Παρ, 23 Φεβ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Λάζαρος Κυρίζογλου* στο airetos.gr: Ώρα για τη Μεγάλη Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση

8/2/2024

*  Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος
    Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης
    Επικεφαλής Αυτοδιοικητικής Παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι»
    Υποψήφιος Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

 

 Η νέα αυτοδιοικητική περίοδος, που ήδη ξεκίνησε από τις αρχές του 2024, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση αλλά και μια μοναδική ευκαιρία, για να γίνει επιτέλους πράξη μια πραγματική και ουσιαστική μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης και του Κράτους. Στην εθνική προσπάθεια για να πάμε την Ελλάδα και τις κοινωνίες μας ακόμη πιο ψηλά, οι Δήμοι μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστούν, θέτοντας ως προτεραιότητα, να βρίσκονται διαρκώς, δίπλα στους πολίτες.

 

Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα μπροστά. Σήμερα οι Δήμοι μας είναι πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί. Το αποδείξαμε από τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την πανδημία, κρατώντας τους Δήμους μας ανοικτούς και τις τοπικές μας κοινωνίες όρθιες. Έγινε σημαντική πρόοδος όσον αφορά τον ψηφιακό μας εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες. Έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα χρήματα μέσα από τη σταδιακή αύξηση των πόρων που εισπράττουμε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), αλλά και από χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το «Α. Τρίτσης», το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, κλπ. Ενισχύθηκε η κυβερνησιμότητα των Δήμων από το νέο εκλογικό σύστημα που εφαρμόστηκε και προέκυψαν ισχυρές αιρετές διοικήσεις στους Δήμους όλης της χώρας.

 

Όμως ακόμη απομένουν να γίνουν πολλά. Χρειάζεται να συνδιαμορφώσουμε ένα νέο οδικό χάρτη για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού. Αφενός, για να αξιοποιήσουμε προς όφελος μας τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργούν οι τεχνολογικές εξελίξεις και η τεχνητή νοημοσύνη. Αφετέρου, για να έχουμε ισχυρό ρόλο στη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων που μας απασχολούν και θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια, όπως οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, τα ανοικτά κοινωνικά ζητήματα (ασφάλεια, στέγαση, φτώχεια), η ενεργειακή αυτάρκεια, η θεσμική αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού θεσμού και του αιρετού πολιτικού προσωπικού.

 

Ζητώ τη στήριξη των συναδέλφων μου, για να κάνουμε επιτέλους πράξη το μεγάλο μας στόχο, να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο η συνταγματική επιταγή για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης. Με έργα κι όχι με λόγια. Με γνώση, σχέδιο κι εμπειρία. Με γνώμονα το συμφέρον της Αυτοδιοίκησης. Με ισχυρή παρουσία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Με μια δυνατή ομάδα Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων απ’ όλη την Ελλάδα. ‘Όλοι μαζί, ενωμένοι θα πάμε την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές μας κοινωνίες, ακόμη πιο ψηλά.