Πεμ, 25 Ιουλ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Πειραιάς: Nεα μείωση 5 τοις εκατό σε όλες τις κατηγορίες των δημοτικών τελών για το 2021

7/10/2020

Στη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων ετών σε όλες τις κατηγορίες των ανταποδοτικών τελών προχώρησε για το 2021 ο Δήμος Πειραιά, δείχνοντας για ακόμα μια φορά το κοινωνικό του πρόσωπο και με στόχο την έμπρακτη στήριξη  των δημοτών, των επιχειρήσεων και των ευπαθών ομάδων της πόλης μας.

Συγκεκριμένα, μετά από εισήγηση της Δημοτικής Αρχής στη τελευταίασυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά εγκρίθηκε νέα μείωση 5% σε όλες τις κατηγορίες των Δημοτικών Τελών του Δήμου Πειραιά για το έτος 2021.

Σημαντική παρέμβαση αποτελεί επίσης, ότι μειώνονται για πρώτη φορά κατά 50% τα ανταποδοτικά τέλη για τους τρίτεκνους με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ για την πρώτη κατοικία.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα 6 τελευταία χρόνια η μείωση των δημοτικών τελών στον Δήμο Πειραιά,  ανέρχεται στο 18% σε όλες τις κατηγορίες.

Επιπλέον,  ισχύει η μείωση 68%  για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ακτή Κουμουνδούρου (από το ΝΑΣ έως τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο, καθώς και στην οδό Ναυάρχου Βότση), λόγω των έργων της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου στο Μικρολίμανο.

Επίσης,  συνεχίζεται η έκπτωση των δημοτικών τελών 68% για επιχειρήσεις και 12% για οικίες, στην περιοχή που περικλείεται από τα οικοδομικά τετράγωνα: Δημητρακοπούλου – Παναγιώτη Βλαχάκου – Γυθείου & Πάροδο Γυθείου – Αιγάλεω, λόγω των έργων του ΜΕΤΡΟ στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα.

Επιπροσθέτως, διατηρείται η μείωση 68% στα δημοτικά τέλη  των ισόγειων επαγγελµατικών χώρων του οικοδοµικού τετραγώνου που περικλείει τις οδούς: Ηρώων Πολυτεχνείου, Ι. ∆ραγάτση, Καραΐσκου, Αγ. Κωνσταντίνου, λόγω των έργων του ΜΕΤΡΟ στην Β΄ Δημοτική Κοινότητα.

 

Επίσης, διατηρούνται οι μειώσεις και οι απαλλαγές  για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου Πειραιά για την πρώτη κατοικία. Συγκεκριμένα:

 

  • πλήρης απαλλαγή για τους άπορους κατοίκους.
  • πλήρης απαλλαγή σε άτομα με αναπηρία 67% και άνω με ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000€ και η οικία στην οποία κατοικούν να είναι μέχρι 100 τ.μ.
  • μείωση 50% για πολύτεκνους, ανεβάζοντας το οικογενειακό εισόδημα από τις 20.000 στις  30.000€.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε: «Είμαι  ιδιαίτερα υπερήφανος που  προχωρήσαμε στη  μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων ετών στα ανταποδοτικά τέλη, ύψους 5%, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει ο Δήμος.  Για τη  Δημοτική Αρχή η πολιτική των μειώσεων στα δημοτικά τέλη είναι σταθερή επιλογή, καθώς θέλουμε να είμαστε κοντά στους πολίτες και στην τοπική κοινωνία και να καταβάλλουμε προσπάθειες, προκειμένου να βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής τους. Μάλιστα φέτος μειώσαμε για πρώτη φορά κατά 50% τα δημοτικά τέλη και στους τρίτεκνους, ενώ στους πολύτεκνους  ανεβάσαμε το οικογενειακό εισόδημα από τις 20.000 στις 30.000 ευρώ σε μια προσπάθεια να τους στηρίξουμε και διατηρήσαμε όλες τις απαλλαγές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου. Ειδικά αυτή την περίοδο που  οι δημότες και οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αποτελεί ηθική μας υποχρέωση να κάνουμε σημαντικές οικονομικές ελαφρύνσεις. Είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά δεν πανηγυρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους Πειραιώτες με κάθε δυνατό τρόπο. Τελική επιδίωξή μας είναι μέσω των ετήσιων μειώσεων και της αναβάθμισης των υπηρεσιών μας να απολαμβάνει ο κάθε πολίτης αυτά για τα οποία πληρώνει. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών, να είναι δίπλα στον πολίτη και νa τον στηρίζει ουσιαστικά».