Δευ, 22 Ιουλ 2024
Αρχική  > Δήμοι  > Σέρρες

Σέρρες: Λαμπρή αυλαία των Ελευθερίων 2021 παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

30/6/2021

Με μια εξαιρετική συναυλία του Γιώργου Ανδρέου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου κορυφώθηκαν χθες το βράδυ οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σερρών για την 108η επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών που φέτος συμπίπτουν με τον εθνικό εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.


Ο Γιώργος Ανδρέου παρουσίασε στο πρώτο μέρος της συναυλίας, στην ολοκληρωμένη του μορφή, το έργο «Το τέλος της παιδικής ηλικίας – μνήμη Σερρών», που αποτελείται από ορχηστρικές συνθέσεις και τραγούδια. Δύο τραγούδια είναι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη, ένα σε στίχους του συνθέτη, ενώ έχει μελοποιηθεί και ένα ποίημα του σημαντικού Σερραίου λογοτέχνη, ιστορικού και λαογραφικού μελετητή Γιώργου Καφταντζή.
«Είναι μια πολύ συγκινητική συγκυρία για μένα, είναι δύο σπουδαίες γιορτές, η Απελευθέρωση της πόλης μου, είναι τα 200 χρόνια από την Εθνική παλιγγενεσία, μας τιμά η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, μας τιμά το γεγονός ότι έχει αποκατασταθεί ο χώρος του Πάρκου Ηρώων που έχει ιστορική φόρτιση και μνήμη και μπορεί πλέον να είναι εργαλείο πολιτισμού και ψυχαγωγίας των Σερραίων» δήλωσε ο Γιώργος Ανδρέου λίγο πριν τη μεγάλη συναυλία, συμπληρώνοντας: «Έχω έρθει εδώ με πολύ καλούς συνεργάτες με καταπληκτικούς τραγουδιστές με μουσικούς πρώτης γραμμής και θα παρουσιάσω ένα ολόκληρο έργο που έχω γράψει για τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια στις Σέρρες που λέγεται το τέλος της παιδικής ηλικίας – μνήμη Σερρών, που έχει δύο τραγούδια σε λόγια δικά μου, δύο του Θοδωρή Γκόνη και ένα σε στίχους του σπουδαίου Γιώργου Καφτατζή και έχει και πέντε ορχηστικά κομμάτια, αυτό που έχουνε θέμα αυτό που είναι ο τοπικός μας λαϊκός πολιτισμός , ο πολιτισμός του Βόρειου τόξου που είμαστε εμείς».

Συγκίνηση και ρίγος προκάλεσε το άκουσμα του «Ύμνου των Σερρών», δημιούργημα του Σερραίου μουσικοσυνθέτη, από τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Σερρών «Ο ύμνος των Σερρών είναι μια δημιουργία του έγραψα με πολλή αγάπη, βλέποντας την πόλη δίπλα σε κάποιον που ήταν Δήμαρχος της πόλης δηλαδή τον πατέρα μου, που είχε το μεράκι το άγχος και την ευθύνη της προόδου της πόλης, οπότε εγώ είμαι φορτισμένος θετικά και συγκινημένος πολύ» δήλωσε ο δημιουργός του.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ακούσθηκαν τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου με διαχρονική διαδρομή, αγαπητά στο πανελλήνιο ακροατήριο.

Εξαιρετικοί οι ερμηνευτές Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννης Κότσιρας, Κορίνα Λεγάκη καθώς και ο πολλά υποσχόμενος Σερραίος νέος ερμηνευτής Νίκος Αλεξιάδης. Το χειροκρότημα απέσπασε και ο ηθοποιός Πέτρος Λαγούτης για την επίσης εξαιρετική αφήγησή του.
Το κείμενο «Οι Σέρρες μέσα στον χρόνο» έχει γράψει η σημαντική και με πανελλήνια αναγνώριση Σερραία φιλόλογος Αλεξάνδρα Μπαϊρα.
Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές και στον πολυπληθή κοινό, από τον Δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη, ο οποίος συγκινημένος και ενθουσιασμένος ανέβηκε στη σκηνή λέγοντας πως θα υπάρξει συνέχεια με επίσης αξιόλογες βραδιές.


Μεγάλοι χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η ΕΡΤ Σερρών και η ΕΡΤ 3.