Τετ, 24 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Μώραλης σε ΠΟΕ-ΟΤΑ: Επιτακτική πλέον η ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού

1/2/2024

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης συναντήθηκε  με τον Πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκο Τράκα, καθώς και με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, στο Δημαρχείο Πειραιά. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ταταρόπουλος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν θέματα αυτοδιοικητικού χαρακτήρα με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για άμεση πρόσληψη  μόνιμου προσωπικού στους δήμους, καθώς και στην ανάγκη να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα στους δήμους να ασκούν κατά την κρίση και επιλογή τους ένδικα μέσα κατά τον χειρισμό των εργατικών τους υποθέσεων.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Συναντήθηκα σήμερα με τη διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμένου να συζητήσουμε μια σειρά κρίσιμων αυτοδιοικητικών θεμάτων που αφορούν σε ιδιαιτέρως καίριους τομείς για την λειτουργία των δήμων. Αναφερθήκαμε στην επιτακτική πλέον ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, καθώς είναι κοινή διαπίστωση ότι η λύση με τις 2μηνες ή 8μηνες συμβάσεις ή με εργαζόμενους προγραμμάτων ανεργίας, δεν είναι η ενδεδειγμένη και αποτελεσματική. Η στελέχωση των δήμων με μόνιμο προσωπικό που θα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν οι αιρετές διοικήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις καθημερινές ανάγκες του δήμου που εκλέχθηκαν να υπηρετήσουν είναι πλέον ανάγκη επιτακτική.

Στους δήμους, εδώ και πολλά χρόνια, ανατίθενται κρίσιμες αρμοδιότητες με αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων για την ζωή των πολιτών και αντί να ενισχύονται  με πόρους και μόνιμο προσωπικό γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Μείωση πόρων, οικονομικές επιβαρύνσεις και συνεχόμενη μείωση προσωπικού, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη όχι μόνο για την αντικατάσταση όσων συνταξιοδοτούνται, αλλά και για την αναγκαία αύξηση σε συγκεκριμένους τομείς.

Επιπλέον, συζητήσαμε την ανάγκη για μεταρρύθμιση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που υποχρεώνει τους δήμους να αντιμετωπίζουν με συγκεκριμένο τρόπο τις εργατικές δικαστικές υποθέσεις, στερώντας τους το δικαίωμα χειρισμού κατά βούληση και ανάλογα με τις ανάγκες και τα οικονομικά δεδομένα κάθε δήμου. Ήταν μια εποικοδομητική, παραγωγική  συζήτηση, η οποία πιστεύω πως  θα συνεχιστεί».