Παρ, 12 Αυγ 2022
Αρχική  > Δήμοι

Μέχρι την Πρωτοχρονιά η δήλωση στους Δήμους “ξεχασμένων” τετραγωνικών

8/11/2021

Μια 2η ευκαιρία έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη Xώρα, να δηλώσουν στους Δήμους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους και με τον τρόπο αυτό, μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους χωρίς να κινδυνεύουν με την καταβολή μεγάλων προστίμων και προσαυξήσεων.

Η δήλωση αυτή μπορεί να πραγματοποιείται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που άνοιξε ξανά «πλατφόρμα δήλωσης διόρθωσης τ.μ. ακινήτων προς τους ΟΤΑ» στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/ .

 

Υπενθυμίζεται ότι – όπως έχει παρουσιάσει ο AIRETOS.GR απ’ τον Σεπτέμβριο  - η σχετική δυνατότητα περιλαμβάνεται στο αρ.66 του ν.4830/2021 .

Η παρ.3 του εν λόγω άρθρου ορίζει ότι « οι ΟΤΑ Α’ βαθμού επεξεργάζονται τις δηλώσεις και εκκαθαρίζουν όλες τις σχετικές υποθέσεις, εγγράφοντας στα Μητρώα τους τα ορθά τετραγωνικά μέτρα, το αργότερο μέχρι την 31η Μαρτίου 2022. »

 

Η εφαρμογή, σύμφωνα με την Ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, αναπτύχθηκε από την ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπ. Εσωτερικών, καθώς και της ΑΑΔΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΓΓΠΣ.

Την 1η περίοδο που τέθηκε σε λειτουργία η συγκεκριμένη πλατφόρμα, περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια πολίτες έκαναν χρήση της δυνατότητας να την χρησιμοποιήσουν και να δηλώσουν 60 εκατομμύρια επιπλέον τετραγωνικά μέτρα.

Οι πολίτες που αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα δηλώνοντας την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους, γλύτωσαν από τέλη και πρόστιμα, ύψους  περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ με τις δηλώσεις των επιπλέον τετραγωνικών, οι Δήμοι διασφαλίζουν σε ετήσια βάση επιπλέον έσοδα, που θα χρησιμοποιηθούν είτε για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν στους δημότες τους, είτε για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, όπως έχει ήδη γίνει σε πολλούς Δήμους.