Παρ, 26 Απρ 2024
Αρχική  > Κοινωνία - Υγεία - Πολιτισμός - Περιβάλλον

Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας: Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση

19/1/2021

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση

Η σεξουαλική κακοποίηση αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα και συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ένα έγκλημα που όχι μόνο προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και υπονομεύει την ισότητα των φύλων, αλλά στιγματίζει για πάντα την ψυχή των θυμάτων.

Είναι όμως ένα τεράστιο ζήτημα που - παρά τις διαστάσεις του - περνά δυστυχώς συχνά κάτω από το «ραντάρ» της κοινωνίας, καλυμμένο από πέπλο σιωπής. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία μία στις τρεις γυναίκες στην Ε.Ε. έχει βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική κακοποίηση μετά την ηλικία των 15 ετών, ενώ μία στις δύο γυναίκες έχει υποστεί μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης και μία στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και άνω. (Βία κατά των γυναικών: πανευρωπαϊκή έρευνα, FRA).

Η σεξουαλική κακοποίηση και η σεξουαλική παρενόχληση μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές και να εμφανιστούν σε κάθε χώρο - από την οικογένεια και το σχολείο μέχρι τον αθλητισμό και την εργασία. Η «χιονοστιβάδα» αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος γυναικών στον χώρο του αθλητισμού, που πυροδότησε η συγκλονιστική εξομολόγηση της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, αναδεικνύει την ανάγκη για  έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών.

Το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας στέκεται απέναντι σε οποιασδήποτε μορφής βία. Σε κάθε πράξη που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αντιβαίνει προς την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών. Σε όποιον χώρο και αν παρατηρείται. Με γνώμονα  την απρόσκοπτη στήριξη στον συνάνθρωπο, το ΚΜΟΠ υλοποιεί μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο στη βάση του.

 

Λέμε «όχι» στη βία στον αθλητισμό. Μέσα από ένα διαδικτυακό εργαλείο αξιολόγησης, το ΚΜΟΠ δίνει τη δυνατότητα σε προπονητές και αθλητικούς συλλόγους να διαμορφώσουν ένα κατάλληλο, ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον για κάθε αθλητή, προωθώντας πολιτικές προστασίας των παιδιών.

Λέμε «όχι» στη σεξουαλικη βία εναντίον παιδιών. Αναπτύσσουμε ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας (AR), το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά και νέους-ες για να τους διδάξουν πώς να διαχειρίζονται αποτελεσματικά περιστατικά κακοποίησης, εντός και εκτός διαδικτύου.

Λέμε «όχι» στη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Η σεξουαλική βία και παρενόχληση στον εργασιακό χώρο μπορεί να λάβει διάφορες μορφές – λεκτική, σωματική ή ψυχολογική - και να προέλθει από συνάδελφο, προϊστάμενο ή πελάτη. Ο εντοπισμός των μεθόδων πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών είναι αναγκαίος και απαιτεί συντονισμένες δράσεις και πολιτικές. Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΚΜΟΠ αναπτύσσει ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο και σχεδιάζει εκπαιδεύσεις σε στελέχη ανθρωπίνου δυναμικού και υπαλλήλους με στόχο την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.

Όπως ανέφερε η Δρ. Αντωνία Τορρένς,  Γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ και Αντιπρόεδρος της  Συνομοσπονδίας Οικογενειακών Οργανώσεων της Ευρώπης, «μέσα από αυτές τις δράσεις απώτερος σκοπός μας είναι να συμβάλουμε στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας μηδενικής ανοχής απέναντι στο φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης, προτάσσοντας την εκπαίδευση ως το κατάλληλο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση. Τo μήνυμά μας είναι σαφές: δεν υπάρχει καμία ανοχή σε αυτό το αποκρουστικό φαινόμενο. Οφείλουμε να ενεργοποιηθούμε όλοι για να βάλουμε ένα τέρμα σε τέτοιες καταδικαστέες συμπεριφορές που δεν θα έπρεπε να χωρούν στη σύγχρονη κοινωνία μας. Γι’ αυτό και χαιρετίζουμε την απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να βγει μπροστά και να μιλήσει. Όπως επίσης χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και πρέπει να αναληφθούν από την Πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αλλά είναι σημαντικό ότι είμαστε ευαισθητοποιημένοι και αποφασισμένοι να προχωρήσουμε ως κοινωνία για να εξαλείψουμε τον φόβο. Είναι κοινή μας ευθύνη, κοινή μας υποχρέωση».