Τετ, 24 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Συνεδρίασε για πρώτη φορά το Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης

22/12/2023

 

 

Συνεδρίασε την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά από συστάσεώς του, το Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, παρουσία της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως.

 

Η Υπουργός Εσωτερικών, η οποία κατέχει ρόλο συντονιστή του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου:

 

«Λίγους μήνες μετά τη θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση με τον νόμο 5013/2023 του Υπουργείου Εσωτερικών, ξεκινά πλέον και επίσημα η υλοποίηση του τριπλού στόχου μας, δηλαδή του βέλτιστου συντονισμού των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης, της αποφυγής αλληλοεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών και των φορέων και, ίσως σημαντικότερο από όλα, της καλύτερης ενημέρωσης του πολίτη», επεσήμανε η κ. Κεραμέως και συμπλήρωσε: «Το Εθνικό Σύστημα Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης αποτελεί μία σημαντική τομή για το ελληνικό δημόσιο. Πολλές από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημόσια διοίκηση αφορούν παραπάνω από ένα επίπεδα διοίκησης και απαιτούν τον βέλτιστο συντονισμό Δήμων, Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και κεντρικού κράτους για να αντιμετωπισθούν».

 

Όπως χαρακτηριστικά είπε η Υπουργός Εσωτερικών , με τη μεταρρύθμιση αυτή, για πρώτη φορά, οι εμπλεκόμενοι φορείς από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης μπαίνουν σε μία διαδικασία θεσμοθετημένης, οργανωμένης και συνεχούς διαβούλευσης με στόχο τον συντονισμό των διαφορετικών επιπέδων, την απάλειψη επικαλύψεων αρμοδιοτήτων, καθώς και τον καθορισμό της ευθύνης άσκησης της κάθε αρμοδιότητας, σε περιπτώσεις όπου οι ρόλοι δεν είναι ξεκάθαροι.

 

«Με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης και τη σημερινή πρώτη συνεδρίασή του, πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών θα σταθούμε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, η οποία βασίζεται στην καλή συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων», είπε η κ. Κεραμέως. Η ίδια υπογράμμισε ότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου εντάσσεται ο σχεδιασμός και η λειτουργία μίας δημοσίως προσβάσιμης ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή και παρακολούθηση των αρμοδιοτήτων των φορέων, με στόχο την άμεση και έγκυρη ενημέρωση του πολίτη, ο οποίος θα μπορεί να γνωρίζει πού να απευθυνθεί για κάθε θέμα που τον απασχολεί, εύκολα και γρήγορα.

 

Η Υπουργός έφερε ως παράδειγμα την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας η οποία συγκαταλέγεται στις προκλήσεις της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης. «Τα συχνά πλέον πλημμυρικά φαινόμενα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη του άμεσου και αποτελεσματικού σχεδιασμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων. Η διασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας των αποθεμάτων νερού είναι άλλο ένα στοίχημα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και πρέπει να κερδηθεί, κάτι που απαιτεί τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων», κατέληξε.