Κυρ, 16 Ιουν 2019
Αρχική  > Ανάπτυξη - Μεταφορές

Έργα προϋπολογισμού 22,7 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στη Θεσσαλία

11/1/2013
Για τα έργα Υγείας στο Ε.Σ.Π.Α. πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπό τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων από το Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας Πράξεων και της επίτευξης των στόχων του Προγράμματος. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο διοικητής και ο υποδιοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος κ. Λάζαρος Μακρής και Γ. Δασταυρίδης, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Βασίλης Τσιάκος, Χρήστος Μιχαλάκης, Αργύρης Κοπάνας και η προισταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κα Μελίνα Σαραφίδου.
          
  «Γίνεται αγώνας δρόμου, προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση που παρουσίαζαν τα έργα του τομέα της υγείας και κοινωνικών υποδομών στη Θεσσαλία. Υπάρχει θέληση  από πλευράς Περιφέρειας για τη «δέσμευση» των πόρων για τα έργα αυτά, που αποτελούν έργα ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της Θεσσαλίας. Παράλληλα, είμαστε σε συνεχή συνεργασία με την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας αλλά και όλους τους φορείς των έργων, προκειμένου να ωριμάσουν γρήγορα τα απαραίτητα έργα και να ενταχθούν έγκαιρα στο ΕΣΠΑ», δήλωσε ο κ. Κ. Αγοραστός και συνέχισε: 
          
  «Πετύχαμε απλοποιήσεις που αφορούν στα έργα υγείας στο προηγούμενο διάστημα, όπως την απεμπλοκή από την Ε.Π.Υ. επί των προδιαγραφών ειδών προμηθειών κ.α. Δόθηκαν χρηματοδοτήσεις στις ΥΠΕ και τα Νοσοκομεία από το ΕΣΠΑ, για την υποστήριξη των έργων τους. Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν την ωρίμανση έργων υγείας. Ωστόσο, σήμερα που συζητάμε, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή : αφενός πρέπει να επιταχυνθεί η ωρίμανση και η ένταξη των έργων, ώστε να αξιοποιηθούν όλοι οι δεσμευμένοι πόροι για έργα υγείας και κοινωνικών υποδομών, και να μην κινδυνεύουν να μεταφερθούν σε άλλους τομείς. Και οι εντάξεις των έργων πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του 2013, ώστε να υπολείπεται ικανός χρόνος έως τη λήξη του 2015 για την υλοποίησή τους. Άλλωστε , στο Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, υπάρχουν ελάχιστοι πόροι για έργα υποδομών εν γένει, οπότε το τρέχον ΕΣΠΑ αποτελεί και την τελευταία σοβαρή χρηματοδοτική πηγή για την υλοποίηση έργων αυτής της φύσεως. Παράλληλα, οι φορείς των ήδη Ενταγμένων έργων υγείας, πρέπει να στηρίξουν και επιταχύνουν την υλοποίησή τους, καθόσον μια σειρά από διαγωνισμούς έχουν καθυστερήσει, σε άλλους υπάρχουν εμπλοκές με ενστάσεις υποψηφίων κ.α. ενώ άλλοι βρίσκονται σε τελικό στάδιο για δημοσίευσή τους. Και οι καθυστερήσεις αυτές οδηγούν σε υστέρηση Δαπανών, σε σχέση με τις αρχικά προβλεπόμενες, στα έργα υγείας.  Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία και τη σκληρή και συντονισμένη εργασία, μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα και ενισχύσουμε εν τέλει τη Θεσσαλία με έργα κρίσιμα για την παροχή υπηρεσιών υγείας» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας. 
           
Απ’ την πλευρά του ο κ. Λ. Μακρής δήλωσε: «Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πάντα παραγωγική. Μετά τη σύσταση και συνεδρίαση της Task Force για τα έργα ΕΣΠΑ της 5ης ΥΠΕ, εξετάσαμε με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό ένα ένα τα έργα και δρομολογήσαμε τις επόμενες κινήσεις μας. Πρόκειται για αγώνα δρόμου στον οποίο έχουμε ως σύμμαχο την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, την αρμόδια δηλαδή υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας γι’ αυτό και είμαστε αισιόδοξοι για την θετική έκβαση της προσπάθειάς μας».
 
Στη σύσκεψη διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα :
 
Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έως 31-12-2012 έχουν ενταχθεί 19 έργα του Τομέα Υγείας συνολικού προϋπολογισμού 19,9 εκ. ευρώ. Από αυτά, 8 έργα προϋπολογισμού 10 εκ.ευρώ εντάχθηκαν μετά την 1-7-2011.
Οι νομικές δεσμεύσεις των έργων Υγείας ανέρχονται σε 8,2 εκ.ευρώ και οι δαπάνες τους σε 4,3 εκ.ευρώ.
Αφορούν έργα και προμήθεια στα Νοσοκομεία και Μονάδες τους στην Περιφέρεια, προμήθεια οχημάτων του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλία, εξοπλισμό του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας (ΚΕΛΠΝΟ).
 
Αντίστοιχα , στον Τομέα Κοινωνικών Υποδομών, έχουν ενταχθεί 2 έργα , μετά την 1-7-2011, συνολικού προϋπολογισμού 2,9 εκ.ευρώ , με 2,5 εκ.ευρώ νομικές δεσμεύσεις και 0,2 εκ.ευρώ δαπάνες.
 
Σήμερα, παραμένουν εν ισχύ σχετικές Προσκλήσεις της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας , και ειδικότερα :

Η Πρόσκληση στον τομέα Υγείας, με υπόλοιπο προς διάθεση προϋπολογισμό 12 εκ.ευρώ, με μηνιαίους κύκλους υποβολής προτάσεων έργων από φορείς και συγκριτικής αξιολόγησής τους, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής έργων τον Δεκέμβριο 2013.
Η Πρόσκληση στον τομέα των Κοινωνικών Υποδομών,  με υπόλοιπο προς διάθεση προϋπολογισμό 9 εκ.ευρώ, με μηνιαίους κύκλους υποβολής προτάσεων έργων από φορείς και συγκριτικής αξιολόγησής τους, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής έργων τον Νοέμβριο 2013.
 
Στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης (υγεία) και στον τρέχοντα «κύκλο» (περίοδος 3-12-2012 έως 11-1-2013), υποβλήθηκαν ήδη έργα που θα αξιολογηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
 
Παράλληλα, μια σειρά από έργα ωριμάζουν και λαμβάνουν την απαιτούμενη έγκριση σκοπιμότητας από τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου με τη σειρά τους να υποβληθούν για να αξιολογηθούν για ένταξη στο ΕΣΠΑ.
 
 
 
 
 
Αναλυτικά τα έργα στον τομέα της υγείας:
 
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

 Π/Υ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΥΓΧΡ. ΔΔ


ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΥΛΙΚΟ, ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ) ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

5η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

                318.379.12 €


ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ 5ΗΣ Υ.Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ

5η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

             1.612.800.00 €


Κατασκευή και εξοπλισμός ολοκληρωμένου ψυχιατρικού τμήματος ενηλίκων στο Γ.Ν. Καρδίτσας

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ 'Ο ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ'

             2.158.717.68 €


Κατασκευή Περιφερειακού Ιατρείου Ρεντίνας

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ 'Ο ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ'

                254.000.00 €


Προμήθεια 13 Ασθενοφόρων για τις Ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ε.Κ.Α.Β

                910.000.00 €


Προμήθεια και Εγκατάσταση Αξονικού Τομογράφου 16 Τομών του ΓΝ Καρδίτσας

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ 'Ο ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ'

                450.000.00 €


Προμήθεια και Εγκατάσταση Ιατροτεχνολογικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού στα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία του ΓΝ Καρδίτσας

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ 'Ο ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ'

                343.895.70 €


Ενίσχυση και Αναβάθμιση του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας - Προμήθεια Επιστημονικού και Εργαστηριακού Εξοπλισμού, Ενίσχυση και Αναβάθμιση των Συστημάτων και των Λειτουργιών

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕΛΠΝΟ)

                564.800.00 €


Προμήθεια και Εγκατάσταση Ιατροτεχνολογικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού στο ΓΝ Καρδίτσας

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ 'Ο ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ'

             1.856.740.47 €


Προμήθεια και Εγκατάσταση Μαγνητικού Τομογράφου 1,5 Tesla για το Γ. Ν. Λάρισας

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ "ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ & ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ"

             1.000.000.00 €


Κτιριακές βελτιώσεις και Προμήθεια Εξοπλισμού για την Λειτουργία Ξενώνα Βραχείας Παραμονής Ενηλίκων Βόλου

ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

                308.982.07 €


Προμήθεια γ-camera για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

                450.000.00 €


Εκσυγχρονισμός Κτιριακών Εγκαταστάσεων Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

             2.300.000.00 €


Ολοκληρωμένος Ψυχιατρικός Τομέας του Γ. Ν. Βόλου «Αχιλλοπούλειο» - Συμπλήρωση του Ψ. Τ. Ενηλίκων, Κατασκευή Ψυχιατρικού Τμήματος Παίδων και Εφήβων, και Ανακατασκευή Παλαιάς Πτέρυγας Γ. Ν. Βόλου για την Δημιουργία Β’ Παθολογικής Κλινικής και Μονάδας Μεσογε

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ (ΔΕΠΑΝΟΜ)

             5.750.000.00 €


Δημιουργία Περιφερειακών Ιατρείων ΤΔ Σούρπης και ΤΔ Καναλίων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

                671.403.47 €


Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμός του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΓΝ Καρδίτσας

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ 'Ο ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ'

                140.000.00 €


Προμήθεια και Εγκατάσταση Λοιπού ΒΙΤ Εξοπλισμού για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

                601.400.00 €


Διαμορφώσεις στις Εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ - ΕΞΟΔΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

                600.000.00 €


Προμήθεια και Εγκατάσταση Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού για τις Ανάγκες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

                310.000.00 €


Προμήθεια και Εγκατάσταση Μαγνητικού Τομογράφου για το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

             1.000.000.00 €


Προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

             1.170.000.00 €


ΣΥΝΟΛΟ

 

22.771.118,51 €