Κυρ, 21 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Οι 24 αλλαγές Βορίδη λίγο πριν ψηφιστεί το Νομοσχέδιο (Έγγραφο)

15/4/2021

Στην κατάθεση 24 τροποποιήσεων σε άρθρα του Νομοσχεδίου – “σκούπα” του Υπουργείου Εσωτερικών, προχώρησε χθες το απόγευμα ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης, λίγο πριν την ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής (η ψήφιση ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, περίπου στις 21:00).

Ο AIRETOS.GR εξασφάλισε το έγγραφο των “νομοτεχνικών βελτιώσεων” και σας το παρουσιάζει κατωτέρω.

 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι με τις νομοτεχνικές No.8 και No.9, τροποποιήθηκε το αρ.49 του Ν/Σ για την παράταση στις μισθώσεις δημοτικών ακινήτων. Οριζόταν ότι παρατείνονται μισθώσεις «οι οποίες δεν έχουν λήξει». Αυτό άλλαξε και πλέον παρατείνονται μισθώσεις «οι οποίες έληγαν από 1.1.2021 έως και την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος».

 

Επιπλέον, με τις αλλαγές No.15, 21, 22, 23 και 24 επιλύθηκε η αντίθεση (κοινώς ...γκάφα) που υπήρχε ανάμεσα στις δύο Τροπολογίες που είχαν καταθέσει, αναφορικά με το ποιο όργανο θα είναι αρμόδιο να αποφασίζει για τη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από τη μια Τροπολογία διαγράφηκε η φράση ότι «οι Αποφάσεις αυτές λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του οικείου Συμβουλίου».

Στην άλλη Τροπολογία, συμπληρώθηκε η αρμοδιότητα και για τις Περιφέρειες, στο αρ.176 του ν.3852/2010, δηλαδή και στην Οικονομική Επιτροπή των Περιφερειών. Για τους Δήμους, είχαν ήδη την προσθήκη της αρμοδιότητας στο αρ.72 του ν.3852/2010 με τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής των Δήμων.

 

Με την αλλαγή Νο.13, προβλέφθηκε ότι ειδικά για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, η Υπουργική Απόφαση για την εξειδίκευση των κριτηρίων σύστασης Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, εκδίδεται κατόπιν γνώμης της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ αντιστοίχως.

 

Ακολουθεί η Λίστα των 24 τροποποιήσεων: