Κυρ, 24 Σεπ 2023
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Η «επιβράβευση» των Δημοσίων Υπαλλήλων θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη 2021

15/7/2021
« Την ανάγκη να ανατραπεί το πνεύμα του εξισωτισμού που επικρατεί στο Δημόσιο και να επιστρέψει στον πυρήνα του η έννοια της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας ανέδειξε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 8ο Στρατηγικό Συνέδριο με θέμα “Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή προοπτική” που διοργανώθηκε την Τετάρτη 14 Ιουλίου από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ».
Σύμφωνα πάντα με το σχετικό Δελτίο Τύπου, « ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση ενός σημαντικού μεταρρυθμιστικού έργου το οποίο κινείται σε αυτή την κατεύθυνση και τόνισε ότι η ψηφιακή μεταρρύθμιση που επιτελείται στο ελληνικό Δημόσιο προϋποθέτει ταυτόχρονα και την ψηφιακή επιμόρφωση των Δημοσίων Υπαλλήλων, προκειμένου ο Δημόσιος Τομέας να μη μείνει ουραγός στις σύγχρονες εξελίξεις και το ελληνικό Δημόσιο να μην αποτελέσει βαρίδι για τη συνολική πρόοδο της Χώρας μας.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός, στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με τη Microsoft, η οποία στην πλήρη έκτασή της θα επιτύχει την ψηφιακή επιμόρφωση δεκάδων χιλιάδων Δημοσίων Υπαλλήλων.
Αναφορικά με το θέμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, χαρακτήρισε επαναστατική τη νέα διαδικασία με την οποία συγκεντρώνονται οι ανάγκες όλων των Φορέων του για προσωπικό σε μία Προκήρυξη και στη συνέχεια πραγματοποιείται ένας ηλεκτρονικός πανελλήνιος Διαγωνισμός μέσω του ΑΣΕΠ, γεγονός που οδηγεί σε μία κοσμογονία με σαφώς καλύτερα αποτελέσματα, μειώνοντας ταυτόχρονα τον χρόνο προσλήψεων από τρεισήμισι περίπου χρόνια που διαρκεί σήμερα σε μόλις ένα έτος.
Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι αρχίζει να τηρείται πλήρως η νομοθετική πρόβλεψη για τον κύκλο αναδιάρθρωσης του ανθρώπινου δυναμικού, αναφέροντας ότι η Κινητικότητα με τα νέα κριτήριά της γίνεται σταδιακά ένας πιο σύνθετος, πιο απαιτητικός και πιο έξυπνος μηχανισμός που επιτυγχάνει μία σημαντική ισορροπία στις Υπηρεσίες.  “Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο ανοίγει για αιτήσεις ο πρώτος κύκλος Κινητικότητας, από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο ανοίγει ο κύκλος προσλήψεων και από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο ανοίγει ο δεύτερος κύκλος Κινητικότητας και συμπληρώνουμε τα κενά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης περιγράφοντας με αυτόν τον τρόπο μία διαρκή διαδικασία μέσω της οποίας καλύπτονται οι ανάγκες του Δημοσίου.
Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της συνολικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, προανήγγειλε τη δημιουργία τριών νέων εργαλείων διοίκησης που θα συνδέονται μεταξύ τους και αφορούν:
- Στην πιλοτική εφαρμογή του μηχανισμού επιβράβευσης στο Δημόσιο
- Στη θέσπιση ενός συστήματος στοχοθεσίας σε επίπεδο οργανικών μονάδων
- Στην εισαγωγή ενός νέου τρόπου αξιολόγησης των διευθυντικών στελεχών που θα εφαρμόζεται πέρα από τα τυπικά προσόντα και θα συνδέεται στενά με τη στοχοθεσία των οργανικών μονάδων της εποπτείας τους.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Υπουργός προανήγγειλε ότι στην περίπτωση που κάποια οργανική μονάδα πετυχαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί, τα διευθυντικά στελέχη θα μπορούν να αξιοποιήσουν αφενός τον μηχανισμό επιβράβευσης και αφετέρου το καθεστώς της τηλεργασίας για να ανταμείψουν τους συνεπείς εργαζόμενους που συνέβαλαν στην επίτευξη των στόχων.
“Με τα νέα αυτά εργαλεία δημιουργείται ένα καινούργιο, εντελώς διαφορετικό περιβάλλον στη Δημόσια Διοίκηση” τόνισε.
Μάλιστα, ο Υπουργός έθεσε το χρονοδιάγραμμα των παραπάνω εξαγγελιών του  τοποθετώντας τη νομοθέτηση του μηχανισμού επιβράβευσης των Δημοσίων Υπαλλήλων μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Στο ίδιο χρονικό διάστημα τοποθέτησε και τη θέσπιση του νέου συστήματος στοχοθεσίας, ενώ σημείωσε ότι ο νέος μηχανισμός αξιολόγησης και κρίσης των διευθυντικών στελεχών θα έχει νομοθετηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. (...) »