Τετ, 24 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Το Σουφλί απαιτεί από τον Κ. Μητσοτάκη ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με 3 άξονες μετά τις φονικές πυρκαγιές

7/9/2023

Την εφαρμογή Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος στον δήμο Σουφλίου με τρεις βασικούς άξονες τη στήριξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, την αποκατάσταση και την πρόληψη καθώς και δέσμη 22 μέτρων -στο πλαίσιο της ανάκαμψης της περιοχής από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, ζητά με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος.

Με την εν λόγω επιστολή ο κ. Καλακίκος ζητά «γενναίες πολιτικές αποφάσεις για τον Κεντρικό Έβρο και τον Δήμο Σουφλίου, όπου η μείωση κατά 21,5% του πληθυσμού του και η επακόλουθη παρακμή τα παρέβριας δραστηριότητας, μπορεί να προκαλέσει, μακροπρόθεσμα, προβλήματα μεγίστης εθνικής σημασίας με αναπότρεπτα αποτελέσματα…». 

Ειδικότερα οι τρεις άξονες αφορούν:-Για τους δασεργάτες: α) Αποζημίωση για τις συστάδες ξύλων που είχαν ήδη υλοτομηθεί και βρισκόταν εντός της δασικής έκτασης που επλήγη. β) θέση σε ειδικό καθεστώς υποστήριξης τους, διότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να βρεθούν σε μία εξαιρετικά δυσμενή θέση, δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει πια δυνατότητα υλοτόμησης στο κατεστραμμένο δάσος και άρα το επάγγελμα τους θα καταστεί άνευ αντικειμένου γ) Προτίμηση των συνεταιρισμών δασεργατών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου στην περίπτωση πρόσκλησης καθαρισμού του δάσους από την εναπομείνασα ύλη, και ενίσχυση τους για την αγορά μηχανημάτων προς εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού.

-Για τους μελισσοκόμους και τους κτηνοτρόφους: α) Παροχή επιδότησης τροφής, διότι μετά την πυρκαγιά έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό οι βασικές πηγές τροφοδοσίας των ζώων β) Παροχή κινήτρων μέσω ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης για τους νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτά τα επαγγέλματα.

-Για το σύνολο των κτηνοτρόφων, των ζωοπαραγωγών, των μελισσοκόμων, των υλοτόμων και των αγροτών: Παροχή αποζημίωσης για τις ζημίες που προκλήθηκαν στην κινητή και ακίνητη περιουσία τους που σχετίζεται με την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

-Καθιέρωση πλήρους επιδότησης διαμονής και σίτισης, η οποία θα υποστηρίζεται από ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα εστίασης του Δήμου Σουφλίου, για πέντε (5) έως επτά (7) χρόνια, σύμφωνα με το πρότυπο της Βόρειας Εύβοιας. Συνιστάται καθορισμός συγκεκριμένου αριθμού κουπονιών που θα αφορούν αποκλειστικά τις επιχειρήσεις του Δήμου Σουφλίου, διότι σε περίπτωση καθιέρωσης του ενιαίου «EvrosPass», με πιθανότητα που εγγίζει την βεβαιότητα, οι επισκέπτες, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία, θα προτιμήσουν να επισκεφθούν την παραθαλάσσια πρωτεύουσα του Νομού, και όχι την περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Σουφλίου-Λευκίμης, γεγονός που εκμηδενίζει την αρχική σκοπιμότητα του συγκεκριμένου μέτρου.

-Καθιέρωση ειδικού προγράμματος Leader με υψηλό ποσοστό χρηματοδότησης για τις πυρόπληκτες περιοχές με σκοπό την κινητοποίηση των ενδιαφερόμενων νέων επενδυτών στα χωρικά όρια του Δήμου Σουφλίου.

-Παράταση των ήδη ειλημμένων μέτρων φορολογικής διευκόλυνσης και θέσπιση Ζώνης Αφορολόγητου για τον Κεντρικό Έβρο για διάστημα πέντε (5) έως επτά έτη (7), ειδάλλως, σε περίπτωση αδυναμίας εφαρμογής του παραπάνω μέτρου, μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και κατάργηση του Τέλους Επιτιδεύματος για τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες επλήγησαν τόσο από την οικονομική κρίση, όσο και από την ενεργειακή κρίση και την παρούσα στιγμή καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρωτόγνωρη ανασφάλεια που δημιουργεί η αβεβαιότητα της πορείας των καταναλωτικών επιλογών.

-Ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας για δημιουργία νέας έδρας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην πόλη του Σουφλίου, και ειδικότερα ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής. Πρόκειται για μία πρόταση η οποία αίρει την αδικία εξαίρεσης του κεντρικού Έβρου από το προνόμιο φιλοξενίας κάποιου πανεπιστημιακού τμήματος, η υλοποίηση της οποίας όχι μόνο θα έχει αντίκρισμα στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, αλλά και ουσιαστικά πρακτικά οφέλη για τους φοιτητές που θα την επιλέξουν, λαμβανομένου υπόψη του πλούσιου ζωικού κεφαλαίου της περιοχής. Σημειώνεται δε ότι στον Δήμο Σουφλίου υφίσταται κτιριακή υποδομή που θα μπορούσε να υποστηρίξει το παρόν μέτρο.

-Επέκταση του επιτρεπτού χρονικού ορίου κατά τη διάρκεια του οποίου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υλοτομούν το δάσος για σκοπούς ατομικής χρήσης, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η περισυλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων κορμών δέντρων που κείνται εντός της δασικής περιοχής, σε διάστημα τριετίας οπότε και είθισται να παύει να αποτελεί ωφέλιμη καύσιμη ύλη η καμένη ξύλινη μάζα.

-Ενίσχυση του Σχολικού Τουρισμού και επάνδρωση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σουφλίου.

-Οργάνωση εκστρατειών ευαισθητοποίησης και προβολής του Δάσους της Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου με σκοπό την αύξηση των επισκεπτών-παρατηρητών στην περιοχή.

-Διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων σε συνεργασία με κρατικούς καλλιτεχνικούς φορείς (π.χ. Εθνική Λυρική Σκηνή) με σκοπό την βελτίωση της ψυχολογίας των κατοίκων της περιοχής και την προσέλκυση επισκεπτών.

Aποκατάσταση

-Έργα Υποδομής:

-Αποκατάσταση του πρώτου πανελλαδικά μελισσοκομικού πάρκου, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, και επέκταση αυτού με την φύτευση ακόμη περισσότερων ανθοφόρων φυτών, μιας και θα υπάρχει πια πολύ μεγάλη ανάγκη κάλυψης των διατροφικών απαιτήσεων των εναπομεινασών μελισσών.

-Επαναδημιουργία του δασικού χωριού στην περιοχή «Κατραντζήδες» πλησίον του οικισμού της Δαδιάς.

-Αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η δημοτική πισίνα στην περιοχή «Λαγοτροφείο» πλησίον του οικισμού του Σουφλίου.

-Συντήρηση των αντλιοστασίων.

-Βελτίωση αγροτικής και λοιπής οδοποιίας (όπου επλήγη).

-Αποκατάσταση των φραγμάτων Λύρας και Προβατώνα.

-Έργα Ανάπλασης και εξωραϊσμού των οικισμών που εκκενώθηκαν ή τέθηκαν σε ετοιμότητα κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς, στους οποίους χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις βαρέων οχημάτων με σκοπό την πυροπροστασία τους, προκαλώντας αλλοίωση της αρχικής τους εικόνας.

-Ανάληψη ενεργού ρόλου του τμήματος δασολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με στόχο τον σχεδιασμό της αναγέννησης και την βιωσιμοτητα του δάσους Δαδιάς-Σουφλίου-Λευκίμης (π.χ. Εκπόνηση μελέτης επαναφοράς του δασικού συμπλέγματος στην προτέρα κατάσταση, μελέτη σχετική με την αναβλάστηση από εναπομείνασες νησίδες πρασίνου κ.α.)

-Πρόσδοση ιδιαίτερης σημασίας στην παρατήρηση της συμπεριφοράς των αρπακτικών πουλιών του δάσους, μία διαδικασία που απαιτεί την συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων, όπως ο κύριος Μπακαλούδης Δημήτριος, καθηγητής οικολογίας και διαχείρισης άγριας πανίδας με εξειδίκευση στην οικολογία και προστασία των αρπακτικών πτηνών στο τμήμα δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, με πολυετή εμπειρία στο πεδίο της έρευνας του δάσους της Δαδιάς.

-'Αμεση αποκατάσταση των κτιριακών υποδομών και των αγροτικών καλλιεργειών που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά.

Πρόληψη

-Σχεδιασμός της αντιπλημμυρικής προστασίας (διαχείριση των υδάτινων πόρων, κατασκευή νέων ομβροδεξαμενών, κορμοδέματα,).

-Σχεδιασμός της διαχείρισης του Εθνικου Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (καθαρισμός του δάσους, αντιπυρικές ζώνες, δασικοί δρόμοι, πρόβλεψη αντιμετώπισης μελλοντικών φυσικών καταστροφών).

-Επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής του Φράγματος Δερείου και άλλων μικροφραγμάτων, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά σε περίπτωση ανάγκης καταστολής πιθανής πυρκαγιάς στο μέλλον.

-Δημιουργία τμήματος σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.α.) με έδρα την πόλη του Σουφλίου.

-Λειτουργία νέου τμήματος ΔΙΕΚ για την ειδικότητα: «Χειριστής μηχανημάτων». Η λειτουργία του ως άνω τμήματος κρίνεται σκόπιμη, διότι κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης της κρίσης που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα, παρατηρήθηκε αδυναμία εύρεσης ανθρώπων, ικανών να χειριστούν τα υπάρχοντα μηχανήματα διευκόλυνσης του έργου της κατάσβεσης.

-Αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σουφλίου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία, βελτίωση της κτιριακής υποδομής του και πρόσληψη νέων πυροσβεστών και δασολόγων.

-Ενίσχυση του Δασαρχείου Σουφλίου σε έμψυχο δυναμικό με την πρόσληψη δασολόγων και δασοφυλάκων, αλλά και σε υλικοτεχνικό δυναμικό.

-Κάλυψη των κενών θέσεων ηλεκτρολόγου, υδραυλικού και χειριστή μηχανημάτων στον Δήμο Σουφλίου. Διότι, οι υπάρχοντες υπάλληλοι αυτών των ειδικοτήτων, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνδράμουν την προσπάθεια καταστολής της πυρκαγιάς, εργάζονται στον Δήμο Σουφλίου με οκτάμηνη σύμβαση, με αποτέλεσμα σε περίπτωση πιθανής εκδήλωσης πυρκαγιάς, πρώτον να μην είναι βέβαιο ότι θα μπορούν να συμβάλλουν, δεδομένης της πληθώρας των ανακυπτουσών αναγκών ενός από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της Χώρας, ενώ δεύτερον υπολογίζεται το ενδεχόμενο να μην είναι ενεργή η σύμβαση τους κατ' αυτούς τους μήνες.

 

makthes.gr