Κυρ, 19 Μαϊ 2024
Αρχική  > Παιδεία - Πολιτισμός  > Παιδεία - Σχολική στέγη

Εκδηλώσεις με θέμα: «ΜΝΗΜΗ 21ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ “ΓΥΨΟ”» διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης 

18/4/2013
Ο αντίκτυπος του αυταρχισμού της δικτατορίας στον χώρο της Παιδείας και τα αποτελέσματα που είχε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης κατά την περίοδο 1967-1974,  βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης τύπου, σήμερα, στην οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων και της ημερίδας με τίτλο: «Μνήμη 21ης Απρίλιου 1967 -  το σχολείο στο “γύψο”».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναφερόμενος στο μήνυμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 19, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2013 και διοργανώνονται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-74 Κ-Δ Μακεδονίας σημείωσε:

«Η δικτατορία που υπέστη η Ελλάδα από το 1967 έως το 1974 ήταν εξαιρετικά κακή μορφή βίας. Στις περιπτώσεις αυτές πάντοτε η βία παρουσιάζεται ως εθνική λύση. Μην ξεχνάμε ότι οι δικτάτορες εμφανίστηκαν σαν σωτήρες της Ελλάδας γιατί έλεγαν ότι είχε απαξιωθεί το σύστημα και για να έχει αποτέλεσμα η προπαγάνδα τους την επικέντρωσαν στα σχολεία και στους μαθητές που αποτελούν την καρδιά ενός λαού».
 «Η ιστορική μνήμη είναι βασικό συστατικό για να μην συμβούν ποτέ ξανά γεγονότα τα οποία αρχίζουν από την κατάλυση της δημοκρατίας και φτάνουν μέχρι τις πιο φαύλες και μαύρες περιόδους της ιστορίας» ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος σημειώνοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο και η παρούσα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχουν αναδείξει με ιδιαίτερο τρόπο πτυχές του δημόσιου βίου οι οποίες δεν είχαν ποτέ αναδειχθεί μέχρι σήμερα όπως ο Μάης του 1936, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τα εν ζωή θύματα του Ολοκαυτώματος και πρόσθεσε:
«H δικτατορία των συνταγματαρχών όπως και η περίοδος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης πρέπει να αποτελέσουν ένα μεγάλο παράδειγμα για όλους μας. Ιδιαίτερα σήμερα που εμφανίζονται μορφώματα πολιτικά τα οποία εκφράζονται από πολιτικά κόμματα με φασιστική αντίληψη που κάνουν απειλητικά την εμφάνισή τους στην πολιτική ζωή της χώρας. Φαινόμενα τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και ως Δήμος».
Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις μνήμης 21ης Απριλίου 1967 σε σχέση με την εκπαίδευση όπως ακριβώς σηματοδοτεί κι ο τίτλος της ημερίδας «σχολείο στο γύψο», ο Αντιδήμαρχος Σχολικής Μέριμνας και Δια Βίου Μάθησης Αντώνης Καρούμπης,  επισήμανε ότι επειδή συχνά με την πάροδο του χρόνου αμφισβητούνται ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα η παιδεία οφείλει να κερδίσει τη μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη και πρόσθεσε:  
«Η γενιά των τότε εκπαιδευτικών συνταξιοδοτήθηκε έτσι μένει σε μας αλλά και στους επόμενους να μεταφέρουμε αυτή τη μνήμη. Έχουμε χρέος να ανοίξουμε αυτή την σελίδα της ιστορίας, η οποία ενδεχομένως σε πολλούς να είναι ακόμη άγνωστη αποδίδοντας την τιμή που οφείλουμε στους ανθρώπους που υπέφεραν και βασανίστηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο της επταετίας».
«Για πρώτη φορά στα χρονικά επιχειρείται να αναδειχθεί από την πλευρά των ιστορικών της εκπαίδευσης η άγνωστη, αφανής και αδικημένη ιστορία του σχολείου στην περίοδο της δικτατορίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 Κ-Δ Μακεδονίας, Δημοτικός Σύμβουλος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Επεσήμανε, ότι στην προγραμματισμένη ημερίδα με θέμα «το σχολείο στο γύψο» οι εισηγητές οι οποίοι είναι μάχιμοι εκπαιδευτικοί  θα μιλήσουν με την επιστημονική τους ιδιότητα για την εκπαιδευτική πολιτική και τα σχολικά βιβλία την περίοδο της δικτατορίας και θα αναλύσουν κατά πόσον η ιστορική αλήθεια αναδείχθηκε ή τελικά αποσιωπήθηκε μέσα από τα σχολικά βιβλία. 
Στα προσωπικά του βιώματα εστιάζοντας στην εποχή που ήταν εξόριστος στη Λέρο αναφέρθηκε ο πρώην πολιτικός κρατούμενος και εκπαιδευτικός Κυριάκος Υψηλάντης σημειώνοντας ότι η στενή φιλία και συνεργασία του με τον αγωνιστή της νεολαίας Λαμπράκη, Γιάννη Χαλκίδη και η είδηση της δολοφονίας του τον ενέπνευσαν να μελοποιήσει το γνωστό τραγούδι «Η μάνα του παράνομου», σε στίχους του Πειραιώτη Ν. Δαμίγου.
 
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/4/2013  6.00 μ. μ  Ημερίδα: Σχολείο και δικτατορία» στην Αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης
ΣΑΒΒΑΤΟ 20/4/2013  7.00 μ.μ  Συναυλία: «Τα τραγούδια της εξορίας» στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
ΚΥΡΙΑΚΗ 21/4/2013 , 11.00 π. μ : Επίσκεψη σε τόπους μνήμης. Αναχώρηση από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.