Κυρ, 06 Οκτ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Ορκωμοσία νέων Αιρετών: Που μπορεί να πραγματοποιηθεί

9/8/2019

Ειδική ρύθμιση για τους χώρους όπου μπορεί πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των Αιρετών του Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ψηφίστηκε χθες, ως τμήμα Τροπολογίας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την παρ.1 του αρ.52 του ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε από το αρ.40 του Κλεισθένη, «ο Δήμαρχος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Σύμβουλοι Κοινότητας και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων πριν από την ημέρα εγκατάστασης και ανάληψης των καθηκόντων τους δίνουν τον ακόλουθο όρκο: “Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντα μου”».


Μέχρι χθες, η παρ.2 του ίδιου άρθρου αρ.2 του ν.3852/2010 όριζε πως η ορκωμοσία γίνεται στο κατάστημα του Δήμου σε δημόσια συνεδρίαση, της οποίας ο ακριβής χρόνος (ημερομηνία και ώρα) ορίζεται από τον εκλεγέντα Δήμαρχο.


Με τη χθεσινή Τροπολογία συμπληρώθηκε η ανωτέρω διάταξη, ώστε η ορκωμοσία να μπορεί επιπροσθέτως να γίνει « ή σε άλλο δημόσιο κτίριο ή σε κατάλληλο δημόσιο χώρο εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου ».


Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, με σκοπό να δοθεί πανηγυρικός τόνος στην ορκωμοσία, κρίνεται σκόπιμο να επιλέγεται κάθε φορά ο κατάλληλος εκείνος δημόσιος χώρος, ώστε να μπορούν -κατά το δυνατόν- περισσότεροι πολίτες να παρακολουθήσουν την εν λόγω διαδικασία.


Να σημειωθεί πως αντίστοιχη ρύθμιση ψηφίστηκε και για την ορκωμοσία του Περιφερειάρχη και των Περιφερειακών Συμβούλων.

Συγκεκριμένα, τροποποιήθηκε η παρ.2 του αρ.154 του ν.3852/2010 και πλέον ορίζει πως η ορκωμοσία γίνεται στο κατάστημα της Περιφέρειας ή σε άλλο δημόσιο κτίριο ή σε κατάλληλο δημόσιο χώρο εντός των διοικητικών ορίων της έδρας της Περιφέρειας, σε δημόσια συνεδρίαση, της οποίας ο ακριβής χρόνος (ημερομηνία και ώρα) ορίζεται από τον εκλεγέντα Περιφερειάρχη.


Η Τροπολογία – που, όπως ήδη διαβάσατε στον AIRETO , περιείχε και λοιπά αυτοδιοικητικά θέματα - ψηφίστηκε θετικά (“ναι”) μόνο από τη Ν.Δ.  Καταψηφίστηκε (“όχι”) από το Κίνημα Αλλαγής, ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση ψήφισαν “παρών”.