Πεμ, 20 Ιουν 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Xρυσάνθη Αυλωνίτου*: Ανάγκη συντονισμού κυβέρνησης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης προκειμένου να εκπονηθεί ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός

2/2/2024

* Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής- Δυτικός τομέας Αθηνών

 

Ένα από τα σοβαρά ζητήματα για την Περιφέρεια Αττικής αποτελεί το γεγονός να επιταχυνθούν τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια από την προηγούμενη διοίκηση .

Είναι επίσης σημαντικό να διαμορφωθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα ώστε να μην απαιτούνται χρόνια για να ολοκληρωθεί ένα αντιπλημμυρικό έργο.

Ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Χαρδαλιάς οφείλει να επιλύσει άμεσα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δυτικού τομέα Αθηνών. Δήμαρχοι και φορείς του Δυτικού τομέα τονίζουν καθημερινά την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης αντιπλημμυρικών έργων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα να δημιουργηθεί άμεσα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων της περιφέρειας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του εθνικού σχεδιασμού, στη βάση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας. Στις νέες αυξημένες απαιτήσεις που προκύπτουν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων πρέπει να προσαρμοστεί και να αναβαθμιστεί η Πολιτική Προστασία. Σημαντικά έργα όπως η διευθέτηση των ρεμάτων δεν υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή.

Για αν αναβαθμιστεί η Πολιτική Προστασία πρέπει να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Σε κάθε φυσική καταστροφή η εύκολη λύση είναι οι αρμόδιοι να αναφέρονται στο φαινόμενο της Κλιματικής αλλαγής όπως χαρακτηριστικά συνέβη και στην Θεσσαλία μόλις πριν λίγους μήνες. Οι πολίτες μέσα από τον βομβαρδισμό των ΜΜΕ δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας, των Δήμων και την κεντρικής κυβέρνησης. Εδώ και 3 χρόνια δεν έχει ακόμη γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με ευθύνη της διοίκησης αντιπλημμυρική μελέτη για τη Δυτική Αθήνα προϋπολογισμού 4.469.289 ευρώ. Τουλάχιστον 40 αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες σε όλη την Αττική δεν έχουν ξεκινήσει. Περαιτέρω καθυστέρηση παραπέμπει σε σκοπιμότητες ακύρωσης, μη χρηματοδότησης και μη υλοποίησης ενός από τα μεγαλύτερα έργα για τον Δυτικό τομέα Αθηνών αλλά και όλη την Αττική. Με την μέθοδο των αναβολών υπονομεύεται η υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου για την Αττική, ενός έργου που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί χθες χωρίς να υπάρχει φόβος να θρηνήσουμε θύματα. Η απόδοση ευθυνών είναι η εύκολη λύση σε περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής σε αντίθεση με την πρόληψη όπου μόνον έτσι μπορούν να αποφευχθούν αρνητικές και ανεπιθύμητες συνέπειες.