Σαβ, 04 Ιουλ 2020
Αρχική  > Κυβέρνηση -Υπουργεία - Βουλή

Π/Υ 2019: Δημοσιονομικό σοκ στους OTA - Ραγδαία μείωση εκατοντάδων εκατομ., εξαΰλωση ΚΑΠ, συρρίκνωση ΠΔΕ, διόγκωση πλεονασμάτων, αύξηση εισπράξεων από δημότες

3/12/2018

Οι αρνητικές εξελίξεις είχαν προδιαγραφεί ήδη από την κατάθεση του προσχεδίου κρατικού Π/Υ για το 2019 στη Βουλή την 3η/10/2018, με τους πιο καλόπιστους, όμως, να αναμένουν ότι τελικώς θα ανατραπούν, ακούγοντας τον Υπουργό Εσωτερικών να δεσμεύεται:“αυξάνουμε τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, άλλο 5% επιπλέον για το 2019” (EΡΤ1, 19/11/2018).

 

Τελικώς, στον Π/Υ που κατετέθη και ψηφίζεται,περιλαμβάνονται πλήρως οι περικοπές των ΚΑΠ κατά εκατοντάδες εκατομμύρια για το 2019 που υπήρχαν στο προσχέδιο.

Τη ραγδαία περικοπή στηλίτευσαν με δριμείες Ανακοινώσεις τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΕΝΠΕ .

Ο AIRETOSσήμερα σας παρουσιάζει το πλήρες ΚΕΙΜΕΝΟπου εξέτασαν οι Αιρετοί της ΚΕΔΕ στη σχετική Συνεδρίασή τους (αποτελώντας την Εισήγηση προς το Δ.Σ. του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, κ. Αλ. Καστρινού).  Από τις εικόνες – γραφήματά του, μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή, και στους μη ειδικούς, το δραματικό μέλλον που διαμορφώνεται για τους Δήμους.

 

Η πολιτική ουσία που εξήγαγαν τα δύο ανώτατα αυτοδιοικητικά όργανα θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στα εξής δύο συμπεράσματα:

1)Η Κυβέρνηση παρακρατεί δισεκατομμύρια από τους πόρους που νομίμως δικαιούται η Τ.Α. βάσει των ισχυουσών διατάξεων του Καλλικράτη,

2) Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των ΟΤΑ αποτελούν την κύρια πηγή, το μέγα χορηγό, των παροχών που μοιράζει ο Πρωθυπουργός. (“Η ΤΑ αναδεικνύεται ως βασικός χρηματοδότης της επιδοματικής πολιτικής της Κυβέρνησης”, ΚΕΔΕ).

 

ΟAIRETOS συμπυκνώνει, με απλά λόγια, τη νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα του π/υ:

 

Η περικοπή μέσα σε ένα χρόνο, από τι είχε ψηφιστεί τον Ιούνιο στο ΜΠΔΣ για το 2018 (ν. 4549/2018) μέχρι τι ψηφίζεται τώρα για το 2019, είναι 892 εκατομμύρια

Το νούμερο ακριβώς που είχε αναδείξει το “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” στην από 3/10/2018 Ανακοίνωση του Επικεφαλής του, Απ. Κοιμήση, επί του τότε κατατεθέντος προσχεδίου.

 

Αυτό που δεν υπήρχε στο προσχέδιο και βλέπουμε τώρα, είναι η ανάλυση της περικοπής των 892:

- κατά 721 εκατ. κόβονται οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό π/υ(το 3.193 γίνεται 2.472 ! ) και

- κατά 171 εκατ. κόβονται οι επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (το 1.198 γίνεται 1.027).

 

Στην Εισηγητική Έκθεση (σελ. 67, 68, 94) αναφέρεται πως η μεταφορά της αρμοδιότητας καταβολής των προνοιακών επιδομάτων και του διατροφικού επιδόματος στον ΟΠΕΚΑ επιφέρει τη μείωση στις επιχορηγήσεις από τον τακτικό π/υ.

Πρόκειται για αυθαιρεσία, καθώς, όπως είχε τεκμηριώσει το “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” “Τα προνοιακά ΔΕΝ ήταν διακριτή μεταβιβαστική πληρωμή στα έσοδα του ενοποιημένου Π/Υ της Τ.Α.  Συμπεριλαμβάνονταν στους ΚΑΠ, όπως συλλήβδην συμπεριλαμβάνονται οι πάσης φύσεως αρμοδιότητες που ασύντακτα μεταβάλλονται σε κάθε νόμο και τροπολογία που σωρηδόν ψηφίζονται. Οι ΚΑΠ είναι οι ελλιπείς αποδόσεις φόρων - ΦΠΑ, Φόρος Εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ - χωρίς διακριτή μεταβίβαση προνοιακών”.

Όπως τεκμηριώνει η εν λόγω Παράταξη, τώρα που η Κυβέρνηση υφάρπαξε την αρμοδιότητα των προνοιακών, υφαρπάζει εκατοντάδες εκατομμύρια από τους ΚΑΠ για το νεο συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησής της.

Η αυθαιρεσία αποδεικνύεται γλαφυρά στη σελ.67, όπου κόβουν ακριβώς τόσα εκατομμύρια από την απόδοση εκάστου εκ των τριών φόρων ανά Δήμους και Περιφέρειες, ώστε συνολικά να βγάζουν ένα άθροισμα περίπου όσο τα προνοιακά που θα πρέπει να δώσει ο ΟΠΕΚΑ το 2019...

 

Ας δούμε, όμως, και τα πλεονάσματα που απαιτείται να επιτύχουν οι ΟΤΑ.

Το πλεόνασμα για το 2018 θυμίζει περισσότερο ασανσέρ παρά σοβαρή προσέγγιση. Ενώ τον Ιούνιο στο ΜΠΔΣ (ν.4549/2018) είχαν ψηφίσει 482, στις αρχές Οκτωβρίου στο προσχέδιο κατέθεσαν 254.  Τώρα το ξανασκέφτηκαν, ανεβάζοντας ξανά το 254 σε 438...

Για το 2019, το πλεόνασμα πρέπει να ανέλθει σε 244 (αυξημένο και αυτό εν συγκρίσει με το 211 που είχαν καταθέσει στο προσχέδιο).

 

Και ποιος θα πληρώσει τη θετική δημοσιονομική εικόνα της Αυτοδιοίκησης;Ο κάθε δημότης.

Μέσα σε ένα χρόνο (συγκρίνοντας τι είχε ψηφιστεί στο ΜΠΔΣ για το 2018 με τι ψηφίζουν για το 2019) στον π/υ της Τ.Α. αυξάνονται:

- τα έσοδά της από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα(1.092 -> 1.113),

- τα έσοδα από φόρους, λοιπά τέλη, δικαιώματα και παροχή υπηρεσιών( 518 -> 555)και

- τα έσοδα ΠΟΕ(502 -> 559).

 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι επιμέρους αριθμοί των ραγδαίων μειώσεων διαφέρουν σημειακά μεταξύ των διαφόρων αναλύσεων, αναλόγως τι ακριβώς συγκρίνει κάθε συντάκτης και εάν αναφέρεται μόνο στους ΚΑΠ Δήμων ή μόνο στους πόρους Περιφερειών ή συνολικά στους ΚΑΠ της Αυτοδιοίκησης (όπως εμείς ανωτέρω).

Πέρα από τις επιμέρους λεπτομέρειες, το οφθαλμοφανές συμπέρασμα είναι πως οι ΚΑΠ ουσιαστικά εξανεμίζονται και η – οικονομικά αυτοτελής κατά το Σύνταγμα - Αυτοδιοίκηση βρίσκεται ενώπιον περικοπών εκατοντάδων εκατομμυρίων για το 2019, με τη νέα γενιά παρακρατηθέντων να διαμορφώνεται πλέον σε δισεκατομμύρια. 

 

Δεδομένων των ανωτέρω, αυτό που μένει να παρακολουθήσουμε στην πράξη είναι εάν και πως η επέλαση εναντίον των πόρων των Δήμων θα επηρεάσει το Συνέδριο της ΚΕΔΕ ή εάν οι προεκλογικές ανάγκες (π.χ. ενδεχόμενοι “τακτικισμοί” υποψηφίων προς επίτευξη “συναινέσεων”) θα αποπροσανατολίσει ομιλίες σε πιο θεωρητικές και λιγότερο “δυσάρεστες” ενασχολήσεις,μακριά από την τρέχουσα πραγματικότητα.

 

Το μόνο σίγουρο είναι πως με ενδιαφέρον Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι αναμένουν τον Αλέξη Χαρίτση τη Δευτέρα να αποδείξει στο Μέγαρο Μουσικής σε ποια Σελίδα του Π/Υ που η Κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή προκύπτει εγγράφως η “επιπλέον αύξηση 5% των ΚΑΠγια το 2019 την οποία στα λόγια εξήγγειλε.