Τετ, 24 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

STOP στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης των δήμων, μέχρι την ολοκλήρωση των ΔηΣΜΕ

9/1/2024
Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης για να «τρέξει» από το Πράσινο Ταμείο το πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση των μελετών που αφορούν τα Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών ρύπων (ΔηΣΜΕ).

Η υποχρέωση των δήμων για συλλογή στοιχείων για τον υπολογισμό των εκπομπών και απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από τα δημοτικά κτίρια προβλέπεται στον κλιματικό νόμο και ειδικότερα στο άρθρο 16 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (ν. 4936/2022).

Σύμφωνα με τον κλιματικό νόμο κάθε δήμος ήταν υποχρεωμένος έως την 31η Μαρτίου 2023, να καταρτίσει Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ). Προβλέπει επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 η εκπόνηση του ΔηΣΜΕ και οι επικαιροποιήσεις του, αποτελούν προϋπόθεση για την αξιολόγηση προτάσεων των δήμων για την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.

Αν και από την ψήφιση του νόμου τον Φεβρουάριο του 2022 έχουν δοθεί παρατάσεις για την εκπόνηση των ΔηΣΜΕ, αυτές έχουν εκπνεύσει άπρακτες για τους περισσότερους δήμους, αφού μέχρι τώρα είναι ελάχιστοι οι δήμοι που έχουν συντάξει το σχέδιο για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα του νόμου “παγώνουν” τα εν εξελίξει και νέα έργα που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων, την αντικατάσταση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης τύπου LED, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων κ.α, με χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Γιάννης Ανδρουλάκης συνέδεσε την αδυναμία των δήμων να ολοκληρώσουν τις σχετικές μελέτες για τη σύνταξη των ΔηΣΜΕ με την έλλειψη κονδυλίων και ανακοίνωση τη χρηματοδότηση μελετών και πληρωμές εντός του 2024, ενώ προανήγγειλε νέα παράταση για την εκπόνηση και ολοκλήρωσή τους.

«Άμεσα θα «τρέξει» από το Πράσινο Ταμείο το πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση των μελετών που αφορούν τα Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών ρύπων (ΔΗΣΜΕ), καθώς η σχετική υπουργική απόφαση θα είναι έτοιμη μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Στον εθνικό κλιματικό νόμο, που ψηφίστηκε το 2022, προβλέπεται ότι οι δήμοι θα πρέπει να συλλέγουν στοιχεία για τον υπολογισμό των εκπομπών και απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από τα δημοτικά κτίρια» δήλωσε πρόσφατα στο powergame και σημείωσε:.

«Στα ΔΗΣΜΕ θα πρέπει να αναφέρονται οι στόχοι εκπομπών που πρέπει να επιτευχθούν κατ’ έτος και κατά τα έτη 2025 και 2030, καθώς και οι δράσεις για τη μείωση των εκπομπών και την αύξηση των απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου. Κανονικά, οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν έτοιμα αυτά τα Σχέδια από την 1η Ιανουαρίου 2024, ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της έλλειψης κονδυλίων. Οι πρώτες πληρωμές από το Πράσινο Ταμείο θα γίνουν εντός της νέας χρονιάς».