Πεμ, 02 Φεβ 2023
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Πρωθυπουργός για Αυτοδιοίκηση: Μέχρι τέλος του χρόνου το Ν/Σ για τις αρμοδιότητες

14/9/2020

Ελάχιστες αναφορές στους ΟΤΑ, αλλά και στη Δημόσια Διοίκηση ευρύτερα, περιελάμβανε η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου.

 

Συγκεκριμένα, ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε συνοπτικά δύο φορές στην ομιλία του, ως εξής:

- « Και βέβαια στην Αυτοδιοίκηση μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει κατατεθεί προς ψήφιση το Νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους οριστικά τις αρμοδιότητες του Κεντρικού Κράτους, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών και των Δήμων. »

- « Ακόμα μια σημαντική παρέμβαση και φαντάζομαι ότι την σημασία της θα την αναγνωρίσουν ιδιαίτερα και οι αυτοδιοικητικοί, οι κύριοι πρόεδροι. Είναι ένα νέο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων που θα έρθει να αλλάξει τον 4412. Αφαιρώντας γραφειοκρατία, προσθέτοντας διαφάνεια, κάτι που θα δώσει ώθηση και σε μεγάλα έργα υποδομών αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων, ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα, ποιότητα και ασφάλεια. »

 

Γενικότερα για το Δημόσιο Τομέα, ο Πρωθυπουργός είπε:

- « Αλλάζει δραματικά και το Δημόσιο. Ήδη παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο με το οποίο αναδιαρθρώνεται η λειτουργία του ΑΣΕΠ για να επιταχύνονται νέοι διορισμοί.  Δεν γίνεται σήμερα να μεσολαβεί συχνά διάστημα 2 ετών από τον εντοπισμό μίας ανάγκης πρόσληψης στο ευρύτερο δημόσιο μέχρι την ολοκλήρωσή της. »

- « Ενισχύουμε σημαντικά το ψηφιακό αποτύπωμα του Κράτους το οποίο αναγνωρίζεται και αξιολογείται πάρα πολύ θετικά από τους πολίτες. Στην πύλη gov.gr θα προστεθούν άμεσα 400 ψηφιακές υπηρεσίες ώστε να φτάσουν σύντομα τις 1.000. Θα είναι προσβάσιμες όλες από το κινητό μας τηλέφωνο. »

 

Ολόκληρο το κείμενο και το video της πρωθυπουργικής ομιλίας ΕΔΩ