Πεμ, 30 Μαρ 2023
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Ο Χαρίτσης άνοιξε τον χωροταξικό ασκό του Αιόλου – Έταξε συνολική μεταρρύθμιση των ορίων Δήμων και Περιφερειών

26/10/2018
Πέντε μόλις μήνες πριν την τυπική έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο Υπουργός Εσωτερικών επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τον προγραμματικό αυτοδιοικητικό διάλογο που θα εκτυλιχθεί από υποψηφίους και ψηφοφόρους ανά την Ελλάδα.
Σε χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη*, δεν αρκέστηκε να αναφερθεί στο σπάσιμο Δήμων πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι που ούτως ή άλλως εξαγγελλόταν από τον προκάτοχό του και έχει από καιρό προαναγγελθεί για το τρέχον φθινόπωρο.
Έκανε ρητά λόγο για μια “ΣΥΝΟΛΙΚΗ μεταρρύθμιση του χωροταξικού της Αυτοδιοίκησης” μετά τις εκλογές.
Μόνο όριο που έβαλε είναι ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν βεβαίως όλα τα όρια των Δήμων και των Περιφερειών της Χώρας”.
Δεν θα αλλάξουν “όλα”, δηλαδή αφήνει ανοιχτό να αλλάξουν σχεδόν όλα....

Η ευρεία αμφισβήτηση από τον Υπουργό Εσωτερικών της διοικητικής διαίρεσης της Ελλάδας, όχι μόνο για τους Δήμους, αλλά και για τις Περιφέρειες, προφανώς μόνο τυχαία δεν είναι.

Η υπόσχεση μαζικών διασπάσεων ΟΤΑ, συνδέεται άρρηκτα με την αναβίωση των Κοινοτήτων που ήδη νομοθετήθηκε στον Κλεισθένη1, με ρυθμίσεις για υποψηφιότητες στις Κοινότητες ασύνδετες από τους Συνδυασμούς Δήμων και εκλεγόμενες σε χωριστές κάλπες.
Με δεδομένη την εξαγγελία του Υπουργού, κάθε Κοινότητα είναι ένας εν δυνάμει αυριανός Δήμος, κάθε “Κοινοτάρχης” ένας εν δυνάμει μελλοντικός Δήμαρχος. Με την προσδοκία της διάσπασης, κάθε υποψήφιος Δήμαρχος /Δημοτικός Σύμβουλος δύναται να επιχειρηθεί να “σημαδευτεί” από την κοινοτική καταγωγή του, ως προς το εάν θα προωθήσει ή όχι την ανεξαρτητοποίηση του Χ χωριού στο Πρόγραμμά του και στη θητεία του.
“Κλείνοντας το μάτι” στην αναβίωση του τοπικισμού και προωθώντας διχαστικές εξελίξεις κατακερματισμού, επιχειρεί να προωθήσει το κομματικά επιθυμητό :
Τον αποπροσανατολισμό της προεκλογικής ατζέντας από τα πραγματικά προβλήματα των Δήμων και των Περιφερειών (που παραμένουν άλυτα, πχ με τους ΚΑΠ να μειώνονται κατά εκατοντάδες εκατ. το 2019, με τις Υπηρεσίες βαλτωμένες στη γραφειοκρατία κλπ ), από τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών που αξιολογούν έργο και αναζητούν αναπτυξιακές προοπτικές κ.ο.κ.

Επιπλέον, δίνει “αέρα” να έχουν να τάζουν και θέμα να μιλάνε, “χείρα βοηθείας” σε υποψηφίους προωθούμενους από το κόμμα του, που μόνο για τα αυτοδιοικητικά κυβερνητικά πεπραγμένα δεν θα μπορούν να κάνουν μνεία ανά την ελληνική περιφέρεια...

Η κομματική – κυβερνητική επιχείρηση είναι βέβαιο πως θα ενταθεί επικοινωνιακά το επόμενο διάστημα, ειδικά όταν οι διατάξεις σπασίματος των “ακραίων, πολύ εξόφθαλμων περιπτώσεων” Δήμων κατατεθούν στο Κοινοβούλιο.

Ακολουθεί επί λέξει το σχετικό απόσπασμα:
Ερώτηση Δημοσιογράφου (Αγγ. Σπανού): “Έχετε πει ότι οι Δήμοι που θα σπάσουν θα είναι λίγοι. Εκτός από τη Λέσβο, εκτός από τη Χίο, την Ρόδο, την Κέρκυρα, υπάρχουν και άλλοι ; ”

ΑΛ. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: “ Εμείς έχουμε πει ότι το χωροταξικό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί βεβαίως με παρεμβάσεις πρόχειρες, παρεμβάσεις ευκαιριακές, παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν μάλιστα λίγους μήνες πριν τις εκλογές.
Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε σε αυτή τη φάση είναι πράγματι να αντιμετωπίσουμε κάποιες ακραίες πολύ εξόφθαλμες περιπτώσεις, οι οποίες συναντούν και την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, ομοφωνία μάλιστα, με ομόφωνες Αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων για τη διάσπαση κάποιων περιπτώσεων όπως αυτές τις οποίες αναφέρατε, και αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Από εκεί και πέρα, όμως, νομίζω ότι σε σχέση με το χωροταξικό συνολικά πρέπει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου του 2019 να ξεκινήσει μια ειλικρινής δημόσια συζήτηση για να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση η οποία πραγματικά θα απαντάει στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και στις νέες συνθήκες εγώ θα έλεγα. Ξέρετε, εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι οι προβλέψεις του Καλλικράτη το 2010 κατ’ ανάγκην ήταν όλες σε αρνητική κατεύθυνση. Αλλά βεβαίως οι συνθήκες πλέον έχουν αλλάξει. Μιλάμε για μια κοινωνία η οποία πέρασε από μια βαθιά κρίση. Είναι άλλες οι προτεραιότητες. Άρα πρέπει το επόμενο διάστημα, αλλά επαναλαμβάνω με μια άνεση χρόνου και όχι λίγους μήνες πριν τις εκλογές, ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.


Ερώτηση Δημοσιογράφου (Β.Σκουρής): “ Συνολική Μεταρρύθμιση; είστε υπέρ σε αυτό ; ”

ΑΛ. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: “Είμαι υπέρ του να γίνει μια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν βεβαίως όλα τα όρια των ΔΗΜΩΝ και των ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ της Χώρας. Αλλά οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν - πέρα επαναλαμβάνω από κάποιες ακραίες περιπτώσεις τις οποίες θα τις αντιμετωπίσουμε τώρα - οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν να εντάσσονται σε μια συνολική λογική. Δεν μπορούμε να κάνουμε αποσπασματικές παρεμβάσεις. “

* News24/7 88,6, εκπομπή “Παιχνίδια Εξουσίας”