Πεμ, 25 Ιουλ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Eξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο για τη χρήση και παραχώρηση Αιγιαλού και Παραλίας

29/3/2018
Καινούρια “κύματα” προς τις Παραλίες …
Σημαντικές εξελίξεις έρχονται σύντομα στο θεσμικό πλαίσιο για τη χρήση και παραχώρηση Αιγιαλού και Παραλίας, όπως προέκυψε στο χθεσινό Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Εξελίξεις σε έναν αυτοδιοικητικό τομέα 1ης προτεραιότητας για όλους τους παραθαλάσσιους Δήμους, με σημαντικές περιβαλλοντικές και δημοσιονομικές προεκτάσεις, που πλέον κάθε Άνοιξη“βγάζει στον αφρό” τις διαχρονικώς αντιτιθέμενες προσεγγίσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Υπουργείου Οικονομικών.

Το θέμα ανέδειξε η μείζων αντιπολίτευση στην ΚΕΔΕ, το “Αυτοδιοικητικό Κίνημα”, με τον Επικεφαλής της να εφιστά την προσοχή σε κυβερνητικές δηλώσεις περί έτοιμου επικείμενου νομοσχεδίου.
Ειδικότερα, οΑπ. Κοιμήσης τόνισε πως η Υφυπουργός Οικονομικών, κα Παπανάτσιου, δήλωσε σχετικώς ότι“ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ το νομοσχέδιο που ΕΧΟΥΜΕ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου”.
Σημείωσε, επιπλέον, την εξαγγελία της ότι “Μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη του Αιγιαλού και της Παραλίας σε όλη την Επικράτεια”.

Δεδομένων των εν λόγω δηλώσεων, επεσήμανε την αναγκαιότητα η ΚΕΔΕ να έρθει σε άμεση επαφή με το Υπουργείο, προς αποφυγή κατάθεσης έτοιμου ν/σ που, ενδεχομένως,να είναι αντι-αυτοδιοικητικό και πρακτικώς ανεφάρμοστο, όπως πλήθος ρυθμίσεων που φθάνουν στη Βουλή χωρίς προηγούμενη θεσμική διαβούλευση και συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.

Με την Εισήγηση του “Αυτοδιοικητικού Κινήματος” συμφώνησε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δρομολογώντας τις ενέργειες για σχετική επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο.

Κατόπιν έρευνας του AIRETOS, πρoέκυψε ότι οι βασικές κατευθύνσεις του επικείμενου ν/σπερί Αιγιαλού και Παραλίας, έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή, συγκεκριμένα στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2018.

Στη Σελίδα 142 αυτής, είχαν προδιαγράψει όλες τις αλλαγές, γεγονός που αποκαλύπτει ότι όντως σχεδιάζεται εντός του 2018 να βρεθούμε ενώπιον του νέου ν/σ, που θα αναθεωρήσει τον ισχύοντα 2971/2001.

Ειδικότερα, για τον Π/Υ 2018 είχε κατατεθεί στη Βουλή ότι:
«Η διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας που πραγματοποιήθηκε στο 2017 για έναν μικρό αριθμό θέσεων ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ τις δημοπρατούμενες θέσεις, καθώς και σε άλλα αντικείμενα προς δημοπρασία (πχ αμμοληψίες), ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ παράλληλα τη δυνατότητα διενέργειάς τους ΜΕΣΩ υπάρχοντος συστήματος ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.
ΑΜΕΣΑ ΕΣΟΔΑ μπορούν να εξασφαλισθούν από την τροποποίηση της διαδικασίας παραχώρησης της χρήσης του Αιγιαλού και της Παραλίας, που γίνεται σήμερα έναντι μικρού τιμήματος για το Δημόσιοκαι αφορά στις περιπτώσεις που υπογράφονται μισθωτήρια συμβόλαια, με τη διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας και αμμοληψιών.

Επίσης, στόχος της ΓΓΔΠ είναι η επικαιροποίηση και η απλούστευση ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ πλαισίου που διέπει τον Αιγιαλό – Παραλία με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Η στόχευση θα είναι διπλή: αφενός να διασφαλίζεται η προστασία του Αιγιαλού και της Παραλίας και αφετέρου να προωθείται και να διευκολύνεται η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.»

Τέλος, μπορείτε να δείτε εδώ ολόκληρες τις δηλώσεις της κας Παπανάτσιου που ήγειραν τις αυτοδιοικητικές ανησυχίες.