Με νεότερη επιστολή και με εμφανή τόσο την αγανάκτηση όσο και την απογοήτευσή του επανήλθε ο πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ) απευθυνόμενος στον ευρωπαίο επίτροπο δικαιοσύνης, κ Didier Reynders, σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στην χώρα και την αντιμετώπιση που έχουν οι δανειολήπτες με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου.
Όπως τονίζει ο Σύλλογος στην επιστολή του η κατάσταση με τις καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη στην Ελλάδα έχει φθάσει πλέον στο απροχώρητο, ενώ δυστυχώς δεν λείπουν τα φαινόμενα επιλεκτικής ευαισθησίας και συνεπώς ταχείας έκδοσης δικαστικών αποφάσεων.
Ο ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ. τονίζει για άλλη μια φορά πως η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα- μέλος της ΕΕ όπου οι δανειολήπτες πλήττονται από τα προβλήματα των δανείων σε αξία ελβετικού φράγκου χωρίς να τυγχάνουν απολύτως καμίας προστασίας.
Τέλος, αναφερόμενος ο ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ. στην καταγγελία που έχει υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας για παραβίαση του άρθρου 267 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αιτείται από τον επίτροπο τη συνδρομή του στον έλεγχο και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, ώστε να ευθυγραμμιστεί με την ερμηνεία και εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου, την επιτάχυνση της πορείας εξέλιξης της διερεύνησης της καταγγελίας που έχει υποβληθεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη θωράκιση του δικαιώματος στη χρηστή απονομή δικαιοσύνης
Δείτε όλη την επιστολή εδώ :
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ
ΣΟΛΩΝΟΣ 21, ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΚ. 17674
ΤΗΛ. 2114072755 / 6936707030
email: [email protected]
Αθήνα, 07/11/2023
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 7/2023
Προς:
Επίτροπο Δικαιοσύνης,
κ. Didier Reynders
Αξιότιμε Επίτροπε,
Δεκατέσσερις μήνες μετά την επιστολή που σας είχαμε απευθύνει (06-09-2022), επανερχόμαστε μεταφέροντάς σας την αγωνιώδη έκκληση των χιλιάδων μελών του Πανελλήνιου Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου και των πλέον των 10.000 υπογραφόντων σε διαδικτυακή πλατφόρμα, αναφορικά με καταγγελία την οποία κατέθεσε ο Σύλλογος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την προάσπιση του κράτους δικαίου, αλλά και των θεμελιωδών συνθηκών λειτουργίας της Ε.Ε. Ακόμα και σήμερα, η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα- μέλος της ΕΕ όπου οι δανειολήπτες πλήττονται από τα προβλήματα των δανείων σε αξία ελβετικού φράγκου, και δεν προστατεύονται ούτε δικαστικά ούτε νομοθετικά.
Είναι βέβαιο πως το κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον της εποχής του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη διαφέρει από το σημερινό, αυτό όμως δε σημαίνει ότι ως ενεργοί πολίτες θα δεχτούμε αβίαστα η χώρα μας να κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στην απονομή δικαιοσύνης αλλά και σε αριθμό αποστολής προδικαστικών ερωτημάτων στο ΔΕΕ (από τις 546 προδικαστικές παραπομπές που καταγράφηκαν το 2022 μόνο 4 προήλθαν από τα ελληνικά δικαστήρια).
Η κατάσταση με τις καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη στην Ελλάδα έχει φθάσει πλέον στο απροχώρητο, ενώ δυστυχώς μας πλήττουν φαινόμενα επιλεκτικής ευαισθησίας και συνεπώς επιλεκτικής ταχείας έκδοσης δικαστικής απόφασης, όπως λχ η εκδίκαση την 26/01/2023 στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου επί ατομικής περίπτωσης, αναφορικά με την ενεργητική νομιμοποίηση των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και η οποία σε μηδενικό χρόνο (μόλις σε 20 ημέρες μετά τη συνεδρίαση) δόθηκε στη δημοσιότητα. Όταν αντίστοιχα βαρύνουσας σημασίας δίκη, στην οποία μάλιστα συμμετείχαν χιλιάδες μέλη μας - εμπλεκόμενοι που έλαβαν δάνεια με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου - δάνεια με λογιστικό δανεισμό με βάση την κρίση του ΔΕΕ - (πρόκειται για την πολυπληθέστερη αγωγή εδώ και δεκαετίες) και η οποία ασκήθηκε με βάση τον ν. 2251/94, δικάστηκε τελικά περίπου δυο (2) έτη μετά (2020), ενώ η δικαστική απόφαση εκδόθηκε και αυτή περί τα δυο (2) έτη αργότερα (2021). Να τονίσουμε δε πως στην εν λόγω δίκη παραβιάστηκε και η βασική συνθήκη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα το άρθρο 267 Σ.Λ.Ε.Ε.
Στην Ελλάδα, παρέχεται η δυνατότητα άσκησης συλλογικών αγωγών από τον ν. 2251/94, ως μέσο για την προστασία γενικότερων καταναλωτικών συμφερόντων, θεσμών και αξιών. Για την σημασία του μέσου των συλλογικών αγωγών, και την βαρύτητα που τους αποδίδει ο Έλληνας νομοθέτης, αρκεί να σας γνωρίσουμε εδάφιο της ελληνικής νομοθεσίας που είναι σε ισχύ (άρθρο 10 παρ. 12 του ν. 2251/1994), το οποίο αναφέρει ρητά πως η απόφαση που θα εκδοθεί επί της συλλογικής αγωγής παράγει τα αποτελέσματά της έναντι πάντων, και αν δεν συμμετείχαν ως διάδικοι.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωσή μας κατατέθηκε στις 9/10/2015 στο Πρωτοδικείο Αθηνών συλλογική αγωγή του ν.2251/94 από καταναλωτικές ενώσεις -με τη συμμέτοχη του ΣΥΔΑΝΕΦ και χιλιάδων καταναλωτών μελών του- κατά συστημικής τράπεζας. Σήμερα ! Ακριβώς οχτώ (8!) χρόνια αργότερα εκκρεμεί η εκδίκαση όμοιας συλλογικής αγωγής κατά άλλης τράπεζας (η πρώτη από τις τρεις που έρχονται ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου το επόμενο τετράμηνο) στον Άρειο Πάγο στις 01/12/2023, με ενδεχόμενο κίνδυνο παραβίασης του δικαιώματός μας σε ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης ιδιαίτερα αν η όποια καθυστέρηση θα είναι τελικά τέτοια ώστε να θιγεί η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία της.
Δυστυχώς υπάρχουν συμπολίτες μας που συμμετέχουν στις δικαστικές αξιώσεις και πλέον δεν είναι εν ζωή ή αποπλήρωσαν στο σύνολο τους τις αμφισβητούμενες υπερχρεώσεις τους και η δικαιοσύνη δεν έχει αποφανθεί ακόμη, οριστικά και αμετάκλητα, ενώ ίσως κάποιοι εξ αυτών να δικαιωθούν μετά... θάνατον !!
Με βάση τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας ο Σύλλογός μας και άλλες καταναλωτικές ενώσεις όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, έχουμε προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια, με αίτημα τον έλεγχο νομιμότητας των δανειακών συμβάσεων με τις οποίες χορηγήθηκαν τα δάνεια αυτά. Σύμφωνα με την πάγια νομολογία του ΔΕΕ, αν οι όροι αυτοί κριθούν καταχρηστικοί (όπως προβλέπει η Οδηγία 93/13), θα μας δοθεί η δυνατότητα να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας στην αρχική ισοτιμία εκταμίευσής τους.
Παρά το δίκαιο και σύννομο των αιτημάτων μας, τα ελληνικά δικαστήρια και ιδιαίτερα το Ανώτατο δικαστήριο του Αρείου Πάγου, δεν ομονοούν με την πάγια ευρωπαϊκή νομολογία (παραγόμενη τόσο από δικαστήρια χωρών μελών, όσο και από το ΔΕΕ).
Το ελληνικό ανώτατο δικαστήριο, απέφυγε την υποχρέωσή του να αποστείλει προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ για την ορθή ερμηνεία των διατάξεων της Οδηγίας 93/13, υποχρέωση που βασίζεται τόσο στο ελληνικό Σύνταγμα, όσο και στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Με όχημα αυτή του την παράλειψη, το δικαστήριο δεν απέδωσε δικαιοσύνη στους πληττόμενους δανειολήπτες. Ταυτόχρονα, κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στο κράτος δικαίου και την εμπιστοσύνη των πολιτών, ότι τυγχάνουν προστασίας από το δικαστικό σύστημα. Αυτό το πλήγμα έρχεται να προστεθεί στην επισφαλή κατάσταση της δικαιοσύνης στη χώρα, όπως έχει επισημανθεί και από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια.
Με αυτό το δεδομένο, ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελία κατά της Ελλάδος, για παραβίαση του άρθρου 267 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Η καταγγελία αυτή βρίσκεται υπό εξέταση ήδη για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, και δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξή της.
Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι το ανώτατο δικαστήριο, είναι με βάση το ελληνικό δίκαιο, το μόνο που υποχρεούται να αποστείλει προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ. Αντίθετα, τα χαμηλότερης βαθμίδας δικαστήρια έχουν τη δυνατότητα, αλλά όχι την υποχρέωση αποστολής προδικαστικού ερωτήματος. Το γεγονός αυτό προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στη δικαστική εξέλιξη τόσο των συλλογικών αγωγών, αλλά και ατομικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια της χώρας, καθώς οι δικαστές τηρούν στάση αναμονής μέχρι την επίλυση του ζητήματος από το ανώτατο δικαστήριο, ώστε να συμμορφωθούν με τη νομολογία που αυτό θα παράξει.
Τα αίτηματά μας προς Εσάς είναι:
Α) Ζητούμε τη συνδρομή σας στον έλεγχο και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, ώστε να ευθυγραμμιστεί με την ερμηνεία και εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου
Β) Ζητούμε να επιδιώξετε την επιτάχυνση της πορείας εξέλιξης της διερεύνησης της καταγγελίας που έχουμε υποβάλει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Γ) Να προασπίσετε το δικαίωμά μας στη χρηστή και έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης.
Ελπίζουμε στη θετική σας ανταπόκριση στα αιτήματά μας, και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση.