Πεμ, 09 Φεβ 2023
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Τόνια Αντωνίου: Να πάρει θέση η ΕΝΠΕ για τη συντηρητική επιλογή του ΥΠΕΣ να τοποθετήσει προϊσταμένους στα ΠΣΕΑ των Περιφερειών απόστρατους αξιωματικούς

25/11/2022

Τ. Αντωνίου: Να πάρει θέσει η Ένωση Περιφερειών για την παρωχημένη και συντηρητική επιλογή του Υπουργείου Εσωτερικών να επανανομοθετήσει τη στελέχωση θέσεων προϊσταμένων αυτοτελών τμημάτων Παλλαϊκής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης των Περιφερειών με απόστρατους αξιωματικούς

Η Βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθηνών και αρμόδια υπεύθυνη τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Αντωνίου Τόνια ζητάει από την Ένωσης Περιφερειών, να λάβει επίσημη θέση στο Τακτικό Συνέδριο της το οποίο πραγματοποιείται στη Ρόδο, για την οπισθοδρομική και συντηρητική επιλογή του Υπουργείου Εσωτερικών να επανανομοθετήσει τη στελέχωση θέσεων προϊσταμένων αυτοτελών τμημάτων Παλλαϊκής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης των Περιφερειών.

Με το άρθρο 81 του νομοσχέδιου «Δημοτική Αστυνομία, Φορείς Λαϊκών Αγορών, Απλούστευση διαδικασιών μεταξύ Ο.Τ.Α. και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών», το οποίο έχει τεθεί σε  διαβούλευση, οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προωθούν την καθαίρεση των πολιτικών υπαλλήλων που υπηρετούν ως προϊστάμενοι των Τμημάτων Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης στις 13 Περιφέρειες της χώρας και την αντικατάστασή τους με απόστρατους αξιωματικούς, που θα επιλεγούν χωρίς κριτήρια και θα επανέλθουν στην ενεργό υπηρεσία.

Η διάταξη αυτή ανατρέπει μια θετική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» που θεσμοθετήθηκε το 2010, με βάση την οποία οι οργανικές μονάδες πολιτικής άμυνας έγιναν εξ ολοκλήρου πολιτικές υπηρεσίες.

Με τη συντηρητική τους επιλογή οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας:

·         Δίνουν ένα λάθος μήνυμα, από στρατηγική και επιχειρησιακή οπτική, πως η Πολιτική Άμυνα της χώρας δεν είναι αντικείμενο του Δημόσιου Τομέα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες τουλάχιστον του Δυτικού Κόσμου, υποβαθμίζοντας το κρίσιμο πεδίο Πολιτική Άμυνα της χώρας.

·         Απαξιώνουν άξια στελέχη που υπηρετούν στις θέσεις αυτές, με σημαντική προσφορά και εμπειρία.

·         Επιλέγουν να επιστρέψουν στην πελατειακή λογική τακτοποίησης κάποιων ημετέρων, επαναφέροντας ένα παρωχημένο καθεστώς με το οποίο για δεκαετίες προωθούνταν ρουσφετολογικές ανακλήσεις αποστράτων και τοποθετήσεις τους στις 56 ΠΣΕΑ των Νομαρχιών.

Περιμένουμε να δούμε στα πρακτικά του Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών τη ρητή καταδίκη αυτής της εξαιρετικά οπισθοδρομικής επιλογής της Κυβέρνησης.