Δευ, 15 Απρ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Ανακαλείται το έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους που κόβει την αύξηση μισθού των συμβασιούχων

1/4/2024

Μετά από συγκέντρωση  της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής,  ο υφυπουργός Οικονομικών, Θ. Πετραλιάς, ανακάλεσε το έγγραφο για τους εργαζόμενους με προσωρινές διαταγές και ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει για τα ασφαλιστικά μέτρα.

Θα δώσει άμεσα εντολή σε όλους τους Δήμους να μη προχωρήσουν σε περικοπή της αύξησης και θα γίνει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους για να αποσαφηνίσει το θέμα.

 

Σημειώνεται ότι το έγγραφο του ΓΛΚ είχε προκαλέσει  την έντονη αντίδραση της ΠΟΕ-ΟΤΑ η οποία σε ανακοίνωση της πριν από λίγες ημέρες σημείωνε ότι:

 

« Μόνο ως, επιεικώς, απαράδεκτο μπορεί να χαρακτηριστεί πρόσφατο έγγραφο-απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Αριθμ. Πρωτ.: 2/13620/ΔΕΠ/5-3-2024) σε ερώτημα Δήμου σχετικά με την Μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων που υπηρετούν σε Δήμους με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα!

 

Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων: «.. οι υπάλληλοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έληξε και απασχολούνται δυνάμει προσωρινής διαταγής δεν εξελίσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τον ν. 4354/2015, ούτε είναι δικαιούχοι των αυξήσεων του ν. 5045/2023,διότι η απασχόλησή τους κατά το χρονικό διάστημα αυτό δεν στηρίζεται στη σύμβαση εργασίας».

 

Με την συγκεκριμένη απάντηση «ερμηνεία» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κατόπιν κυβερνητικής «καθοδήγησης», όχι μόνο στερεί την πρόσφατη πενιχρή αύξηση του βασικού μισθού (Ν.5045/2023) των σαράντα ευρώ (40,00 €) από τους συγκεκριμένους συναδέλφους, αλλά τους ζητάει να την επιστρέψουν αναδρομικά από την 1η του έτους!

Στη πρόσφατη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με την Υπουργό Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως, τέθηκε επιτακτικά η συγκεκριμένη αδικία απέναντι στους εργαζόμενους και ζητήθηκε η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών για την αποκατάστασή της. Η Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα και να επιληφθεί ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου.

 

Αναμένουμε την στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και απαιτούμε την άμεση ανάκληση του σχετικού εγγράφου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., καλεί τους συναδέλφους που απασχολούνται στα Τμήματα- Γραφεία Μισθοδοσίας των Ο.Τ.Α. όλης της χώρας,  να μην εφαρμόσουν την «ερμηνεία» του συγκεκριμένου εγγράφου και να μη προχωρήσουν σε καμία αναδρομική περικοπή της αύξησης του Βασικού Μισθού (Β.Μ.) των συναδέλφων που απασχολούνται με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις. Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση από την Ομοσπονδία μας».