Σαβ, 27 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Διάθεση γεωχωρικών δεδομένων στη Δημόσια Διοίκηση - Σε διαβούλευση η στρατηγική

27/10/2020

Ξεκίνησε χθες 26 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την 20η Νοεμβρίου η δημόσια διαβούλευση της «Στρατηγικής για την Ανάπτυξη της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΥΓΕΠ)».

Η συγκεκριμένη στρατηγική αφορά στη δημιουργία της ΕΥΓΕΠ, δηλαδή στη δημιουργία ενός πλήρους, λειτουργικού και παραγωγικού συστήματος διάθεσης γεωχωρικών πληροφοριών προς το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, στον ιδιωτικό τομέα και στους πολίτες, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Εθνικής Ψηφιακής Πολιτικής.

Η πληροφορία της γεωγραφικής θέσης των δραστηριοτήτων και των φαινομένων, η οποία αναφέρεται ως γεωχωρική πληροφορία, προσδίδει δυνατότητες που πρέπει να συνεκτιμώνται, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ενός σύγχρονου Κράτους, όπως η διαχείριση των φυσικών πόρων, η χωροθέτηση δραστηριοτήτων, η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Επιπλέον, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως είναι οι κατασκευές, η αγορά ακινήτων, η παροχή ενέργειας και η διαχείριση των απορριμμάτων, χρησιμοποιούν πληροφορίες για τον χώρο, για τη διαχείριση παγίων και την εκτίμηση ρίσκου, για τη λήψη αποφάσεων, για την κατάστρωση στρατηγικών στόχευσης πελατών κ.ά. Επιπρόσθετα, σε παγκόσμια κλίμακα η γεωχωρική πληροφορία χρησιμοποιείται για την κατανόηση και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων (π.χ. κλιματική αλλαγή), για τη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας, υποστηρίζοντας έτσι για παράδειγμα, τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN-SDGs). Η γεωχωρική πληροφορία είναι το συνδετικό στοιχείο, που ενώνει διαφορετικούς επιστημονικούς και παραγωγικούς τομείς, ιδιωτικούς ή δημόσιους, μέσω της ανάπτυξης πληροφοριακών υποδομών.

Σε οικονομικούς όρους, η παγκόσμια βιομηχανία των γεωχωρικών πληροφοριών αποτιμήθηκε το 2018, σε 300 δις λίρες Αγγλίας. Εκτιμάται δε, βάσει πρόσφατων οικονομικών μελετών, ότι εάν μία Χώρα στο μέγεθος του Ην.Βασιλείου, οργανώσει τη γεωχωρική της πληροφορία σε μια Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών, η οικονομική της ανάπτυξη αναμένεται να είναι της τάξης των 14 δις αγγλικών λιρών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, τις διεθνείς καλές πρακτικές, το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο, τις κατευθύνσεις που δίνονται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη γεωχωρική πληροφορία (UN-GGIM) στο «Ενιαίο πλαίσιο για τις γεωχωρικές πληροφορίες» (Integrated Geospatial Information Framework (IGIF)), τις σύγχρονες ανάγκες των χρηστών (Δημόσια Διοίκηση, ακαδημαϊκή κοινότητα, επιχειρήσεις, πολίτες), διαμορφώθηκε η υπό διαβούλευση Στρατηγική για την ανάπτυξη της Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών στην Ελλάδα, το πλήρες κείμενο της οποίας μπορείτε να δείτε ΕΔΩ .Σε αυτήν, αναλύονται οι βασικές αρχές, οι στόχοι και τα συστατικά μέρη της ΕΥΓΕΠ, για να διασφαλιστεί η επιτυχής υλοποίησή της.  Βασίζεται στην  εφαρμογή των Κανονισμών και των Αποφάσεων της Οδηγίας INSPIRE, καθώς και στον ν.3882/2010.