Δευ, 22 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Υπεβλήθη ο Φάκελος της Ανάπλασης του Φαληρικού όρμου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

22/11/2023

Η Περιφέρεια Αττικής μετά από δύο χρόνια αγαστής και αδιάλειπτης συνεργασίας με την συμβουλευτική ομάδα του Jaspers (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), την DG REGIO και το ΥΜΕΠΕΡΑ ολοκλήρωσε την υποβολή φακέλου μεγάλου έργου σηματοδοτώντας την έναρξη της φάσης υλοποίησης του πάρκου στον Φαληρικό Όρμο.

Ο σχετικός φάκελος του εμβληματικού έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, μετά το πράσινο φως που έλαβε και από τους συμβούλους Jaspers της Ε.Ε., υπεβλήθη στις 20 Νοεμβρίου 2023 στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το έργο, με την ολοκλήρωση πλέον των διαδικασιών ελέγχου από το Jaspers, απελευθερώνει τους πόρους της Α’ Φάσης και έχει πια τα εχέγγυα αποδοχής από την ΕΕ ώστε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, που είναι η ένταξη του στο νέο Πρόγραμμα για το Περιβάλλον (Προγραμματική Περίοδος 2021-2027) και της δημοπράτησης της Ανάπλασης του Πάρκου. 

Ο φάκελος Αίτησης Μεγάλου Έργου «Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου (Faliron Bay Regeneration Project)» (CCI: 2020GR16CFMP005) υποβλήθηκε και έλαβε το Αποδεικτικό Παραλαβής από την Ε.Ε. με  αρ. αναφ.: Ares(2023)7888253.

Μετά από τη σχετική εξέλιξη το έργο αυτό μπαίνει στη φάση υλοποίησής του και σφραγίζεται η χρηματοδότησή του από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συνολικοί προγραμματισμένοι χρηματοδοτικοί πόροι  αγγίζουν τα 464.422.290,21 ευρώ.

Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη υποβολής του φακέλου και την ενημέρωση από το Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής Αλ. Καλογερόπουλο, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

IMG_3384-scaled-1-1000x667
 

«Εργαστήκαμε με συστηματικό τρόπο και πετύχαμε μια σημαντική χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Στόχος μας η  υλοποίηση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, ενός από τα εμβληματικότερα έργα της χώρας και της Ευρώπης. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι συνέβαλλαν και συμβάλλουν προκειμένου να υλοποιηθεί ένα όραμα ετών. Όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει ένα πάρκο πρότυπο, στολίδι για την Αττική και θα το χαίρονται κάτοικοι και οι επισκέπτες, καθώς δεν είναι ένα μεμονωμένο πάρκο, αλλά ένα πάρκο μητροπολιτικού χαρακτήρα, τόσο για τους όμορους Δήμους, όσο και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Η ικανοποίηση μου είναι μεγάλη καθώς ως Περιφερειάρχης Αττικής μαζί με τα στελέχη μας καταφέραμε να συμβάλλουμε στην τροχοδρόμηση υλοποίησης του. Το πάρκο θα παρέχει δραστηριότητες, πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικές και για το σκοπό αυτό θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι, τοπική αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση, πολίτες και ιδιωτική πρωτοβουλία να συνεργαστούν και να δουλέψουν σκληρά».

 

Η ανάπλαση

 Το έργο έχει χαρακτηριστεί «Μεγάλο Έργο» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ως εκ τούτου υφίσταται η υποχρέωση συμβουλευτικής υποστήριξης του Jaspers (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), πριν την υποβολή του Φακέλου Μεγάλου Έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εμπλοκή των Jaspers και των εμπειρογνωμόνων του, ήταν μια διετής δυναμική διαδικασία που είχε ως σκοπό αφενός, τη διασφάλιση ότι έχουν τηρηθεί οι δέουσες διαδικασίες καθ’ όλη τη διάρκεια προετοιμασίας ενός έργου (αδειοδότηση, διαβούλευση κ.λπ.) και αφετέρου, ότι ένα έργο έχει ενσωματώσει όλες τις τρέχουσες κατευθύνσεις της τέχνης και της επιστήμης (ενδεικτικά καινοτομία, εξοικονόμηση ενέργειας, ΤΠΕ, αρχές νέου Bauhaus κ.λπ.). 

Υιοθετήθηκαν οι παραπάνω αρχές του νέου Bauhaus και καινοτομίες καθώς και οι περιβαλλοντικές εναρμονίσεις στο σχεδιασμό του έργου, διαδικασίες πολύ – επίπεδες και χρονοβόρες που επιβάλλονται από του Συμβούλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προαπαιτούμενες για την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου.

 

Τι είναι το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus

Το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus (New European Bauhaus) αποσκοπεί να δώσει πολιτιστική διάσταση στην πράσινη μετάβαση. Είναι μια δημιουργική και διεπιστημονική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποκοπεί να συνδέσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) με τους χώρους διαβίωσης και τις εμπειρίες μας. Εκφράζει τη φιλοδοξία της Ε.Ε. για τη δημιουργία όμορφων και βιώσιμων τόπων, προϊόντων και τρόπων διαβίωσης, χωρίς αποκλεισμούς, επιταχύνοντας έτσι την πράσινη μετάβαση. Φιλοδοξεί, παράλληλα, να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ του κόσμου της επιστήμης και της τεχνολογίας με τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού και να κινητοποιήσει σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, επιστήμονες, μαθητές, και δημιουργικά μυαλά από όλους τους κλάδους, να οραματιστούν και να αναζητήσουν λύσεις σε σύνθετα κοινωνικά προβλήματα μέσω της συν-δημιουργίας.