Κυρ, 31 Μαϊ 2020
Αρχική  > Κυβέρνηση -Υπουργεία - Βουλή

Ο Κουβέλης στέλνει τους Δήμους στα Δικαστήρια εάν θέλουν να βρουν το δίκιο τους...

19/2/2019

Ένας διάλογος αυτοδιοικητικού ενδιαφέροντος, που ρίχνει φως στο αρ.33 του ν.4587/2018, που δημοσιεύθηκε παραμονή Χριστουγέννων (Φ.Ε.Κ. Α’ 218/24.12.2018) και όρισε ότι οι Ανώνυμες Εταιρείες των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. θα παίρνουν φορολογική ενημερότητα κι ας χρωστάνε στους ΟΤΑ(“παρά την ύπαρξη βεβαιωμένων, ληξιπρόθεσμων ή μη, οφειλών προς ΟΤΑ που αφορούν σε φόρους, τέλη ανταποδοτικά ή μη, εισφορές οποιασδήποτε κατηγορίας, φύσης ή περιγραφής”, με επίκληση μάλιστα αναγκαστικού νόμου του 1940)πραγματοποιήθηκε στη Βουλή.

 

Στις 14/2/1019 διεξαγόταν η 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου επί του σχεδίου νόμου περί κυρώσεως των συμβάσεων παραχώρησης των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Πάτρας, Ηρακλείου, Βόλου, Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Καβάλας και Κέρκυρας.Νομοσχεδίου που περιλαμβάνει απαλλαγές από ανταποδοτικά τέλη των εν λόγω Ανωνύμων Εταιρειών, αλλά και απαγόρευση οι οφειλές τους προς την Αυτοδιοίκηση να εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

 

Στη συνεδρίαση,το Κίνημα Αλλαγής και συγκεκριμένα ο Ειδικός Αγορητής του επί του Ν/Σ, κ. Γ.Καρράς,εστίασε στο ζήτημα των δημοτικών τελών, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο νόμο της παραμονής Χριστουγέννων, σημειώνοντας πως ουσιαστικά προετοίμασε διατάξεις αυτού του Ν/Σ και επισημαίνοντας ότι η λήψη φορολογικής ενημερότητας διευκολύνει τη μη πληρωμή των χρεών προς τους Δήμους.

 

Ο Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Φ. Κουβέλης, μόλις άκουσε να γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο νόμο παρενέβη και διέκοψε το Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής. Υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής διάταξης, αναφέροντας ότι“η φορολογική ενημερότητα δεν καταλύει το δικαίωμα του οποιουδήποτε OTA” και τονίζοντας πως “όποιος πιστεύει ότι είναι υπέρ αυτού το δίκαιον, δηλαδή ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα προσφύγει στα Δικαστήρια”.

 

Ακολουθούν τα σχετικά αποσπάσματα του διαλόγου για το πως η Κυβέρνηση παραπέμπει τους παραλιμένιους ΟΤΑ στην ελληνική Δικαιοσύνη εάν θέλουν να βρουν το δίκιο τους...

 

« ΚΑΡΡΑΣ:(…) Εδώ, όμως, υπάρχει και κάτι άλλο που με έχει προβληματίσει. Το 2018 χορήγησε το Υπουργείο φορολογική ενημερότητα στους Οργανισμούς Λιμένος, σε όλους, για οφειλές προς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούν φόρους, τέλη, πρόστιμα. Θα μου απαντήσετε, βεβαίως, ότι χρωστούσαν και υπήρχε αμφισβήτηση εάν τα χρωστούν ή όχι, εάν έπρεπε ή όχι. Ας το δεχθώ και αυτό.

ΚΟΥΒΕΛΗΣ (εκτός μικροφώνου): Αυτό να το δεχθείτε διότι είναι η πραγματικότητα.

ΚΑΡΡΑΣ: Εγώ θέτω ζητήματα, κε Υπουργέ, όπως είμαι υποχρεωμένος. Τις απαντήσεις τις δίνετε εσείς και εάν με πείσετε, έχει καλώς, εγώ είμαι καλοπροαίρετος.

ΚΟΥΒΕΛΗΣ : κε Συνάδελφε, δεν επιλέγω να σας διακόψω και ζητώ συγνώμη για την αυθόρμητη διακοπή μου. Αυτό που λέτε για την αμφισβήτηση πράγματι έτσι είναι. Υπήρχε αμφισβήτηση και αυτό αποτελεί πραγματικότητα.

ΚΑΡΡΑΣ : Δεν το αμφισβητώ, λέω, όμως, ότι προετοίμαζε τις συμφωνίες αυτές.

ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αναφορικά με τα τέλη;

ΚΑΡΡΑΣ : Ναι, γιατί έχουμε κι εδώ διάταξη, κε Υπουργέ

ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μα, η διάταξη αυτό έρχεται να θεραπεύσει. Αυτό αντιμετωπίζει η διάταξη, κεΣυνάδελφε και το αντιμετωπίζει με τον εξής απλό τρόπο: Η ορθή ανάγνωση της διάταξης: η αμφισβήτηση, αμφισβήτηση.Όποιος πιστεύει ότι είναι υπέρ αυτού το δίκαιον, δηλαδή ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα προσφύγει στα δικαστήρια.

ΚΑΡΡΑΣ : Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα, όχι για να δημιουργούμε.

ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μα, δεν δημιουργούμε, το λύνουμε, Είστε αρκετά έμπειρος για να ξέρετε ότι η φορολογική ενημερότητα δεν καταλύει το δικαίωμα του οποιουδήποτε ΟΤΑ …

ΚΑΡΡΑΣ : Της είσπραξης. Δεν το αμφισβητώ αυτό. Απλώς, όμως, η φορολογική ενημερότητα διευκολύνει τη μη πληρωμή, κύριε Υπουργέ, εάν θέλετε να το πούμε.

ΚΟΥΒΕΛΗΣ(εκτός μικροφώνου): Θα κρατούσαμε μπλοκαρισμένα τα λιμάνια, δεν το καταλαβαίνετε;

ΚΑΡΡΑΣ:  Όχι.  Όχι. »

 

Να σημειωθεί ότι στην ίδια Συνεδρίαση, επιπλέον του Κινήματος Αλλαγής, αναφορά στο μείζον ζήτημα των δημοτικών τελών έκανε και ο Ειδικός Αγορητής του ΚΚΕ, κ. Χρ. Κατσώτης, καυτηριάζοντας:«Μέσα από το Ν/Σ προωθούνται νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές για τα μονοπώλια. Είναι γνωστό ότι απαγορεύει στους Δήμους να επιβάλλουν στους επιχειρηματικούς ομίλους που θα έχουν την διαχείριση των λιμανιών, τα ανταποδοτικά τέλη, τον φόρο των ηλεκτροδοτούμενων εκτάσεων, ενώ την ίδια ώρα βέβαια υπάρχει ο ΕΝΦΙΑ, τα δημοτικά τέλη, οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι που ληστεύουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων ».

 

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη Συνεδρίαση με τον ανωτέρω διάλογο, αλλά και όλες τις τοποθετήσεις των Βουλευτών, ΕΔΩ