Δευ, 22 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Στο ΑΣΕΠ ρίχνει την ευθύνη ο Μ. Βορίδης για τα τραγελαφικά στον γραπτό διαγωνισμό

14/3/2023

της Ηλέκτρας Βισκαδουράκη

ilektrav.gr

 

Στον κοινοβουλευτικό έλεγχο παραπέμπει ο υπουργός ΕσωτερικώνΜάκης Βορίδης τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα κακώς κείμενα, που εντοπίστηκαν κατά την διενέργεια του μεγάλου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ να δώσει εξηγήσεις, υπογραμμίζοντας ότι το ΑΣΕΠ ως ανεξάρτητη Αρχή δεν εποπτεύεται από το υπουργείο Εσωτερικών και άρα το υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι υπόλογο για το τι έκανε ή τι δεν έκανε η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καμία με την διοργάνωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ», έσπευσε να πει χθες (ρ/σ Παραπολιτικά) ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης επιχειρώντας να αποκρούσει τις καταγγελίες των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, καθώς εντοπίστηκε πλήθος κακών πρακτικών που υπονομεύουν το κύρος του ΑΣΕΠ ως προς την ίση μεταχείριση των διαγωνιζομένων. Αυτά συνοψίζονται στις καθυστερήσεις έναρξης διαγωνισμού μεταξύ των εξεταστικών κέντρων, την διαφοροποίηση στην ώρα προσέλευσης, στις κακές φωτοτυπίες όπου τα αναγραφόμενα φαίνονταν αχνά και το κυριότερο ότι μία ώρα πριν την λήξη της εξέτασης μοιράστηκαν λευκές κόλλες για διόρθωση σε όσους είχαν παραμείνει στην αίθουσα, ενώ ένα σημαντικό μέρος των εξεταζομένων είχαν αποχωρήσει!

Ακόμη πιο εξωφρενική είναι η επίσημη ανακοίνωση του ΑΣΕΠ της 10ης Μαρτίου ότι «για λόγους ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων, για δεκαεπτά (17) ερωτήσεις του μαθήματος «Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας» (39, 47, 48, 51, 52, 53, 54, 58, 60, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 70 και 73), η Κ.Ε.Δ. αποφάσισε να θεωρηθεί ως ορθή οποιαδήποτε επιλογή, λόγω της απόκλισης που παρατηρήθηκε στην ευκρίνεια/φωτεινότητα σκιασμένων κρίσιμων τετραγώνων κατά τη φωτοτύπηση των ερωτηματολογίων σε φωτοαντιγραφικά μηχανήματα ορισμένων εξεταστικών κέντρων».

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη παραδοχή εκ μέρους του ΑΣΕΠ ότι η διαγωνιστική διαδικασία δεν διεξήχθη με όρους ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων. «Αυτό αποτελεί επιβεβαίωση της πρωτοφανούς ανικανότητας της κυβέρνησης», στηλίτευσαν με κοινή τους ανακοίνωση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Γρηγόρης Θεοδωράκης.

«Το ‘Επιτελικό’ και ‘Ψηφιακό’ Κράτος των ‘Αρίστων’ της ΝΔ δεν κατάφερε να φωτοτυπήσει σωστά τα θέματα για τους υποψηφίους… Επειδή προφανώς αυτά δεν μπορούν όχι να γίνουν αποδεκτά, αλλά ούτε καν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα», τόνισαν οι κ.κ. Ζαχαριάδης και Θεοδωράκης καλώντας τον υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη να τοποθετηθεί δημόσια αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την πολιτική ευθύνη για τα κωμικοτραγικά που συνέβησαν στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Αντί αυτών, ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης περιορίστηκε να πει: «Η αξιωματική αντιπολίτευση να απευθυνθεί στην Βουλή και να ζητήσει εξηγήσεις από το ΑΣΕΠ, που είναι ανεξάρτητη Αρχή».