Πεμ, 06 Μαϊ 2021
Αρχική  > Δήμοι

Γιώργος Π. Αποστολόπουλος : Υμηττός, ΠΥΡΚΑΛ και δήμος Αθηναίων, η τριπλή διάσταση μιας κυβερνητικής προχειρότητας

20/4/2021

*Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, Τομεάρχης Περιβάλλοντος-Μέλος Κ.Ε. Κινήματος Αλλαγής

 

Από συνεχή προχειρότητα χαρακτηρίζονται πλέον οι περισσότερες αποφάσεις  του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ανάμεσα σε αυτές, διακρίνεται και η απόφαση για τη μετεγκατάσταση του Μεγάρου Μαξίμου και εννέα Υπουργείων στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ-ΕΑΣ στο Δήμο Υμηττού.

Η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα τριών επιπέδων.

Το πρώτο επίπεδο αφορά το Δήμο Υμηττού.

Μία κηπούπολη θα αλλάξει χαρακτήρα και θα επωμισθεί το βάρος τεράστιων κτιριακών εγκαταστάσεων με χιλιάδες εργαζόμενους ενώ οι λεωφόροι Βουλιαγμένης και Ηλιουπόλεως, σε συνδυασμό με την οικοδόμηση του Ελληνικού, θα πλημμυρίσουν με αυτοκίνητα. Προφανώς θα επικρατήσουν η ρύπανση, η επιβάρυνση του μικροκλίματος και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά την αμυντική μας βιομηχανία. Το σημείο που επιλέχθηκε για τη μεταφορά της είναι γεωγραφικά ευάλωτο σε απειλές εξ ανατολών αλλά και δυσπρόσιτο για τους εργαζόμενους.

Το τρίτο επίπεδο αφορά τον πολύπαθο Δήμο Αθηναίων.

Εκεί, η απόσυρση των δημοσίων υπηρεσιών αντικαθίσταται διαχρονικά από εγκληματικότητα, ναρκωτικά, πορνεία και εγκατάλειψη. Στα Εξάρχεια για παράδειγμα, η υποβάθμιση εντάθηκε με την απομάκρυνση από την περιοχή των Τραπεζών, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, γραφείων του ΕΦΚΑ και σχολικών μονάδων.

Συνεπώς, πρέπει να γίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που προτείνει ο Πρωθυπουργός επειδή θέλει να κατασκευάσει ένα Κυβερνητικό φρούριο Βορειοκορεατικής έμπνευσης. Να εφαρμοσθεί ορθολογική αποκέντρωση με την αξιοποίηση των ήδη εγκαταλειμμένων κτιρίων στο Κέντρο της Αθήνας.

Το κόσμημα της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην Πανεπιστημίου που ρημάζει για παράδειγμα, θα μπορούσε να γίνει ένα δεύτερο Μέγαρο Μαξίμου, ένα Υπουργείο-τοπόσημο ή ένα παράρτημα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το ίδιο ισχύει και για το πρώην κτίριο του ΙΚΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, για τα Ολυμπιακά ακίνητα και τα εκατοντάδες νεοκλασικά.

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα πρέπει να μεταφερθούν σε ασφαλέστερο σημείο και ο χώρος στον Υμηττό να μετατραπεί εξ ολοκλήρου σε πάρκο όπως έχει γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις στις σοβαρές Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Κυβέρνηση ωστόσο έχει άλλη ατζέντα. Περίφρακτα γκέτο, καζίνο, ουρανοξύστες, τσιμέντο, ξενοδοχεία-μεγαθήρια, πωλήσεις-επαναμισθώσεις κτιρίων από το δημόσιο, ανάπτυξη για τους λίγους και φαβέλες για τους υπόλοιπους, δηλαδή για όλους εμάς.

Προσχηματικές δικαιολογίες για εξοικονόμηση πόρων, δήθεν αποκέντρωση και διαδηλώσεις όχι μόνο δεν γίνονται αποδεκτές αλλά πρέπει να επιστραφούν στους εμπνευστές τους όπως τους αξίζει…