Τετ, 28 Φεβ 2024
Αρχική  > Περιφέρειες

Εκλογές στην Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) - Τζιτζικώστας: Χρειαζόμαστε νέα πολιτικά εργαλεία για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας

12/2/2024

"Σταθμό" χαρακτήρισε τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην κεντρική ομιλία του, επειδή, όπως τόνισε, διεξάγεται σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία, που έχει έντονα μεταβατικά χαρακτηριστικά προς μία νέα πολιτική εποχή.

 

«Μια πολιτική εποχή, που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά και στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη, μέσα σε μία περίοδο μεγάλων και αλλεπάλληλων προκλήσεων», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «τα τελευταία χρόνια ο κόσμος άλλαξε και θα συνεχίσει να αλλάζει και χρειάζονται νέες ιδέες και νέα πολιτικά εργαλεία για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

 

Χαιρετισμούς στην έναρξη της ΓΣ απηύθυναν ο πρόεδρος της συνέλευσης, περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

 

Τις εργασίες των 366 εκλεκτόρων από όλη τη χώρα για την εκλογή νέας ηγεσίας, άνοιξε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος και στάθηκε στις νέες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν την επόμενη 5ετια οι περιφέρειες, θέτοντας ως προτεραιότητα την αποκέντρωση χωρίς επικαλύψεις αρμοδιοτήτων με μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων. «Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο γιατί δεν πάει άλλο. Οφείλουμε να προχωρήσουμε με τομές, να δράσουμε μητροπολιτικά με διαφάνεια και λογοδοσία», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής.

 

Στον χαιρετισμό της, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μίλησε για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Έκανε λόγο για 6.500 έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αντιστοιχούν σε δισεκατομμύρια ευρώ και σε ένα νέο συμβούλιο που θα ξεκαθαρίσει και θα κατανείμει αρμοδιότητες. «Η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα συνεργαστούμε στενά», τόνισε η κυρία Κεραμέως και υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του ρόλου που θα έχει το νέο συμβούλιο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στον τομέα της οριοθέτησης των αρμοδιοτήτων.

 

«Θα σπάσουμε αγκυλώσεις οριοθετώντας το πλέγμα αρμοδιοτήτων», τόνισε στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, σημειώνοντας ότι οι περιφέρειες και οι δήμοι πρέπει να ασκούν διοίκηση απρόσκοπτα, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και κανόνες μεταξύ τους. «Οφείλουμε να αποσαφηνίσουμε τους ρόλους που υπάρχουν μεταξύ των ΟΤΑ α' και β' βαθμού με το κεντρικό κράτος και παράλληλα να οριοθετήσουμε το πλέγμα, προχωρώντας στην καταγραφή ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου». Ολοκληρώνοντας ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση, όλο αυτό τον καιρό, δουλεύουμε και συνεργαζόμαστε με τους εκπροσώπους της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, προκειμένου ο θεσμός τής αυτοδιοίκησης να κάνει αποφασιστικά βήματα μπροστά και με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής»

 

Στην κεντρική ομιλία του, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικωστας χαρακτήρισε ως αναγκαιότητα την «απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρώπη για έργα ανάπτυξης, με κλειδί τη συνεργασία ώστε να περάσουμε από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση»

 

Ανέφερε ότι τα βασικά γνωρίσματα της Γενικής Συνέλευσης είναι α) ο απολογιστικός χαρακτήρας της καθώς ολοκληρώθηκε η προηγούμενη θητεία και β) η οριοθέτηση του οράματος για τις 13 περιφέρειες της χώρας και τους νέους στόχους, τους οποίους οι περιφερειάρχες θα διαμορφώσουν μαζί.

 

Όσον αφορά στην επίτευξη των πιο σημαντικών στόχων της ΕΝΠΕ τόνισε ότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

 

- Τα Περιφερειακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, «τα μεγαλύτερα που έχουν εγκριθεί ποτέ. Για πρώτη φορά το ένα τρίτο των πόρων του ΕΣΠΑ είναι στις 13 Περιφέρειες. Αυτό δεν είναι κάτι που μας χαρίστηκε, αλλά το κερδίσαμε με το σπαθί μας». Σημείωσε ότι για πρώτη φορά η ΕΝΠΕ πέτυχε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να εφαρμόσει οριζόντια και στις 13 περιφέρειες της χώρας δράσεις του ΕΣΠΑ.

 

- Κατοχύρωση του ισχυρού ρόλου και λόγου των περιφερειών. Με συνεχή παραγωγή έργου και συγκεκριμένες προτάσεις, από τις Επιτροπές της Ένωσης. Με την εδραίωση της σύγχρονης παρουσίας στο διαδίκτυο και σε όλα τα ψηφιακά μέσα και πλατφόρμες. Με καθοριστική συμβολή, σε όλα τα σημαντικά νομοσχέδια.

 

- Η ΕΝΠΕ ήταν στην πρώτη γραμμή όταν η πατρίδα είχε ανάγκη. Οι περιφέρειες έφεραν πρώτες σε όλη την Ελλάδα μάσκες και υγειονομικό υλικό στην έναρξη της πανδημίας. Συντόνισαν την ανθρωπιστική βοήθεια σε στιγμές μεγάλων κρίσεων, στη Θεσσαλία, στον Έβρο, στη Βόρεια Εύβοια, ακόμα και στον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία.

 

Βάζοντας το πλαίσιο και τους στόχους της νέας θητείας της Διοίκησης της ΕΝΠΕ, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε: «Πολύ κρίσιμο και σημαντικό για τις 13 περιφέρειες της χώρας, η κεντρική Πολιτεία να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τα ζητήματα που θέτουμε: Όπως: Οι πόροι που χρειάζονται οι περιφέρειες να είναι ανάλογοι των αυξημένων ευθυνών που έχουμε. Η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του έργου με προσλήψεις προσωπικού. Όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με την ξεκάθαρη θέση των 13 περιφερειών, δηλαδή να επανέλθει η χρηματοδότηση των περιφερειών στα επίπεδα που ήταν προ των περικοπών. Η απλούστευση των κανόνων και ο ενιαίος χαρακτήρας των κρατικών ενισχύσεων για τις δημόσιες υποδομές».

 

Ως ιδιαιτέρως σημαντικό, επίσης, χαρακτήρισε και το διακύβευμα της ανεύρεσης ενός κοινού βηματισμού που πρέπει να έχει η χώρα μας με τις εξελίξεις στην Ευρώπη. «Γιατί πλέον, είναι ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η δισδιάστατη Ευρώπη, των Βρυξελλών και των εθνικών κυβερνήσεων, δεν μπορεί μόνη της να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις. Χρειάζεται πλέον, μια νέα προσέγγιση διακυβέρνησης, μια Ευρώπη τριών διαστάσεων, όπου όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, το ευρωπαϊκό, το εθνικό και το περιφερειακό, θα δουλεύουν μαζί για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους». Καθώς όπως είπε: Σήμερα πια το 60% των δημόσιων επενδύσεων, το 30% των δημόσιων δαπανών, το 90% των δράσεων για το περιβάλλον, το 60% του προϋπολογισμού και συνολικά το 70% των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιούνται από τις περιφέρειες και τους δήμους της Ευρώπης.

 

«Γι' αυτό τώρα είναι η ώρα να κάνουμε στην Ελλάδα το μεγάλο, τολμηρό αλλά και ώριμο βήμα, τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ένωσης: «Όπου η ενότητα, εκεί και η νίκη λέει το γνωστό λατινικό ρητό, και δεν είναι η πρώτη φορά που το επικαλούμαι. Γιατί εκεί είναι το κλειδί για όσα θέλουμε να πετύχουμε. Στην ενότητα και τη συνεργασία. Οι περιφέρειες έχουμε όλες τις δυνατότητες. Είμαστε ο πρώτος και αδιαμεσολάβητος κρίκος με τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Ξέρουμε να ξεπερνάμε εμπόδια, να κινούμαστε πάνω και πέρα από διαχωρισμούς, να επικεντρωνόμαστε στην ουσία: στη λύση των προβλημάτων των πολιτών…».

 

ΑΠΕ - ΜΠΕ