναπτυξιακό μας σχέδιο λαμβάνει υπόψη :

·         Τη λειτουργία και τη μεγάλη επισκεψιμότητα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

·         Τη νέα τουριστική ανάπτυξη με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στη λεωφόρο Συγγρού

·         Το νέο ρεύμα τουριστών που δημιουργείται από το Airbnb

·         Την προοπτική αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου

Βασικό μας μέλημα είναι η διάχυση όλων των πλεονεκτημάτων που δημιουργούνται από τα νέα δεδομένα στην τοπική οικονομία ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες, νέες επιχειρήσεις , νέες θέσεις εργασίας και νέοι πόροι για κοινωνική πολιτική.

Παράλληλα ο Δήμος μπορεί και πρέπει να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία και τη φτώχεια. Αυτό σημαίνει την επαναθεμελίωση του δικτύου κοινωνικών και προνομιακών δομών του Δήμου που θα παρέχουν άμεσες, σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα, με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Το μήνυμά μας είναι σεβασμός, αξιοπρέπεια και στήριξη στον πολίτη και στις ανάγκες του. Για εμάς ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας για μια καλύτερη ζωή.

Τα έργα υποδομής είναι η καρδιά μιας σύγχρονης πόλης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Για το λόγο αυτό και μεταξύ πολλών άλλων παρεμβάσεων, το Α’ εξάμηνο της θητείας μας θα προχωρήσουμε στην ανάπλαση και αναμόρφωση των πλατειών Κύπρου και Δαβάκη ώστε να γίνουν πόλος έλξης για τους πολίτες και τη νεολαία. Επίσης στο χρονικό διάστημα αυτό θα λειτουργήσουμε το   ήδη κατασκευασμένο υπόγειο πάρκινγκ 437 θέσεων στην οδό Σωκράτους-Δημητρακοπούλου & Ιφιγενείας και θα μετατρέψουμε τον υπέργειο χώρο 6 στρεμμάτων σε πνεύμονα πρασίνου.

Παράλληλα θα σταθούμε δίπλα στις ανάγκες των πολιτών προχωρώντας σε γενναία αναδιανομή των πόρων του Δήμου και την περικοπή των περιττών δαπανών ώστε να ενισχύσουμε τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής.

Αλλά το πιο σημαντικό  για εμάς είναι να καθαρίσουμε την πόλη, η κατάσταση της οποίας σε ότι έχει να κάνει με τα σκουπίδια είναι τραγική. Για αυτό έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα άμεσης παρέμβασης που περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό  των  τομέων της  καθαριότητας καθώς και  τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Θα εκσυγχρονίσουμε τα μέσα αποκομιδής, βελτιώνοντας  το επίπεδο καθαριότητας  εξοικονομώντας παράλληλα  πόρους και θα εντατικοποιήσουμε το  πρόγραμμα πλύσης των κάδων. Εφαρμόζοντας αυτές τις πρωτοβουλίες η Καλλιθέα πολύ γρήγορα θα γίνει μια καθαρή και φιλική προς το περιβάλλον πόλη.

Το δίλλημα για τις εκλογές του Μαΐου είναι ξεκάθαρο . Εάν θέλουμε να κρατήσουμε εδώ τα δυναμικά στοιχεία των κατοίκων, εάν δεν θέλουμε να ζήσουμε ένα νέο ρεύμα εσωτερικής μετανάστευσης συμπολιτών μας πρέπει τώρα να αποφασίσουμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.
Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μια μέρα γιατί είναι  η τελευταία ευκαιρία να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και  να αντιστραφεί το «κλίμα», που θα οδηγήσει στην αναζωογόνηση της Καλλιθέας.