Τετ, 24 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Ομόφωνη στήριξη των συμβασιούχων από το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

26/1/2024
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας εκφράζει ομόφωνα τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον δίκαιο δικαστικό αγώνα των συμβασιούχων όλων των κατηγοριών του δήμου Αθηναίων και των νομικών προσώπων του.

Παράλληλα εκφράζει την αντίθεση του στο νόμο Βορίδη που υποχρεώνει τις δημοτικές να ασκήσουν υποχρεωτικά ένδικα μέσα στις περιπτώσεις δικών που αφορούν στη μετατροπή της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, καθώς θεωρεί πως η υποχρεωτικότητα αυτή συνιστά ανεπίτρεπτο περιορισμό στην συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτονομίας.

Το ψήφισμα το εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο γενικός γραμματέας του δήμου Βασίλης Μπόκος ο οποίος τόνισε ότι ο δήμος δεν μπορεί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, παρότι, όπως επισήμανε, τα προηγούμενα δύο χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν από τον δήμο 800 άτομα, ενώ φέτος θα προσληφθούν μόλις 89. Ο κ. Μπόκος αναφέρθηκε στην γήρανση του προσωπικού υπογραμμίζοντας ότι χάνεται η κυτταρική μνήμη του δήμου καθώς δεν γίνεται αναπλήρωση του προσωπικού που αποχωρεί. Μάλιστα τόνισε ότι η μνημονιακή αναλογία στις προσλήψεις – αποχωρήσεις στο δήμο Αθηναίων δεν είναι ένας προς έναν που ισχύει αλλά δέκα αποχωρήσεις για μόλις μια πρόσληψη προσθέτοντας πως δεν υπάρχει το περιθώριο να χαθεί το έμπειρο προσωπικό που αποτελούν οι συμβασιούχοι του δήμου Αθηναίων.

Το ψήφισμα

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων επιβεβαιώνει ομόφωνα όλα τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν το 2022 και 2023 που αφορούν τους συμβασιούχους. Θεωρεί καθήκον του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων να μην αφήσουν τον δήμο χωρίς εργαζόμενους και τους δημότες χωρίς υπηρεσίες.
Δηλώνει την στήριξη και αλληλεγγύη στον δίκαιο και εύλογο δικαστικό αγώνα τωρινό και μελλοντικό των εργαζομένων (COVID, ΔΥΠΑ, 3Κ ΣΟΧ, ΑΜΕΑ, συμβασιούχων μισθώσεων έργου) του δήμου Αθηναίων και των νομικών προσώπων του για όσο διάστημα δεν διαφαίνεται οριστική και μόνιμη λύση στο χρόνιο πρόβλημα όλων των συμβασιούχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οπότε ως μόνη λύση απομένει η προσφυγή στην δικαιοσύνη και ταυτόχρονα στηρίζει όλους τους συμβασιούχους που δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια θεωρεί δε δικαιοπολιτικά και κοινωνικά άδικο δημοτικές υπηρεσίες να στελεχώνονται από εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
Διαπιστώνει ότι οι εν λόγο εργαζόμενοι καλύπτουν μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα ανάγκες οι οποίες δεν θα πάψουν να υφίσταται και μετά την λήξη των συμβάσεων εργασίας τους και ότι οι εργαζόμενοι ασκούν τα καθήκοντα τους με ζήλο εργατικότητα και αυταπάρνηση έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία.
Δηλώνει ότι η ενδεχομένη διακοπή της εργασιακής τους σχέσης θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του δήμου Αθηναίων.
Εκφράζει την αντίθεση του στην υποχρεωτική άσκηση ενδίκων μέσων στις περιπτώσεις δικών που αφορούν στον προσδιορισμό ή την μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ των εργαζομένων και του δήμου και θεωρεί ότι η υποχρεωτικότητα αυτή συνιστά ανεπίτρεπτό περιορισμό στην συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και στην ευρωπαϊκή χάρτα τοπικής αυτονομίας που έχει κυρωθεί νομοθετικά. ”