Τετ, 24 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Google: Σοβαρή προειδοποίηση προς όσους έχουν λογαριασμό Gmail

27/4/2023
Μια νέα απάτη από χάκερ κυκλοφορεί στους χρήστες του Gmail, με τη Google να εκδίδει τη σχετική προειδοποίηση και να ενημερώνει τυχόν υποψήφια θύματα ότι θα πρέπει να μπλοκάρουν τον αποστολέα του email και να το αναφέρουν ως spam.

Η απάτη των χάκερ χρησιμοποιεί την επωνυμία της Google και στο θέμα του email γράφει «Διαδικτυακό πρόγραμμα επιβράβευσης». Όσοι χρήστες το άνοιξαν, είδαν να γράφει ότι τους οφείλεται ανταμοιβή επειδή έκαναν την αναζήτηση νούμερο 18,25 δισ. στο Google.

«Συγχαρητήρια! Είστε ο τυχερός χρήστης του Google! Κάθε 10 εκατομμύρια αναζητήσεις σε όλο τον κόσμο, θα ανακηρύττουμε έναν τυχερό χρήστη για να στείλουμε ένα ευχαριστήριο δώρο. Είστε ο τυχερός χρήστης!», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα.

Η απάτη συνεχίζεται, αφού στο τέλος του email υπάρχει ένα link, στο οποίο οι χρήστες προτρέπονται να κάνουν κλικ για να διεκδικήσουν το… βραβείο της Google. Ωστόσο, οι χάκερ μπορούν με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του εκάστοτε χρήστη και να τα χρησιμοποιήσουν για να τους κλέψουν χρήματα.

«Είναι πιθανό το αναδυόμενο παράθυρο να σας ζητήσει επίσης να εισαγάγετε το email σας ή άλλα προσωπικά στοιχεία. Η Google δεν προσφέρει αυθόρμητα βραβεία σε αυτήν τη μορφή και δεν θα κερδίσετε βραβείο συμπληρώνοντας την έρευνα ή καταχωρώντας τα προσωπικά σας στοιχεία. Κλείστε το αναδυόμενο παράθυρο και μην εισάγετε τα προσωπικά σας στοιχεία», αναφέρει χαρακτηριστικά η Google στις συμβουλές της.

Επίσης, η Google αναφέρθηκε και σε μερικούς «χρυσούς κανόνες» ασφαλούς πλοήγησης, όπως:

Πάρτε τον χρόνο σας – Οι απάτες συχνά έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν την αίσθηση του επείγοντος. Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε ερωτήσεις και να το σκεφτείτε καλά.
Επιτόπιος έλεγχος – Κάντε την έρευνά σας για να ελέγξετε ξανά τις λεπτομέρειες που λαμβάνετε. Έχει νόημα αυτό που σου λένε;
Σταμάτα! Μη Στείλεις – Κανένα αξιόπιστο πρόσωπο ή πρακτορείο δεν θα απαιτήσει ποτέ πληρωμή ή τα προσωπικά σας στοιχεία επί τόπου.

Με πληροφορίες από Daily Star