Παρ, 26 Απρ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Σταύρος Κούκος στον AIRETO: Να ξανακερδίσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη

9/4/2019

 * Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ)

  

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ  


Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κομβικό σημείο για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.  Πρέπει να ξαναδούμε από την αρχή τη σχέση του επιχειρηματικού κόσμου και του πολίτη με τις τράπεζες, με γνώμονα το στόχο της ανάπτυξης και την εκκίνηση της οικονομίας.

 

Το 2019 θα πρέπει να αναδειχτεί στο έτος όπου  όλοι όσοι εμπλέκονται στον σύστημα που συνδέει την ανάπτυξη με το τραπεζικό σύστημα , να ξαναβρούν τον χαμένο κρίκο σε αυτή την αλυσίδα που δεν είναι άλλος από μια λέξη: ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

 

Με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση και  τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2015, τα διοικητικά συμβούλια  των τραπεζών παραδόθηκαν σε ξένους και αποκλείστηκαν από αυτά οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων που γνωρίζουν  τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.  

 

Την ίδια στιγμή ξένα funds απέκτησαν πρόσβαση σε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων και καθορίζουν με αυτόν τον τρόπο τις τύχες κρίσιμων τομέων της οικονομίας. Οι τράπεζες δυστυχώς δεν συγκρότησαν ένα κεντρικό πολυμετοχικό σχήμα αποτελεσματικής διαχείρισης δανείων, με βάση την αντίστοιχη ευρωπαϊκή εμπειρία, όπως εξαρχής υποστήριξε η ΟΤΟΕ.
Υποχρεώνονται, αντίθετα, να εκχωρήσουν σημαντικό μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους σε εταιρείες διαχείρισης, αγοράς και αναχρηματοδότησης δανείων.
 Η λύση, ωστόσο, αυτή δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.  Η πρόταση της ΟΤΟΕ εκ των πραγμάτων παραμένει επίκαιρη ως αναγκαία προϋπόθεση για να παίξουν αφενός οι Τράπεζες τον ρόλο τους στην οικονομία και αφετέρου να στηριχτεί αποτελεσματικά η κοινωνία.

 

Αν πραγματικά πιστεύουμε ότι η χώρα μας μπορεί να μπει ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά , αν πιστεύουμε στην  επανεκκίνηση της οικονομίας,  χρειάζεται μία ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση, για την οποία κομβικό ρόλο έχουν και οφείλουν να παίξουν οι τράπεζες. Εμπορικές και συνεταιριστικές, με τις τελευταίες να παίζουν ιδιαίτερο και αναντικατάστατο ρόλο στις τοπικές κοινωνίες.

 

Χρειάζεται μία ισχυρή συμμαχία των δυνάμεων της εργασίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της κοινωνίας και των τραπεζών. Μία συμμαχία με ξεκάθαρους ρόλους, κοινά αποδεκτούς κανόνες, σχέδιο και προοπτική, ώστε να αντιμετωπίσουμε ολοκληρωμένα και με κοινωνική ευαισθησία τα γνωστά πλέον σε όλους πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και της χώρας,

 

Χρειάζεται να λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων με αντικειμενικότητα και ευαισθησία. Να δοθεί η δυνατότητα στην οικογένεια που μειώθηκαν τα εισοδήματά της να σώσει το σπίτι της.  Να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στον επιχειρηματία να κρατήσει ζωντανή  την επιχείρηση του. 

 

Σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια , έχουν και οι τραπεζοϋπάλληλοι, που έτσι και αλλιώς αποτελούν τον ουσιαστικό κρίκο ανάμεσα στις τράπεζες και τον πολίτη.