Δευ, 22 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Θ. Λιβάνιος στην ΚΕΔΕ: Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γινουν Οκτώβριο

13/3/2024
Στην τοποθέτηση του αρχικά ο κ. Λιβάνιος εξήρε το έργο της αυτοδιοίκησης α΄βαθμού που δοκίμασε τις αντοχές της στις αλεπάλληλες κρίσεις. Την υγειονομική και την ενεργειακή. Μάλιστα ο αναπληρωτής Υπουργός, είπε πως οι Δήμοι ανταποκρίθηκαν σε περιπτώσεις που άγγιζαν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Ο κ. Λιβάνιος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός πως στο νέο ΔΣ της ΚΕΔΕ εκπροσωπούνται σχεδόν όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας.

«Έχουμε την ευκαιρία την πενταετία αυτή να δουλέψουμε όλοι μαζί για μια καλύτερη αυτοδιοίκηση. Να δουλέψουμε για την μετάβαση της Αυτοδιοίκησης στην νέα της εποχής και να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες. Τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης ενώνουν. Έχουμε όμως και μπροστά μας θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Επί παραδείγματι, δεν μπορεί να έχει ενταχθεί ένα έργο προς χρηματοδότηση το 2018 και το 2024 να μην έχει ακόμη δημοπρατηθεί. Ο δήμος που πήρε το έργο το στέρησε από άλλο δήμο που έμεινε με την μελέτη στο χέρι. Επίσης, πρέπει να δούμε το θέμα της εισπραξιμότητας τελών που δικαιούνται οι Δήμοι. Για παράδειγμα τραπεζοκαθισμάτων. Να δούμε πως θα μπορούσαμε να απλοποιήσουμε την διαδικασία που αφορά την οικονομική διαχείριση στους δήμους. Για να πάμε μπροστά έχουμε ένα ορόσημο. Τον νέο κώδικα αυτοδιοίκησης».

Οι προτάσεις μεταξύ άλλων του Θ. Λιβάνιου

Ο Θεόδωρος Λιβάνιος στην συνέχεια κατέθεσε τις προτάσεις του:

Οι εκλογές των δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνονται τέλος Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου του τελευταίου έτους της θητείας αντί Οκτώβριο που ίσχυσε στις εκλογές, προκειμένου να μην υπάρχει κενό εξουσίας αλλά και διαδικασιών
Σύστημα διακυβέρνησης. Ξεκάθαρες αρμοδιότητες των δημοτικών οργάνων. Που αρχίζουν και που τελειώνουν οι ευθύνες και οι διαδικασίες.
Αρμοδιότητες Δήμων. Πρέπει να ξεκαθαριστούν με απόλυτη σαφήνεια.
Εποπτεία και όχι μόνο ως προς την καταστατική θέση. Να φτιάξουμε ένα νέο μοντέλο. Αναβάθμιση του κώδικα δεοντολογίας και άλλα. Στην καταστατική θέση να δούμε τους μισθούς των αιρετών μεταξύ άλλων. Να δούμε τι γίνεται και την επόμενη μέρα μετά την θητεία των δημάρχων.
Προσωπικό των Δήμων. Να δούμε πως μπορούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
Συνταγματική αναθεώρηση. Είναι μια ευκαιρία να καταθέσει η ΚΕΔΕ τις προτάσεις της.

in.gr