Παρ, 23 Φεβ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Θανάσης Ζεκεντές στο airetos.gr: Είμαστε πρωτοπόροι στην εφαρμογή της καινοτομίας και στην υιοθέτηση καλών πρακτικών

5/12/2023

«Είμαστε ως δημοτική αρχή πρωτοπόροι στην εφαρμογή της καινοτομίας και στην υιοθέτηση επιτυχημένων καλών πρακτικών», σημειώνει στη συνέντευξη του στο airetos.gr ο δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκέντες. «Σταθερός μας στόχος είναι η αναβάθμιση του τόπου μας ως επισκέψιμου προορισμού και με ολοένα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για κάθε πολίτη ανεξαρτήτου ηλικίας, επαγγελματικής δραστηριότητας ή κοινωνικής διαβίωσης».

Ο Θανάσης Ζεκέντες ζητά τη στήριξη των δημοτών του, καθώς όπως τονίζει «καμία καλή ενέργεια της δημοτικής αρχής δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την αποδοχή της από την πλευρά των κατοίκων».

 


Διαβάστε τη συνέντευξη του Θανάση Ζεκεντέ 
 στο airetos.gr και τον Νίκο Βοσδογάνη

 

 

Γιατί  πιστεύετε ότι σας στήριξαν οι δημότες σας; Τι περιμένουν από εσάς;

 

Η εκλογική μας επιτυχία στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές είναι δικαίωση της προσπάθειας μας και αισθάνομαι την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου και στους δημότες Λοκρών που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους την ανανέωση της θητείας μας.

Κάθε δημότης έχει τα δικά του κριτήρια στην επιλογή της δημοτικής αρχής. Πιστεύω πως οι δημότες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου και στο συνδυασμό «Λοκρίδα για όλους» γιατί έκριναν θετικά την εργατικότητα, την προσπάθεια και τις αλλαγές που έγιναν στο σύνολο της 4ετίας τόσο σε επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου Λοκρών, όσο και σε επίπεδο έργων που υλοποιήθηκαν.

Παράλληλα, πιστεύω πως με επιχειρήματα και συγκεκριμένο πρόγραμμα καταφέραμε προεκλογικά να πείσουμε τους δημότες για την αφοσίωση μας στο στόχο μας που είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μέσα από παρεμβάσεις ουσίας.   Τι θα θέλατε να πείτε σε έναν - έναν και σε όλους μαζί στους πολίτες του δήμου σας;      

 

Η επικοινωνία δημοτών και δημοτικής αρχής είναι κομβική για τη σωστή ενημέρωση των δημοτών και την καλύτερη παρουσίαση του έργου της δημοτικής αρχής.

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού αντιμετωπίζει καθημερινά επιτακτικά προβλήματα των κατοίκων τα οποία για τον κάθε δημότη είναι μοναδικά και πρώτης προτεραιότητας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν οι οικονομικοί, ανθρώπινοι και τεχνικοί πόροι για να επιλυθούν ταυτόχρονα όλα τα προβλήματα, με αποτέλεσμα να γίνεται ιεράρχηση από την δημοτική αρχή. Είναι αδύνατο να επιλυθούν όλα τα επιμέρους ζητήματα δεδομένου ότι καθημερινά προκύπτουν και νέα, ειδικά σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κρίση θέτουν νέες προκλήσεις. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή και κατανόηση για να αποφεύγονται εντάσεις και παρεξηγήσεις.

Σταθερός μας στόχος είναι η αναβάθμιση του τόπου μας ως επισκέψιμου προορισμού και με ολοένα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για κάθε πολίτη ανεξαρτήτου ηλικίας, επαγγελματικής δραστηριότητας ή κοινωνικής διαβίωσης. Είμαστε ως δημοτική αρχή πρωτοπόροι στην εφαρμογή της καινοτομίας και στην υιοθέτηση επιτυχημένων καλών πρακτικών. Στην πορεία αυτή θέλουμε την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των δημοτών, καθώς καμία καλή ενέργεια της δημοτικής αρχής δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την αποδοχή της από την πλευρά των κατοίκων.

             

Υπάρχουν πράγματα που αποτελούν για εσάς άμεσες προτεραιότητες, ένα πρόγραμμα 100 ημερών;       

 

Η αρχή κάθε θητείας χαρακτηρίζεται από την στοχοθέτηση και τον προγραμματισμό. Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα είναι οι βάσεις της νέας χρονιάς. Η κατάλληλη στελέχωση των θέσεων ευθύνης από τους νέους αιρετούς είναι κρίσιμης σημασίας. Η ομαλή ενσωμάτωση των ΝΠΔΔ που καταργούνται στο Δήμο είναι προτεραιότητα. Η προετοιμασία του Δήμου για ενέργειες πρόληψης που αφορούν στην κλιματική αλλαγή είναι επιτακτική ανάγκη.          Ποια είναι τα πολιτικά  συμπεράσματα από τη  μάχη στους Δήμους; Εκφράστηκαν  οι τοπικές κοινωνίες ή ήταν μια ακόμη αναμέτρηση κομματικών
 δυνάμεων;


Οι δημοτικές εκλογές είναι περισσότερο εκλογές ανάμεσα σε πρόσωπα που έχουν το δικό τους κοινωνικό ή αυτοδιοικητικό αποτύπωμα και λιγότερο αναμέτρηση για ανάδειξη των κομματικών συσχετισμών. Όσο μικρότερος ένας Δήμος τόσο πιο έντονα είναι τα τοπικά χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες των υποψηφίων Δημάρχων και Συμβούλων στην επιλογή των δημοτών.

Οι κομματικές δυνάμεις αποτυπώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό στις Περιφερειακές Εκλογές, όπου οι εκλογικές περιφέρειες είναι διευρυμένες.

 Οι πολίτες έχουν πλέον μάθει να ξεχωρίζουν τα αυτοδιοικητικά από τα κομματικά, γεγονός που αποτυπώνεται πλέον και στη σύνθεση των συνδυασμών των δημοτικών εκλογών, όπου ελάχιστοι συνδυασμοί είναι κομματικοί και οι περισσότεροι είναι πλουραλιστικοί και πολυσυλλεκτικοί.

 


Αν διαλέγατε 5 λέξεις που θα χαρακτήριζαν εσάς και τους στόχους σας ποιες θα ήταν αυτές;

 

Μεθοδικότητα, προγραμματισμός, αποφασιστικότητα, εργατικότητα και αποτελεσματικότητα.