Τετ, 28 Φεβ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Διατάξεις για ΟΤΑ και Δημόσια Διοίκηση στο Πολυνομοσχέδιο του μεσονυχτίου...

18/12/2020

 

 

Συνεχίζει την παραβίαση κάθε στοιχειώδους έννοιας καλής νομοθέτησης η Κυβέρνηση, με Πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή αργά τη νύχτα της Πέμπτης και αφορά, μεταξύ πολλών άλλων, τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι βουλευτές έλαβαν μετά τα μεσάνυχτα (η Έκθεση ΓΛΚ έχει ηλεκτρονική σφραγίδα στις 2 τα ξημερώματα...) συνολικά 665 σελίδες, με πλήθος διατάξεων πολλών Υπουργείων, τις οποίες θα πρέπει να έχουν μελετήσει και αξιολογήσει μέχρι σήμερα Παρασκευή στις 15:00, όταν κατεπειγόντως ξεκινά η συζήτηση του Ν/Σ σε κοινή συνεδρίαση συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής.

Εστιάζοντας ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρόκειται για διατάξεις που αναμενόταν να κατατεθούν και είναι κρίμα η ψήφισή τους να υποβαθμίζεται με αυτόν τον τρόπο, σε σπριντ τροχάδην νομοθέτησης.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ρύθμιση οφειλών προς Δήμους σε έως 120 δόσεις, που είχε αναλυτικά προαναγγελθεί εδώ και μέρες, καθώς ο Υφυπουργός Εσωτερικών την είχε περιγράψει τόσες φορές στις συνεδριακές διαδικασίες της ΚΕΔΕ.

Ο AIRETOS παραθέτει κατωτέρω συνοπτικά τα άρθρα που αφορούν ειδικά τους ΟΤΑ:

 

Ι] Τα άρθρα 136 έως και 143 εισάγουν ρύθμιση οφειλών προς τους ΟΤΑ Α’ βαθμού και όλα τα νομικά τους πρόσωπα, που έχουν γεννηθεί έως 31/12/2020 και έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν μέχρι τις 28/2/2021. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση θα υποβάλλεται μέσω gov.gr από την 1η Μαρτίου 2021. Συγκεκριμένα:

- αρ.136: Έκτακτη ρύθμιση οφειλών προς ΟΤΑ Α’ βαθμού – Πεδίο εφαρμογής

- αρ.137: Προθεσμία και τρόπος υποβολής αίτησης ρύθμισης οφειλών προς ΟΤΑ Α’ βαθμού

- αρ.138: Αρμόδια όργανα και διαδικασία καταβολής δόσεων

- αρ.139: Άρση της δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής σε περιπτώσεις ρύθμισης οφειλών προς ΟΤΑ Α’ βαθμού

- αρ.140: Αναστολή αναγκαστικών μέτρων και μέτρων εκτέλεσης

- αρ.141: Αναστολή παραγραφής οφειλών

- αρ.142: Δυνατότητα υπαγωγής συνοφειλετών στη ρύθμιση

- αρ.143: Απώλεια ρύθμισης οφειλών προς ΟΤΑ Α’ βαθμού

II] Περαιτέρω, αμιγώς αυτοδιοικητικές διατάξεις είναι:

- αρ.144: Αντικαθιστούν, αναδρομικά από τότε που ίσχυσε, την παρ.2 του αρ.51 του ν.4647/2019, δηλαδή το νομικό πλαίσιο για τη δήλωση των “κρυφών” τετραγωνικών από τους πολίτες προς τους Δήμους.  Εν συγκρίσει με το ισχύον, οι κύριες αλλαγές είναι:

Δόσεις: Προβλεπόταν ότι οι διαφορές που προκύπτουν από τις Δηλώσεις, καταβάλλονται από τους υπόχρεους σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Τώρα αυξάνουν τον αριθμό των δόσεων σε 24.

Συμβασιούχοι: Δίνουν τη δυνατότητα κατά παρέκκλιση παράτασης για τους συμβασιούχους που οι Δήμοι έχουν προσλάβει για την εκκαθάριση των Δηλώσεων.

- αρ.146: Αντικαθιστούν, αναδρομικά από τότε που ίσχυσε, την παρ.2 του αρ.74 του ν.4745/2020, ήτοι το νομικό πλαίσιο για την πρόσληψη συμβασιούχων στους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

- αρ.147: Έως 30 Ιουνίου 2021, εξαιρούνται οι ΔΕΥΑ από την υποχρέωση προσκόμισης ενημερότητας, ειδικά για τις πράξεις / συναλλαγές με τους οικείους Δήμους, τα νομικά τους πρόσωπα και τις δημοτικές τους επιχειρήσεις.

- αρ.150: Αναστέλλεται η καταβολή των ετήσιων δόσεων 2020 και 2021 της ρύθμισης οφειλών  για χρεωστικά ανοίγματα Δήμων και ΝΠΔΔ αυτών, στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων. Θα τις πληρώσουν από το 2022 και έπειτα.

III] Γενικότερα τη Δημόσια Διοίκηση αφορούν:

- αρ.148: παράταση προθεσμία της διαδικασίας αξιολόγησης για την αξιολογική περίοδο του έτους 2019

- αρ.149: παράταση θητείας Αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων

 

Μπορείτε να δείτε το Νομοσχέδιο και την Έκθεση  που το συνοδεύει.