Τετ, 24 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Λ. Κυρίζογλου με τον αναπληρωτή ΥΠΕΣ Θ. Λιβάνιο

5/7/2023

Τις άμεσες προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέθεσαν ο νέος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου και οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Β΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Κωνσταντίνος Κουκάς Δήμαρχος Μυκόνου, ο Ιωάννης Τσιάμης, Δημοτικός Σύμβουλος Ορχομενού, εκπρόσωπος του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», ο Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων επικεφαλής της «Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας», ο Γιώργος Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ.Ιωάννη Ρέντη επικεφαλής παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών, Δήμαρχος Βάρης Βούλας – Βουλιαγμένης, ο Γιάννης Μουράτογλου, Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών των ΟΤΑ, Δήμαρχος Έδεσσας,  ο Βλάσσης Σιώμος Αντιπρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας, Δημοτικός Σύμβουλος Πεντέλης και η Μερόπη Υδραίου, μέλος ΔΣ και Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο  Πρόεδρος της ΚΕΔΕ  Λάζαρος Κυρίζογλου, αφού συνεχάρη τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο για την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες που θέτει η Αυτοδιοίκηση και οι οποίες αφορούν σε :

  • Νομοθετικές ρυθμίσεις βελτίωσης του εκλογικού συστήματος ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023 καθώς και την άμεση έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.
  • Επείγουσες χρηματοδοτήσεις των δήμων και των ΔΕΥΑ για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, του ναυαγοσωστικού προγράμματος, και του προγράμματος περίθαλψης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
  • Επείγουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν μεταξύ των άλλων στη βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών, την περαιτέρω βελτίωση του θεσμού της κινητικότητας, τη συνέχιση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, την παράταση των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών κ.λπ.
  • Επέκταση και επιτάχυνση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι το όραμα και το μέγα ζητούμενο για το κράτος και το διοικητικό σύστημα είναι η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για Αποκέντρωση και Αυτοδιοίκηση με μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων, προσωπικού και μέσων για την καλύτερη άσκησή τους. Τόνισε την ανάγκη να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση  για το ζήτημα του σύγχρονου, ισόχρονου, παράλληλου βηματισμού και της δίκαιης ανάπτυξης όλων των Δήμων.

Τέλος σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ επιδιώκει και προσμένει να έχει ουσιαστική και ειλικρινή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Ούτε θέλουμε να αιφνιδιάσουμε, ούτε να αιφνιδιαστούμε, θέλουμε να γνωρίζουμε, γιατί μπορούμε να συμβάλλουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος δήλωσε σχετικά:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι για όλους μας σχολείο δημοκρατίας και διοίκησης. Η επιτυχία της είναι επιτυχία για τη χώρα. Συνεχίζουμε να βαδίζουμε μαζί, κεντρικό κράτος και δήμοι, ώστε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα για κάθε πολίτη. Για τις κοινές μας προτεραιότητες συζητήσαμε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών, το σπίτι της αυτοδιοίκησης, με τον νέο Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου, και αντιπροσωπείες όλων των παρατάξεων».